Ще ни спаси ли изкуственият дъжд от сушата?

Технологията води до 15% повече валежи
25 юли 2021 19:20, Нели Христова
27
Ще ни спаси ли изкуственият дъжд от сушата?
Снимка: БГНЕС

Високо над пустинята в Дубай безпилотни самолети изстрелват химикали в облаците в опит да увеличат валежите в страната.

Проектът имаше за цел да причини мусон в засегнатите от суша Обединени арабски емирства тази седмица. Бюрото за времето на ОАЕ заяви пред Gulf News, че операциите по засяване на облаци помагат за увеличаване на валежите в региона.

Изображенията, публикувани от метеорологичното бюро на страните от Персийския залив, показват, че пороен дъжд наводнява пътищата в град Ал Айн, а за шофьорите са издадени предупреждения да внимават на пътя.

В държава, в която обикновено валят около 4 инча дъжд годишно, гуми за мокро време обикновено не се изискват.

Несезонните валежи тази седмица над Обединените арабски емирства изглежда потвърдиха, че операциите по засяване на облаци в страната дават резултат.

Тази дъждовна технология съществува от 40-те години на миналия век.

Обикновено се нарича облачно засяване. То включва самолети или оръдия, изстрелващи твърди частици, обикновено сол или сребърен йодид, в облаците, за да насърчат снега и валежите в сухите страни.

За първи път разработено от учени в GE през 40-те години на миналия век, посяването на облаци по-късно е разглеждано като потенциално военно оръжие от американската армия. Използвано е и за прекъсване на суша, която заплашва да осакати Ню Йорк през 1949 г.

Същата година метеоролог от Харвард на име Уолъс Хауъл е нает да внедри технологията за засяване на облаци. Тогава сто килограма сух лед е натоварен в самолета Grumman Goose на NYPD и изхвърлен в облаците над Катскил по време на полет през април 1950 г.

Хауъл предприема още няколко полета, за да пусне сух лед в облаците над щата Ню Йорк, а експериментът като че ли увеличава валежите в района, въпреки че убедителни доказателства няма.

Засяването на облаци е използвано, за да се спре и намаляващият сняг в САЩ, а сега учените се надяват, че технологията може да помогне за облекчаване на екстремната суша, засягаща 11 западни щати на САЩ.

Scientific American съобщава, че в момента осем щати използват технологията за засяване на облаци.

В басейна на река Колорадо операциите по засяване на облаци струват 1,5 милиона долара годишно, а средствата идват от комбинация от държавни агенции, комунални компании и частни компании.

Щати като Невада, Калифорния, Ню Мексико и Аризона, които също се възползват от увеличените валежи, допринасят за разходите.

Има доказателства, че засяването на облаци увеличава валежите с 10-15%.

Но технологията има и недостатъци. Изстрелването на сребърен йодид в облаците може да бъде токсично за морския живот. Проучване от 2016 г. установи потенциален риск от остра токсичност от засяването на облаци върху почвата и сладките води. Съществуват и опасения, че методът може просто да отнеме дъжд от друго място.

По същия начин обезсоляването може да доведе до повишаване на температурата на водата и да наруши морската среда. Чистата сладка вода е особено проблем в Близкия изток и Северна Африка, където по-специално Саудитска Арабия е инвестирала милиарди в енергоемкия процес на извличане на сол от морето.

Проучване на ООН от 2018 г. установи, че има почти 16 000 инсталации за обезсоляване, работещи в 177 страни, които произвеждат еквивалент на половината от дневния сладководен поток над Ниагарския водопад.

Установено е обаче, че токсичната саламура, получена в процеса на обезсоляване, обикновено се изхвърля в морето и рискува да замърси хранителните вериги, ако не бъде третиран.

В ОАЕ ще бъде изпробвана и нова експериментална форма за подобряване на дъжда. Дронове, носещи високотехнологични сензори за измерване на температура и влажност, обикалят небето. Механичните хищни птици с широчина шест и половина фута са на лов за облаци, които да се захванат с електрически заряд от бордовите им излъчватели.

Техният полезен товар теоретично трябва да накара малките облачни капчици да се привличат една друга, да се сливат и да растат, докато се превърнат в капки дъжд, достатъчно големи, за да паднат на земята.

Климатичната криза доведе моделите на времето до по-големи крайности, заплашвайки редица региони с недостиг на вода.

Според Световната здравна организация недостигът на вода засяга 40 процента от световното население и "до 700 милиона души са изложени на риск да бъдат изселени в резултат на суша до 2030 г."

В Източна Африка спорът за огромен мега язовирен проект на река Нил доведе до нарастващо напрежение между Египет, Етиопия и Судан.

Предполага се, че всяка застрашена от суша страна по света ще наблюдава проучването на ОАЕ с голям интерес. А подтикването на дъжд с електричество е технология, която може да разхлади затоплящата се земя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За климата често се използва системата на хаотичната Лоренц. Няма как да се предвиди до какво може да доведе едно такова вмешателство. Хаотичните системи са много чувствителни към началните условия.
22
0
 
4
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Не се молете много за дъжд и не предизвиквайте природата, защото канцлерката Меркелица направи магия за дъжд и нашите тук се издавиха, а доста къщи беха отнесени от водата. С дъждовете и дъждовалните изкуствени облаци требе много да се внимава !!!
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за количествата дъжд,които падат!?Тяхната калибровка?А количествата суша?Помните ли какви глупости учихме за образуванието- Сахара ?-дала етимология за думи като захар,Сакар,Странджа(странна) Сакар планина,сокър, Захари и т.н.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Урсула Легуин,фентъзи автор,беше написала в един от романите си нещо,което не е нейна измислица,но го представя,та :С магията за дъжд трябва да се внимава,защото за да вали на едно място и за да е то плодородно,на друго място е СУША.Никъде ,нищо от нищо не се прави,взема се от един ,за да се даде на друг.Божието равновесие отдавна е компроментирано,защото на някой му се приискало да печели и трупа,за да остава друг беден и роб.ПРОСТО Е!Но продължава и сега покрай сухото ще гори и мокрото.Уви.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Климатичната криза е отново изкуствено създадена. Богатите ще си поливат, останлите ще го д*хат.
18
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Накрая ще имат вода но няма да имат въздух за дишане, на жените клотторите ще се превърнат в огромни xxуьове а на мъжете ще им порастат циици до земята.
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пърдомобил - сядате си на чехлата и попръцквате с цел придвижване във водни райони.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Излезте с тасчетата, да си налеете вода от небето!
15
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименХААРП са климатичните оръжия , а химтрейл са химично-метални коктейли, които разпръскват в небето и се трови природата, а почвата се окислява от пулверизирания алуминий и дърветата умират след време!
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И без това почти нищо не расте в пустинята, защо просто не мият редовно улиците с вода, дори да е солена и да си наслагат множество студени фонтани из града, дори и да е морска водата? Малко ще им корозират колите от солта, но поне ще е хладно. В тези държави ,сладката вода е много скъпа, защото нямат вода и преработват солената вода от океана във сладководна вода за битово ползване. Можеш да чукнеш и изпечеш яйце на колата си или някоя сграда през деня.Стените им,са дебели над метър, заради жег
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А може ли да крадете облаците от океаните и да ги изливате на сушата, вместо да се изливат в океана? Проблема със сладката вода и сладководните източници е все по-осезаем, все по-намаляваща е сладката вода в световен мащаб, като прибавим и замърсените и токсични реки в Азия и на други места по света, нещата са сериозни. Някога, в северна Африка е имало огромно сладководно езеро, сега го няма, добре ,че руснаците прекараха вода на арабите от Египет и Либия, защото сега щяха да са напуснали
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сега вече ще може да чукаме русалки по всяко време, не е нужно да ги търсим в океана
11
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето защо има климатични аномалии. Пак експерименти. Точно както с коронавируса.
10
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както винаги екоталибанската секта е твърдо против научно-технологичния прогрес и разбира се веднага се започва с мозъчните промивки колко лош е той. Абсолютна льжа е че сребърния йодит е токсичен, а такова нещо като "токсична саламура" съществува само в *** зелени тикви, но пък те нарекоха СО2 вреден, така че глупостта при тях няма граници. И в природата "чиста сладка вода" няма и никога не е имало, единствения начин да получите чиста Н2О е чрез серия и дестилации в чиста лабораторна среда.
9
13
 
19
 
! Отговори
? преди 2 години
Каква суша? В България от ноември до май е зима и вали нон-стоп. Два месеца ни е лятото. Сухо е само юли и август, през останалото време слънце не се показва. За каква суша изобщо говорите? Средните годишни температури в България са като тези в Естония.
8
3
 
21
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
Колкото повече време минава, толкова се уверявам в гения на режисьорите и сценаристите и въобще киноиндустрията на Холивуд. За мен всички тези пост-апокалиптични филми още от 80-те години на миналия век - са пророчески. Всичко,което сме го гледали по хорор-фантастиката и сме си казвали , а чак пък толкова зле - никога няма да стане - стана. Тепърва ще има още да става.
7
2
 
12
 
! Отговори
Stalinista преди 2 години
Къде суша, всички язовири са почти пълни. От глобално затопляне, стана на климатичните проблеми
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да внесем още 99 000 000 в германия, белгия, холандия. Там има достатъчно вода, а и ще помогне растежа.ПП. Все пак това е вписано в програмата на ес: Европа 2030.
5
3
 
5
 
! Отговори
Местанчев преди 2 години
Ша места за фащианците!!
4
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 3 - Перник миналата година ...