Ковид протести в кадър: Размирици в Нидерландия, 40 000 в Австрия

Вижте снимки от протестите
21 ное 2021 09:00, Александър Попов
276

Протестът в Нидерландия. Снимка: БГНЕС

Нови бунтове избухнаха късно в съботната вечер в Нидерландия заради антиковид мерките на правителство. Демонстрацията в Хага срещу ограниченията прерасна в бунт, подобно на този от предишния ден в Ротердам, отбелязва АФП. Протестиращите хвърляха камъни и фойерверки по полицията и подпалиха велосипеди, превръщайки протестите в насилствени за втора поредна нощ. Полицията арестува един човек в Хага, след като през деня в други части на страната протестите бяха незначителни и предимно мирни.

В петък вечер най-малко двама души бяха ранени, след като полицията стреля по протестиращите, а 51 бяха арестувани в Ротердам.

Миналата събота, Холандия се върна към първоначалното частично блокиране на Западна Европа през зимата с поне три седмици ограничения и планира да забрани на неваксинираните да посещават определени места.

Други хиляда демонстрираха по улиците на южния град Бреда близо до белгийската граница, носейки транспаранти с лозунги "Без блокиране".

Организаторите заявиха, че се противопоставят на плановете на премиера Марк Рюте да забрани на неваксинираните да посещават барове и ресторанти.

„Хората искат да живеят, затова сме тук“, каза организаторът Йост Ерас.

Но "ние не сме бунтовници. Ние идваме с мир", каза той.

40 000 протестират във Виена срещу ковид мерките

Около 40 000 демонстранти се събраха в събота във Виена, за да протестират срещу ограничителните мерки за борба с пандемията Covid-19 и задължителната ваксинация, обявени предния ден от правителството.

Тълпата, събрана в сърцето на австрийската столица - в близост до двореца Хофбург, развя транспаранти, заклеймяващи „фашизма“ и „корона-диктатурата“ и казвайки „не на разделението на обществото“.

Протеста премина под стриктно наблюдение от полицията, която извърши десетина арести. Освен няколко димни бомби и хвърляне на консервни кутии, демонстрацията протече спокойно.

В изявление министърът на вътрешните работи Карл Нехамер се възмути от използването на жълти звезди с надпис „Не съм ваксиниран“ от протестиращите, смятайки, че подобен жест „обижда милионите жертви на нацистката диктатура и техните семейства“.

Митингът бе организиран по призив на крайнодясната Партия на свободата (FPÖ), въпреки че нейният лидер Хърбърт Кикъл, който е с положителна проба за коронавирус, отсъстваше. Дефилираха и членове на движението за радикална идентичност.

Седмица след като прие драстични мерки за неваксинираните, консервативният канцлер Александър Шаленберг обяви в петък локдаун за 8,9 милиона жители до 13 декември.

От понеделник вече няма да може да се излиза от дома, освен за пазаруване, спорт или медицински грижи. Остават отворени само училищата.

Въпреки първоначалното си нежелание, правителството ще подготви и закон за задължителна ваксинацията на пълнолетното население от 1 февруари 2022 г.

Шаленберг се извини на ваксинираните в петък, че се налага да бъдат предприети такива "драстични" ограничения, нечувани в момента в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
5
 
71
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
Във Виена бяха над 300 000 бе, миси... красиви!!! В един немски вестник даже бяха 7000 писали... Такава пропаганда е имало само при Дедо Адолг, ваща.......( Вие си знаете! )
184
68
 
11
 
! Отговори
... преди 2 години
"Вържи попа,да ти е мирно селото" - масовото ваксиниране няма да се получи,ако не се изолират провокаторите...
183
6
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо фашизъм и корона диктатура са в кавички, мисирко безподна???!!
182
6
 
63
 
! Отговори
Баси... преди 2 години
България винаги когато е имала чужд господар е била зле.И така ,ще бъде винаги ,защото политиците ни се кланят на парите отвън ,а не на българският интерес.За това и днес няма да гласувам ,защото не искам задължителна ваксинация.
181
8
 
76
 
! Отговори
Крети преди 2 години
Бяхме 180 хиляди има кадри в ютубе!
180
9
 
90
 
! Отговори
Анти-ковидфашизъм преди 2 години
Еврейския бардак му дойде времето да се разпада.Това беше най голямата грешка която измислиха да ни ваксинират всички с измисления Ковид който се създаде от САЩ И ЕВРОБАРДАКА.Ухан изядени прилепи и малаумщини ни дезинформираха по медийте.СМЪРТ ЗА ТЕЗИ ФАШИСТИ НАЛОЖАТ ЛИ НИ ТОЗИ ЗЕЛЕН *** ЛИЧНО ОТИВАМ ДО ПАРЛАМЕНТА ДА ВИ ПРАВЯ ЗОЛУМИ И ПАЛЕЖИ.ТОВА НЕ Е НОРМАЛНО!
179
11
 
46
 
! Отговори
Ваксинираните ги преди 2 години
Изработиха ,че от един път не се става обратен , ама има и втори път и трети път ,ако искате пак питайте от кой път се врътва резбата . да сме здрави нек ни порят !
178
9
 
132
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Сутринта по Нова ТВ проф. Генчо Начев настояваше за задължителна ваксинация." - Въвеждане на задължителна ваксинация в Бг ще доведе по-скоро до гражданска война, отколкото до особено голям ръст на броя ваксинирани, така че такива като Начев са опасни за националната сигурност. Стигне ли се дотам, хаосът ще е ежедневие за всеки от нас, но най-потърпевши ще са именно ваксърите и агитаторите като Начев, така че внимавайте какво си пожелавате. И без това е нужна само капка, за да прелее чашата...
177
24
 
19
 
! Отговори
Очивидец преди 2 години
ДО 181- А НЕЩО ДА ТИ ГОВОРИ ТОВА, ЧЕ ВОЙСКАТА И ПОЛИЦИЯТА ПОДКРЕПЯ ДЕСНИТЕ ЕКСТРЕМИСТИ, КОИТО ОРГАНИЗИРАТ ДЕМОНСТРАЦИЯТА? ГЛЕДАЙТЕ ПО-ЗАДЪЛБОЧЕНО НА НЕЩАТА. ТУК ВСЕКИ ТЪЛКУВА КАКТО МУ Е ИЗГОДНО. А ЧЕ FPO СЕ ГОТВЯТ ДА ЗАВЗЕМАТ ВЛАСТТА С ПРОВОКАЦИИ НЕ ВИЖДАТЕ. КАКТО НЕ ВИДЯХТЕ ЧЕ ВОЕННАТА ХУНТА ДОЙДЕ НА ВЛАСТ У НАС ОЩЕ ПРЕЗ АПРИЛ.
176
8
 
74
 
! Отговори
Йори преди 2 години
Целта е разпалване на граждански войни в европейските държави, а после е лесно изтреблението.
175
4
 
87
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Ковид мерките в Австрия действат - събраха 40000 на куп!
174
64
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сутринта по Нова ТВ проф. Генчо Начев настояваше за задължителна ваксинация.
173
8
 
28
 
! Отговори
Чърчил 0т3 стая преди 2 години
И ние в Карлуково ще протестираме!!
172
9
 
106
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мислете за излизане от ЕС - след референдум. Няма да се спасим от диктата на евробюрокрацията само с протести. И да не се влиза в еврозоната, защото това ще направи невъзможно излизането от ЕС - ще се задълбочи обвързаността.
171
4
 
106
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Трябва населението на света да се намали, прекалено много е. Така разсъждават "господарите", хората, притежаващи повече от 100 милиарда $ всеки. Човешкото въображение е твърде бедно, за да си представи такава сума. Но ние, простосмъртните, им дишаме въздуха, замърсяваме им водата, произвеждаме много много боклyци... Затова трябва да намалеем... Ако може до 1 милиард. Те могат без нас, имат си технологии за всичко. Искат освободена от "плебса" планета.
170
9
 
56
 
! Отговори
нова версия преди 2 години
Напоследък се прокрадва една по-особена версия относно устойчивостта на организма при ковид. Погледнете си детските медицински картони - ако сте преболедували, или ваксинирани срещу Морбили /една от шарките/ няма да се разболеете от ковид в тежка форма, т.е. няма да стигнете до болница. Тъй като всички хора под 45 години и децата са ваксинирани срещу морбили, заболеваемостта и тежестта на протичане на болестта в тази група е мноооого малка,видно от статистиката. Причината-морбили е РНК вирус....
169
73
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Именно здравният фашизъм няма интерес от повсеместно ваксинация. Те имат интерес населението да намалее. Елитът е ваксиниран . Простолюдието вярва на конспирации и ще се самонамали
168
53
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Десните екстремисти са организаторите и това казва всичко! Фашистите са оказаха антиваксърите.
167
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е с малтусиански цели. Зелена сделка, лгбт, здравен фашизъм. Идеята е да се потисне рамножаването на населението, а това което го има да потребява по-малко ресурси. Така ще остане повече за чичо гейтс и принца монако, който вози малката грета на своята яхта насам натам
166
37
 
8
 
! Отговори
Таня преди 2 години
Да ги смажат от бой и готово.