Учени алармират: Друг коронавирус е с потенциал за нова пандемия!

Той предизвиква Близкоизточния респираторен синдром
26 ное 2020 13:05, Петя Славова
130
Учени алармират: Друг коронавирус е с потенциал за нова пандемия!
Снимка: БГНЕС

"Всички в момента се занимават с коронавируса, но има и друг вирус от същото семейство, който е с потенциал да предизвика пандемия", предупреди водещият вирусолог на берлинската болница "Шарите" - д-р Кристиян Дростен.

Той смята да насочи следващите си проучвания именно в тази насока и да изследва вируса, предизвикващ Близкоизточния респираторен синдром (БИРС).

Още по темата

Този вирус засяга горните дихателни пътища и също може да предизвика смъртоносна бронхопневмония. Подобно на коронавируса той се пренася от животни върху хора – най-вероятно от камили. Има обаче и случаи, когато заразата се е разпространила при контакт между хора.

Коронавирусът на Близкоизточния респираторен синдром е установен за първи път на Арабския полуостров през април 2012 година. Оттогава насам се разпространява предимно в Саудитска Арабия, предава "Дойче веле".

През 2015 г. за проява на този вид инфекция, предизвикана от внос на БИРС, бе съобщено от Южна Корея – в рамките само на няколко седмици там бяха регистрирани 186 болни, като в 38 случая заболяването е довело до смърт.

По данни на института "Роберт Кох", досега в Германия е имало три случая на зараза с коронавируса на Близкоизточния респираторен синдром – сред хора, пристигнали от Катар и от Обединените арабски емирства, както и у пациент, посетил пазар за камили на Арабския полуостров. Той е починал три месеца по-късно от последствията от заболяването.

До септември 2020 г. Европейският център за превенция и контрол на заболяванията е регистрирал над 2500 случая на заболяване от Близкоизточния респираторен синдром в 27 държави, като смъртните случаи са над 800.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РашкоА не ти ли е идвало наум че КПП-та са за ташковци като тебе?Щото и в УСА чуждестранните агенти ги следят из късо - ако си бил и там на инструктаж трябва да си го знаеш.
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво ще правим сега,като дадохме 500 милиона за ваксина срещу ковид?Пак ли ще чакаме нова ваксина и пак ли ще плащаме предварително?А стига,бе!
66
3
 
16
 
! Отговори
Рашко преди 3 години
До Обяснете моля!Не знам кой те е излъгал, че хората в Китай могат да се придвижват свободно където и когато и да е. Свободното придвижване е превилегия само на политическия елит, както беше у нас до преди 30 години. Дори и за тях има ограничения и движението им се следи от съответните служби. Всяка година прекарвам по около месец в Китай по работа и мога да те уверя, че на всички входове на Пекин има изградени КПП-та и много строг пропускателен режим.
65
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами Бил Гейтс си каза, че ще пусне следващата пандемия след 3 години. Тази сега явно е тестова версия.
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оти така повечето вироси се появяват все в държави с диктатори или диктаторски семейства. Друзя, отговорете ми пажалуста, оти така все на России приятелчетата им развъждат виросчета? Отговаряйте, унтерменшени!
63
2
 
8
 
! Отговори
Данчо преди 3 години
Хайде със тези учени че много станахте нагли бе, само плашите хората нищо друго. Ако има вирус ще се лекувам, а не да ми забранявате правата ми долни н.....и Всичко е лъжа и измама, лъжат и то как, трах и страх, нищо друго. Кои са тези нещастници депутати да казват да нося маска, кои са тези дами казват така да живея? Едни пионки на глобалната мафия.
62
1
 
3
 
! Отговори
нов маркетинг преди 3 години
Затваряш клиентите по домовете - за да не избягат от закупуването на американската ваксина!:)
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Серизно са решили да ни съкратят. Много станахме и изпускат контрола.
60
9
 
13
 
! Отговори
Обяснете моля! преди 3 години
Как така се случва, че ние тука във демокрацията и свободата сме затворени по домовете си, а там в Китай при диктатурата и потисничеството са свободни да ходят където си искат?дали нещо не са ни пробутали демокрация -менте "доброжелателите" от запада?
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 57След джипизацията следва чипизация другарю!Неплатежоспособните ги лекува Свети Петър още на стълбите!
58
0
 
2
 
! Отговори
Анти Тяло преди 3 години
Почакайте първо тея ваксини да почнат да се продават... така да опипате пазарЯ
57
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При социализма психично болните се лекуваха. При социализма майките не си колеха децата и бащите не си хвърляха от моста децата в акт на отчаяние, и при демокрацията и американското партньорство това става вече ежедневие.
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес по два вируса на маска другари!Утре по три!!!!
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При соца целта на здравеопазването беше опазване на здравето на гражданите на Народна Република България. При демокрацията и джипизацията здравеопазването е бизнес, а лекарите и болниците са търговски дружества с цел реализиране на парични печалби чрез предоставяне на здравни услуги на платежоспособни пациенти, а неплатежоспособните да се лекуват с чай.
54
4
 
14
 
! Отговори
Рашко преди 3 години
До Анонимен 51Хора с психически заболявания винаги е имало. Просто едно време ги замитаха под килима, на принципа, че ако за едно нещо не се говори то не съществува. Виждал съм обаче и познавам син, който продаде баща си на милицията за партиен пост. Сина е жив още, бащата го затриха в лагер в Перник!
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия и Китай ще повишават стандарта си на живот, а населението на ЕС и САЩ ще продължи да обеднява.
52
5
 
14
 
! Отговори
Рашко преди 3 години
До Анонимен 49Продължаваш да лъжеш, пак те питам, да ти дам ли емайл да ми изпратиш актуални снимки на ровещи в кофите за храна пенсионери?! Цялата ви работа беше такава и навремето, лъжехте като роми за гнилия запад, и само празния обещания колко хубаво ще стане като построим комунизма. Е видяхме до къде стигна строежа през 89', не разбирам само защо продължавате със същите лъжи 30 години по-късно?!!
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само не ми е ясно защо комунистическия Китай има по-малко заразени от капиталистическа ***?Не трябваше ли там със безплатната медицина да са пламнали всички?
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Аз един не съм виждал пенсионер да рови в кофа за храна"А виждал ли си майки да си колят децата?
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ок