Чиа - как да включите семената в диетата си?

Вижте защо са толкова полезни
30 ное 2020 23:00, Дарена Найденова
5
Чиа - как да включите семената в диетата си?
Pixabay

Семената от чиа са малки, годни за консумация семена от растението Salvia hispanica, срещащо се в централната и южната част на Мексико. Те са сиви с черно-бели петна и са с диаметър около два милиметра. Въпреки че са малки, семената от чиа са пълни с хранителни вещества и предлагат няколко ползи за здравето.

 
Ето шест доказани ползи от семената от чиа и как да ги включите във вашата диета
 
1. Богати на фибри
 
Две супени лъжици чиа съдържат около 11 грама фибри. Това е половината от препоръчителното дневно количество за жени (25 грама) и около една трета за мъжете (38 грама). Фибрите са съществена част от здравословното хранене. Консумирането им може да намали холестерола, да ограничи риска от коронарна артериална болест и да намали риска от дивертикуларна болест, която причинява възпаление на червата.
 
Проучване от 2009 година установява, че високият прием на диетични фибри значително намалява риска от развитие на инсулт, хипертония, диабет и затлъстяване. Резултатите също така показват, че увеличеният прием на фибри подобрява инсулиновата чувствителност, както при хора с диабет, така и при тези, които не страдат от заболяването. Изследването заключава, че децата и възрастните трябва да консумират 14 грама фибри на всеки 1000 калории.

2. Източник на протеин
 
Две супени лъжици семена от чиа съдържат около четири грама протеин. Те са пълноценен източник, което означава, че в тях се намират всичките девет аминокиселини, които тялото не е в състояние да произведе самостоятелно.
 
Най-добрите източници на протеин са животинските продукти като яйца, риба, говеждо и млечни продукти. Растителните – като ядки, боб и пълнозърнести храни – съдържат някои, но не всички основни аминокиселини. Това прави семената от чиа добра растителна протеинова алтернатива за вегетарианци и вегани.
 
Аминокиселините в протеина са градивните елементи за органите, кожата и мускулите. Консумирането на адекватни количества протеини е от съществено значение за растежа и възстановяването на клетките.
 
Още за полезните свойства на чиата вижте в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Кълвач преди 3 години
Семената от чия са полезни най-вече за здрава човка и лъскави пера, защото това е храна за канарчета.
3
3
 
1
 
! Отговори
Въй Въй Въй преди 3 години
До свинята.Да ама ако го поръси прасенцето с Чия мммммм:D
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо, природата НЕ ИСКА да й ядете семената! Не е това идеята им1 Идеята е, да се издрискат някъде, и да порасне ново растение. А как решихме, че е най-удачно да караме семена от ДЕСЕТ ХИЛЯДИ километра, вместо да ядем храни, естествени за местообитанието ни... Извратен свят.
1
6
 
6
 
! Отговори
свинята преди 3 години
в момента пека във фурната 1.375 килограма свински контлет! такива *** не ям!!