Мечтите на Хитлер за Норвегия - да създаде своята "Нацистка утопия"

Германските войници били насърчавани да имат деца от "чистите норвежки"
26 сеп 2020 20:30, Нели Христова
249
Мечтите на Хитлер за Норвегия - да създаде своята "Нацистка утопия"
Снимка: Flickr

През пролетта на 1943 година Адолф Хитлер отива в Норвегия и обикаля фиордите на таен круиз на борда на военен кораб. В продължение на часове той се взирал в красотата на природата. По-късно един от членовете на екипажа го описва, като "ентусиазиран, като малко момче, заради планините и невероятното време". А това пътуване се оказва началото на странна любовна афера.

75 години след смъртта на Хитлер е трудно да научиш нещо ново, но книгата на американския архитектурен историк Деспина Стратигакос разкрива тясната връзка на фюрера с Норвегия. Според нея, след като армията му напада страната през 1940 година, Хитлер има намерение да я превърне в своя "нацистка утопия".

Докато Хитлер царува над победената Европа, той планира как с войниците му ще "пуснат корени в Норвегия и ще създадат около себе си пространство, в което да са владетели на скандинавска империя, простираща се до Северния полярен кръг". Но, разбира се, интересът на фюрера към Норвегия не идвал само от красотата на нейните фиорди. Той се възхищавал и на нейната гинетична история вярвайки, както пише в "Моята борба", че "с нейния викингски произход, руси жени и синеоки хора, норвежците имат най-чистата от арийските кръвни линии". Норвегия е била на самия връх на неговата расова стълбица.

Хитлер е безпощаден убиец, който отнема милиони животи на хора, които смята за расово недостойни. Но също така е и диктаторът, който насърчава "селективното развъждане", а Норвегия е избрана проба за нацистка евгеника. В рамките на програма, вдъхновена от СС, известна като Lebensborn (Извор на живот), германските войници били насърчавани да създават деца с най-добре изглеждащите местни момичета. Нацистката държава обещавала, че ще се грижи за тях и техните деца.

Вестниците в Германия непрестанно публикуват снимки на красиви, весели норвежки доячки, които се влюбват в Адолф Хитлер, защото той "ще ги спаси от моралната и расова дегенерация, а те ще изпълнят своя дълг, като създават поколение с чистокръвните си войници." Хиляди бъдещи майки, оценени като расово ценни, получават приоритетна медицинска помощ в специално построени родилни домове, хотели и сиропиталища. Разглезените майки на Lebensborn са били строго индоктринирани в нацистките разбирания.

Грижите за децата са били строго германски - в детската стая не се плаче. "Най-чистите" бебета често са отнемани от майките им, понякога дори принудително, и изпращани в Германия, за да бъдат отглеждани в одобрени семейства на SS. Повечето обаче остават в Норвегия.

По време на петгодишната окупация на Норвегия нацистите й предоставят на специално отношение, невиждано никъде другаде, използвайки принудителен труд и военнопленници за изграждане на нови пътища, мостове, тунели, железопътни линии, докове, електроцентрали и съоръжения за бизнеса и промишлеността. Скоро Норвегия се превръща в "единствената окупирана държава в Европа, където нацистка Германия инвестира повече ресурси, отколкото отнема".

В плана на Хитлер за създаването на неговата утопия, градовете, опустошени в жестоката двумесечна инвазия, щели да бъдат възстановени по коренно различни националсоциалистически линии, подчертавайки мощта на държавата и партията, а не, да речем, на църквата. Той също така искал да построи така наречения "град на фюрера" издигнат от нищото на полуострова Трондхайм, далеч от "междурасовия упадък на Осло". С население от 300 хил. души, Nordstern (Северна звезда) е трябвало да бъде едно от бижутата на Третия райх, заедно с Берлин, Хамбург, Нюрнберг, Мюнхен и Линц (родния град на Хитлер). Той щял да короняса Велика Германия, която се движи от Арктика до Алпите.

Но безумното въображение на Хитлер преминало много граници. Тази нова Северна Атина, казвал той, ще има опера, театри, библиотеки и художествени галерии, но също така и стадион и басейни - всичко необходимо за съвременен град с културно значение. Щяла да има обширни зелени площи, а домовете за нейните изключително германски граждани щели да бъдат разположени на тераси на южен склон, така че всяка къща да има слънчева светлина през целия ден. Те щели да бъдат така изградени, че да предпазят войниците от външния свят и да направят така, че "германските войници да си останат германци".

Но мечтаният от Хитлер арийски град така и не става реалност, въпреки че той прекарва часове в заедно с главния си архитект Алберт Шпеер, изготвяйки планове и модели на това, което Шпеер твърди, че ще бъде "най- красивият немски град". Проектът е изоставен - за лудият Хитлер само отложен - когато идва поражението от Червената армия при Сталинград на източния фронт през 1943 г. Нацистка Германия трябва да се отбранява, а и прилага политиката на "изгорената земя", унищожавайки всичко, което е построила. В това унищожение са включени и плановете за мечтания град на фюрера. А през последните години изследователи като Стратигакос успяха да съберат странните фрагменти от карти и документи, които са оцелели, и да получат снимка на фантастичната северна утопия, която той копнеел да построи.

Цената в човешки съдби, също е висока - майките от Lebensborn и техните деца я платиха, когато войната приключва. Хиляди жени са арестувани и затворени през лятото на 1945 г. за съдружие с окупаторите. Нямало е и милост за техните "немски нахалници", които били заклеймени като изгнаници и бяха третирани като такива.

След ироничният обрат на съдбата, следвоенните норвежки власти решиха, че майките, които са спали с германски войници, са очевидно умствено изостанали, както и техните потомци. Децата, някога издигнати на пиадестал заради гените си, след това са презирани заради тях.

Мечтата на Хитлер за прочистена и расово "чиста" Европа вървеше по същия начин, както и неговата утопия за блестящ нов град близо до Арктика. И отиде в кошчето на историята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
7
 
! Отговори
Учудени простаци преди 3 години
Учудени учиндолски чалга прости тикви се чудят ощеАдолф Хитлер по собствените му самопризнания е ЧЕРВЕН които е единствения ОБЩ цвят на флаговете на Австрия и ГерманияНапада СССР с операция ЧЕРВЕНОКОСИЯ Фридрих Барбароса следвайки принципа че и да победи и да загуби пак ТОЙ ПИЧЕЛИ то ест или САЩ и Ю КЕЙ ще го подкрепят ГЕРМАНИЯ да има ИМПЕРИЯ способна дори да ги разгромиили САЩ и Ю КЕЙ самички са организатори на болшевишкия преврат от 1917 а германеците са ангелчета
102
3
 
24
 
! Отговори
6 милиона преди 3 години
Но Сър, няма как да обслужите 6 милиона клиенти с 3 фурни за период от 5 години. Невъзможно е. Холокоста е лъжа!
101
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво ги беше подкарал той, но се предовери на доктори, които казваха каквото иска да чуе. Малко му оставаше да ги отупа всичките, но с Русия - греда.
100
14
 
28
 
! Отговори
От Аржентина преди 3 години
Чета коментарите братя мои и ми се насълзяват очите. Българина знае кое е наистина великия фюрер Хитлер, големия приятел на България, обединил страната ни в границите, дадени ни от Бога - Мизия, Тракия, Добротица, Македония - от Тузла до Охрид и от Гюмурджина до Видин! Всичките еврейски лъжи и помията, с която Адолф бива посипван от една долна каста не струват и хартията на която са написани. Хайл Хитлер!!!!!!!!!
99
11
 
23
 
! Отговори
Карлсруе преди 3 години
Толкова ги е страх от Хитлер децата на Сатаната, че и 75 години след смъртта му поддържат лъжите, пропагандата и промиването на мозъци за това, кой е бил Фюрера и за какво се е борил. Чудовища на Лукавия, Адолф, нашият обичан фюрер, е при Бог Създателя. Душата му е облята в светлина, мир и покой. Вие му мислете, когато се изправите пред Бога в Съдния ден.
98
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия си е Русия.Велика и ОГРОМНА.Който е посегнал на Русия му е изсъхвала ръката. Така и ще бъде.
97
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лош беше Хитлер, че досега бръмчат по магистралите му, че и колко други неща, но само с Русия сбърка.Светът е руско-германо-английски.Който разбрал, добре.Който не, ще го разбере по трудния начин и с горчив опит.
96
3
 
4
 
! Отговори
НОВ ТОН преди 3 години
НЮТОН е гениален учен самичък сметнал се за АТЛАС и забравил за науката посветил се да е оправяч на Християнството та от там го смятат за луд без да е такъвА извода е че НЮТОН е близко до времето на Кромуел и Торквемада та и той раформатор но ХУМАНИСТХари Селдън на А.А. е Моника ЛюинскиЮдеизмоУБИЕЦА Алберт Айнщайн е направил открития развенчаващи Яхве дето не спирал да говориА безкрайната ВСЕЛЕНА мълчи,мълчи...Алберт Айнщайн ХРИСТИЯНСКИЯ ФАНАТИК е такъв по случайност
95
1
 
4
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
***, сигурна ли си, че си вменяема? Явно няма такъв човек, а това е някаква преводаческа програма за публикуване.
94
4
 
6
 
! Отговори
Нютон ИСТИНСКИ преди 3 години
Какви КОНЕ сънуваш след като умствения багаж ти е под всякаква критика Хемус ДЖАМИЙСКИ а и на останалите червени тикви с общо ЧЕРВЕНО ЗНАМЕ с Адолф ХитлерСтивън Спилбърг е подозиран в религиозен юдеиски Ционизъм проповядван от обаче психичноболен човек като него разболял се покрай ХолокостаНакратко Цион-С.Спилбърг теоритично вярва че Католици,Православни,Протестанти трябва да бъдат само ЮДЕИСТИ а не и Християни и чашата преляла подозирайки че посмъртно Айнщайн е в полза на Христос
93
13
 
5
 
! Отговори
Един от Юг преди 3 години
Защо ли тази история ми напомня за едно друго вманиачено джудже на изток на двойни токчета с мераци за чисти славяни със сини очи и руси коси и славянска империя!
92
1
 
5
 
! Отговори
ЧЕНГЕ-САЩ-ГЕРОЙ 2 преди 3 години
Аз не съм ченге а Джордж Сорос е ченгето преследващо Стивън Спилбърг очевидно подозиран за СПИН и боледуващ от психопатия свързана с Холокоста но въпреки че е бездарник с над ТРИ МИЛИАРДА долара с тях направил и гледаеми добри филми а и самия Айзък Айзимов е бил негов подчинен и до смърта му от СПИН работили съвместно като примерно ще Ви дам:1985 Стивън Спилбърг подхваща сатанизма с холивудския филм "ДЯВОЛЧЕТАТА" а 1988 Айзък Азимов продължава делото му с книга за ДЕМОНА НА АДА:АЗАЗЕЛ и пр.
91
6
 
4
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Защо да не джаска мулатки човека бе!?Да не е пасивно ляв,като вас червените болшевишки ***!И като е гледал едър рогат ***,задължително ли е да са крави бе чугунена тикво!Конете какво са бе!?
90
4
 
4
 
! Отговори
ЧЕНГЕ-САЩ-ГЕРОЙ преди 3 години
Джордж Сорос е ЧЕНГЕ под прикритие на ЦРУ,АНС и сие целящо да хване и изобличи милиардерът Стивън Спилбърг....за СПИН и убийството на своя собствен далеч по-беден ПОДЧИНЕН Айзък Айзимов чрез....СПИНДж.Сорос използва ченге-метода на дублиране на психопатията на Стивън Спилбърг надявайки се да се самоиздаде2002 заподозреният Спилбърг изпада в еуфория от 11.09.2001 и прави филма си "ХВАНИ МЕ АКО МОЖЕШ" посветен на ПОЛИЦИЯТАВремето минава и се забравя та планирал и филм за ЧЕНГЕ-УБИЕЦА СИ КАИЛ
89
4
 
4
 
! Отговори
АЗ НЕЧЕРВЕНИЯ преди 3 години
Цесекаря на КПСС Тодор Живков от Правец е назначен начело на България от СССР като футболен ултрас на ЧЕРВЕНИЯ САТАНА от Манчестър със само двете титли по честен начин от независимата 1908 и за рожден ден 1911 а след 1917 са в НЕМИЛОСТ пред западните елити защото самички се отказали от името на основателите им НЮТЪН ХИИТ още преди товаЛИВЪРПУЛСКАТА четворка сама иска да идва в Червена България 1970 а Живков и БКП ги гонятДжон Ленън се отказва от ЕНГЛАНД и си сменя родината та ЦРУ го пазело
88
3
 
7
 
! Отговори
Ляв+ преди 3 години
Освен История на БКП се учеше и Диалектически Материализъм. Диалектиката, Хемусче, е в основата на човешкото познание, и добре обяснява много от това което се е случвало и случва по света, включително и в Патагония с фермите си за едър рогат ***. Това обаче може да ти светне само ако наистина си учил Философия. А ти си задръж "истинските" холивудски герои за себе си.
87
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВеММик ЧЕРВЕНДобре ли сте?
86
3
 
5
 
! Отговори
ВеММик ЧЕРВЕН преди 3 години
Футболния ултрас Адолф Хитлер фен на "ЧЕРВЕНО ЗНАМЕ" самопризнал си го в "Моята борба" като ЧЕРВЕН ФЕНЕР от пристрастия към "БАЙЕР до края на света" било то от Юрдинген или Леверкузен решил да линчува буквата "Н" и забранил миньорския мюнхенски ротшилдов отбор БАЙЕРН считащ че е на енгелезите от ШАЛКЕ 04 Х.Уелс и после У.ЧърчилВ немилост от 1917 до 9.5.45 били Червените Манчестърски САТАНИ защото сами се отказали от името си НЮТЪН ХИЙТЕнгланд-ПРЕДАТЕЛЯ и НОВ АМЕРИКАНЕЦ:Джон Ленън ЦРУ го пази
85
10
 
16
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Чичо умря във фермата си в Патагония!Гледаше едър рогат *** и мулатки!ВИе през това време си промивахте главата с История на БКП,Митко Палаузов и т.п фалшиви герои!Издигахте паметници на терористи (партизани),така и не разбрах,за какво са се борили,освен,че съсипаха една просперираща държава!Има архиви,малко се напрегнете да търсите истината
84
8
 
18
 
! Отговори
z-rock преди 3 години
Този "другар" от Браунау на Ин, беше един от малкото, да не кажа единствен, благосклонен към България велик държавник! Той ни върна о-в Тасос, Македония и ред още изконни български земи! Радвам се, че успя април 1945 да скубне към Южна Америка, където доживя старини!!