Велев: Заради скъпия ток икономиката спира, фалитите са неизбежни

Сметките за септември двойни, за октомври вече ще са тройни
298
Велев: Заради скъпия ток икономиката спира, фалитите са неизбежни
Снимка: Pixabay

Необходими са допълнителни мерки за ограничаване щетите за българската икономика от високите цени на електроенергията. Цената на свободния пазар вече е рекордна - 482 лева за мегават час, призна Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал (АИК), пред bTV.

Според него компенсацията, която държавата се готви да даде от 50 лева за мегават час, е крайно недостатъчна, защото надвишението е 360 лева.

Още по темата

"Не се оценява размерът на бедствието. Това, което се обсъжда, са палиативни и закъсняващи мерки. Фалитите са неизбежни. Не само, че ще има много фалити, просто икономиката ще спре", прогнозира Васил Велев.

"Президентът разпореди да се работи така, че да се компенсира справедливо не само бизнесът, но и социалната сфера. Не само бизнесът е на свободния пазар, но и всички небитови абонати – болници, училища, читалища, театри, музеи и детски градини", посочи той за срещата по проблема, която се проведе вчера.

"За септември сметките са два пъти по-големи, за октомври сметките ще дойдат през ноември и те ще са три пъти по-големи. Ако цените продължават така, ноемврийските сметки могат да са и четири пъти по-големи", каза Васил Велев.  

Той съобщи, че бизнесът настоява да се компенсират всички небитови потребители, които са 600 000, с три четвърти от разликата, от надвишението от 119 лева, което е прогнозната цена.

Според Васил Велев причината за увеличението на цената на тока е в сбъркания пазарен модел на електроенергетиката.

С искания за незабавни и несимволични компенсации заради високите цени на тока днес на протест пред Министерския съвет излизат работодателски организации и синдикати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още по темата: токикономикаВелев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
0
 
1
 
! Отговори
ПОЧНАХА ФАЛИТИ преди 2 години
МВР ДА ДОКЛАДВА ПОИМЕННО СПЕКУЛАНТИТЕ КОИТО ДЕСЕТКИ ГОДИНИ ОГРАБВАТ чрез цените на ТОКА България вкл централите производителки на ток..ИМАт ги всички се следят вкл и техните семейства..Ограбвани са МИЛИАРДИ ЖИВИ КЪРВАВИ ЛЕВА...
247
2
 
3
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Герберски панарджии. Защо вашият вожд - "да се слави името му "- не сключи договор за газта с Руснаците; защо спря изграждането на атомната централа в Белене. Не прикоазвайте , ами си попитайте вожда и го помолете да не говори врели некипали. Вие имате едно качество, че сте нахални и некадърни.
246
4
 
3
 
! Отговори
Анонимендо277 преди 2 години
Радев великия бей мутра грозен нагъл български и руски връзкар лаянарски, нали сега той управлява, ще стане 1 година? Кой му с** в га****? Да не се оправдава, Да си ходи!
245
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
великите българи подариха електроцентрала на великия си вожд доган бей и ръкопляскат на приятеля му тиква по команда а сега се зачудили какво щели да правят без ток хаха
244
0
 
5
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Ти си основният виновник за свободния пазар на електроенергия, за да се нагуши, а сега си силно загрижен. Хич не те интересува бизнеса, само се правиш на страдащ. Проблемът е в това, че няма да отидеш три пъти на Малдивите, в Джакарта, Сидни на Бали и т.н.
243
4
 
7
 
! Отговори
Радев преди 2 години
Спокойно, ще се топлим през зимата с лицеви опори !
242
7
 
5
 
! Отговори
Е преди 2 години
Нали искахте Радевци-мразевци, площадни "революционери", и т.н. ??! Е, на ви ги сега, получихте си ги !
241
7
 
4
 
! Отговори
да си върнем държава преди 2 години
Още Април 2021 имаше предупреждения че камъните ще падат от небето. Всички знаехме че Радев не може да направи една разпивка в кварталната кръчма, иска държавата ни да управлява.
240
6
 
5
 
! Отговори
Игри на глада преди 2 години
Две години искаха Бандата на Румен, сега плачат. Винагие било така при социализма. И при Жан Виденов беше така. После оправдания, то не било така, той бил честен . . .
239
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой беше казал че безплатен обяд няма?Да знаете бил е прав ЕС пари току така не дава . Сега ще на доят . С европейски доилки.
238
2
 
24
 
! Отговори
Бхти преди 2 години
Даеа пизднесментитевии. Родителите ни създадоха енергийната система с пот и кръв и лишенията ни . И после дойдоха брадатите и после зализаните и изследователите на демокрацията и ЕС . И решиха че тези готови ресурси принадлежат на бизнеса и демокрацията и могат да ни продават продукта от това което ние сме построили на каквито си искат цени. А ние да чакаме още демокрацията. И по добрите времена. Не няма да дойдат . да си върнем държавата. Сега веднага.
237
1
 
1
 
! Отговори
Мария Симова преди 2 години
Гледайте ми новото ми интервю!https://youtube/watch?v=hGLq6QhChlM
236
2
 
11
 
! Отговори
Зико преди 2 години
Доган трябва да поеме отговорност за това че комунизма продължи след 1990 г. под друга форма, също толкова уродлива като предишната. Доган е пряко замесен в убийствата на Луканов и Илия Павлов.
235
7
 
7
 
! Отговори
чистота преди 2 години
Радеееев, не вкара никого в затвора, нещо повече, ФАЛИРА ДЪРЖАВАТАХората ти повярваха, а ти се показа като един утвърден ВОЕНЕН.
234
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който не скача сметката да го удари, оле оле на павето...
233
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сериозно и аз ще крада .Щом няма кой да ги спира.
232
3
 
5
 
! Отговори
Маке от Северот преди 2 години
Закривай татарската клоакка!!!
231
1
 
9
 
! Отговори
До Лбопитен преди 2 години
В търговците опа спекулантите на ток. По интересно е КОЙ им помага за да сключват договори на ниски цени и да продават скъпо.Сетете се преди време Ковачки беше купил цялата енергия от НЕК на ВЕЦ без пари и я продаде с 500% печалба...........
230
1
 
16
 
! Отговори
нн преди 2 години
"Според Васил Велев причината за увеличението на цената на тока е в сбъркания пазарен модел на електроенергетиката."Като сте знаели че е грешно, защо мълчахте? Сега когато ви стана неизгодно, скачате. Държавата за да ви помага трябва да го вземе от всички и да ви даде на вас. Как да стане?
229
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След Лукановата и Виденова зими ни очаква тази на Радев! Лаехте и плюхте по ББ а сега сривате държавата!