В търсене на съкровищата на каменния град Петра

Къде са несметните богатства на Набатейското царство?
Обновена: 7 ное 2011 07:05 | 7 ное 2011 07:05, Антония Михайлова
34

Снимка: Reuters

 

Предполага се, че красивият каменен град Петра в Йордания е построен преди около 2500 години. Петра (на гръцки “πέτρα” (petra), което означава камък) е разположена  в естествено укрепената планинска долина Вади Муса ("Долината на Мойсей") на източния склон на Уади Араба, на кръстопътя на главните търговски маршрути – към Газа на запад, Бостра и Дамаск на север, Ейлат на Червено море и Персийския залив от другата страна на пустинята.

Петра била столицата на Набатейското царство, процъфтяло 200 години и завоювано от римляните, след което градът потънал в забрава. Цивилизацията изчезнала, а съкровищата на набатеите така и не били открити. Къде са изчезнали?

Днес туристите възхитено замират при среща със скалния град. Сведения за Набатейското царство достигат до нас чрез трудовете на Диодор, Страбон и Йосиф Флавий, то се поменава и в древнокитайски източници за Великия път на коприната. Но сведения за произхода на самите набатеи няма. Оставени са само догадки.

Набатейският град изпълнявал ролята на борса по пътя на търговците. Много от тях не се решавали да отидат по-далече през пустинята и предавали стоката си на жителите на Петра, а те я продавали. Тук вървели монети, сечени на място.

Двеста години процъфтявала Набатея. През 106 римският управител на Сирия завладява държавата на набатеите, която е превърната в римската провинция Арабия, но Петра продължава да процъфтява като важен център в региона до около 300 г., когато Римската империя започнала да запада.

Тайната на Свещения граал

От половин година в Петра работи експедиция руски археолози. Специалистите изследват подземията на легендарния град. Точно в тях, според някои източници, може да се крият несметните богатства на набатеите.

Градът е построен на високо архитектурно ниво: възхищение предизвиква майсторството на древните инженери, които са успели да издълбаят пясъчните скали така, че да не се срутват. Арабските изкуствоведи и до днес не вярват, че Петра е дело на човешка ръка. Градът е бил построен доста бързо и също толкова бързо е бил заселен.

В скалите се срещат жилища и апартаменти. Почти навсякъде има места за молитви. Има голям амфитеатър, побиращ около 3000 души и служещ за място за пищни погребения.

Според една от версиите в Петра се съхранява част от съкровищата на фараоните. Според друга – тук е скрито духовно съкровище – Свещеният граал, в търсенето на който са идвали кръстоносците. Историците твърдят, че набатеите са могли да натрупат достатъчно злато и скъпоценности.

Днес основното занятие на местните бедуини е търговията. Те търгуват основно със занаятчийски сувенири за туристите, които не представляват художествена или друга ценност. Тези, които се интересуват сериозно от нумизматика, се отправят към "черните" археолози, независимо че нелегалната археология в Йордания се наказва сурово.

Градът на мъртвите

Основното място, отдавна предпочитано от иманярите, е Ал-Хазна. В превод от арабски – хазна или съкровищница. В търсене на злато бедуините дори стреляли по фасадата. Интересното е, че на върха стои каменно гърне. Местните жители недоумяват защо величественото здание е било украсено с обикновено гърне, мястото на което е в грънчарската работилница. Сред бедуините има легенда, че в него са скрити древни съкровища.

И все пак – къде са съкровищата, които независимо от многото опити така и не били открити, и имало ли ги е изобщо? Зам.-директорът на Института по ориенталистика на Руската академия на науките Владимир Исаев смята, че с оглед положението на Петра в древния свят в нея определено са се съхранявали несметни богатства. Но ученият смята, че те отдавна са разграбени.

Същата версия поддържа и изкуствоведът Лев Масиел Санчес. Той е сигурен, че ценностите постепенно са отнасяни от самите жители на Петра, напускащи умиращия град, след като през III век основните търговски пътища се преместили на север, в Палмира.

Йорданските екскурзоводи твърдят, че наследството на великите набатеи никога не е напускало Петра. Те казват, че под видимата част на града има цял комплекс от пещери, в които е скрита хазната на набатеите.

Засега учените са изследвали едва малка част от каменния град. Разкопани са тези здания, които се намират близо до повърхността. Едва наскоро, буквално в последните години, археолозите започнали да проникват по-дълбоко. И веднага били възнаградени: при разкопки пред Ал-Хазна учените открили неизвестен дотогава гроб. Изглежда, Петра едва сега започва да разкрива своите тайни.
 


34
Напиши коментар Коментари
13
52
 
2
 
! Отговори
адонис преди 6 години
Гръцката култура е нвсякъде, просто навсякъде!!!
12
2
 
4
 
! Отговори
до 10 преди 6 години
Така е, но и от древните сгради няма да остане нищо. Само купчини камъни.
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според това ,което съм чел градът е разграбван много пъти, така че ако открият нещо, то ще е случайно изпусната. По-важното е да се разбере повече за тази страница от историята и набатейците.
10
4
 
41
 
! Отговори
Пич преди 6 години
Готов съм да се обзаложа, че ако командироват няколко иманиарски бригади от България заедно с роми копачи в комплект, точно за една седмица всички видове съкровища ще бъдат открити. И то със самоделни металотърсачи!
9
2
 
13
 
! Отговори
Хм преди 6 години
трансформаторите е неква печална боза - недей да я слагаш до истински ФИЛМ като Индиана...
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само Индиана Джоунс, а вчера глеахте ли Трансформърс.... :-D
7
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като гледах през 80-те "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход" мечтата ми беше да видя Петра и местата от библейската история. Изпълни ми се мечтата преди няколко години, когато имах по-добра заплата. Невероятно е усещането за всеки, който обича и познава историята. Всъщност вътре в храма има едно малко помещение, не е като във филма.Древните хора са били по-добри инженери от сегашните, това го доказват безброй исторически паметници по света. Може би защото не са имали машини.
6
13
 
13
 
! Отговори
Хм преди 6 години
е как къде са изчезнали съкровищата? отишли са за лихви на банката, която е кредитирала строителството... като гледам какво е, нема начин квадрата в тоя комплекс да не е 3-4000 евра.. :-)
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Индиана Джоунс и Последния кръстоносен поход е сниман в Петра
4
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нина , това да не е парламента да търся подкрепа , аз не съм политик и просто искам да се увеличи броя на истинските статий а не на критикуващите , на такива съм се нагледал 20 години , които умеят да пишат правилно но нищо не знаят :)
3
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цивилизацията изчезнала, а съкровищата на набатеите така и не били открити. Къде са изчезнали?
+++
Костов е виновен.
2
16
 
20
 
! Отговори
Нина преди 6 години
Марсоход, ако мнението Ви беше написано на грамотно, сигурно би привлякло повече подкрепа...
1
7
 
44
 
! Отговори
марсоход преди 6 години
незнам какви са тези опростени статий поне като ги преписвате си намерете човек който горе долу разбира и не подвеждайте младите читатели , този град е връх на инжинерното изкуство предназначен за съхранение на огромни количества чиста вода и невероятна каназалиционна система за доставка на вода за което учените още нямат обяснение и не е строен от аборигени а от инжинери с знания за които днешните такива четат само в фантастичните романи