До края на лятото София ще има втори археологически парк

Той ще е на мястото на малко известния Късноантичен мавзолей
24

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Втори археологически парк на мястото на малко известния Късноантичен мавзолей в София ще бъде създаден до края на лятото.

По откритите предмети и направени археологически проучвания археолозите предполагат, че тук се намира крайградско имение на високопоставен сердикийски гражданин, в чиито предели попада и така нареченият Мавзолей на Лозенския хълм – днес част от столичния район "Лозенец" и съвсем близо до центъра на града.

Вероятно мавзолеят е направен за членовете на знатната римска фамилия в подножието на хълма.

Археологическите проучвания и работата на терен провери кметът на София Йорданка Фандъкова, по чието настояване започна разкриването на културно-историческото наследство на мястото. Работата по проекта се ръководи от екипа на заместник-кмета доц. д-р Тодор Чобанов, съобщиха от Столичната община.

"Това, което знаем от дистанцията на днешното време, е, че Лозенският хълм е бил обитаван в Късната античност – втората половина на IV век", каза Чобанов.

Теренът, на който се намира мавзолеят, беше спасен от инвестиционни намерения за застрояване след 2001 г., когато археологическите проучвания са възстановени от археолозите Константин Шалганов и Марио Иванов от Регионален исторически музей – София.

Най-ценният предмет, открит при проучванията, е ваза тип „диатрета“ от втората половина на ІV в. Тя е също луксозна, изработена е от два пласта стъкло с ажурна мрежеста украса и фигуралнорастителен фриз в кобалтовосин цвят. Композицията изобразява Дионисиева сцена, в центъра на която е бог Дионис.

Вазата може да се види експонирана в залите на Регионален исторически музей – София.

Разкрити са още над 160 монети и златен коланен накрайник, гривна, гребен и други предмети, свързани с живота на знатната фамилия.

Сходен, но по-малък мавзолей, е разкрит в италианския град Равена.

Фокусът на софийския античен обект е разкритата сграда, която е една от най-големите за Римската империя с подобен характер.
В проекта е предвидено да се изпълнят консервационно-реставрационни дейности по археологическите останки от мавзолея и по саркофазите, частично покритие на мавзолея. Ще бъде оформено пространство тип "беседка" за запознаване на посетителите с историята на мястото и детска площадка. Паркова алейна мрежа и осветление, места за отдих и детски кът, както и ново озеленяване в околното пространство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 123Преход има само в болната ти глава.
13
1
 
1
 
! Отговори
123 преди 2 години
Oshte malko i cqla BG shte e arheologicheski park.Blagodarq vi BKP(dps,bsp,sds,gerb i dr.).Prodyljavame napred prehodyt oshte ne e priklyuchil
12
0
 
0
 
! Отговори
HA HA HA HA HA преди 3 години
I AM LEGEND!
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тотална глупост с нулева историческа стойност.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онази част на Южния парк е доста занемарена и изолирана. Дано се получи нещо добро. Там са и подземните бункери, които евентуално също могат да станат атракция
9
0
 
1
 
! Отговори
Въййй! Ма малей! Въх преди 3 години
Това НЕ Е благодарение на ГЕРБ.
8
1
 
4
 
! Отговори
Инвеститор преди 3 години
Ейй, прецакаха гаражните клетки на лОксозния ми, елитен комплекс. А колко пари платих само...
7
4
 
8
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Чepeпa го отваря, налиБлагодарение на пияните гласоподаватели, бърэо ще навакса човекот
6
4
 
10
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Като дойдат пак туристите в София, ще има какво да видят. Пък и не само за туристи - и за Софиянци ще е интересно. София е град със антична история.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Латински не се е използвал,особено пък през 4 век във Византия,а местното население не са били римляни,тази измишльотина някой си я е съчинил и е изсмукано от пръстите,а не наука.Да не говорим,че още от 3 век започват нахлуванията на народи от изток,които са опустушавали Балканите на юг от Дунав.
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Вероятно мавзолеят е направен за членовете на знатната римска фамилия в подножието на хълма." ........,това внушение сте си го изсмукали от пръстите! Как точно разбрате,обадиха ви се по телефона "знатната римска фамилия"? Или някой древен римлянин изскочи от разкопките,за да ви каже,че са точно римляни и никакви други?Хайде малко по-сериозно,моля и с доказателтва!Престанете с измишльотини да работите,това не е наука,а художествени измислици!
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А можеше да я застроят с аристократични апартаменти по 5 хиляди евро. За народа загуба велика...
2
0
 
8
 
! Отговори
Медуза с ланец преди 3 години
Коя година? И кога ще почне ремонта на ремонта?
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А третата линия на метрото кога ще я пуснете най-накрая? Нали уж трябваше да тръгне сега?