Сигирия - съкровище в джунглата

Тайнствен дворец на върха на "лъвската планина" в Шри Ланка
Обновена: 17 юли 2012 15:02 | 16 юли 2012 07:04,
10
Сигирия - съкровище в джунглата
Снимка: avionholidays.co.uk

Шри Ланка не е от най-разпространените летни дестинации, но в нея определено има какво да се види. В китната джунгла на страната се крие едно истинско съкровище с вековна история. Крепостта Сигирия е симбиоза между природна красота и човешки труд. Тя се издига на около 250 км от столицата Коломбо на височина от 200 метра.

Построена е 477-495 г. сл. Хр. от крал Касапа, а днес е обявена от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство. Основната част на тази забележителност е дворецът на великия владетел, който е заобиколен от красиви градини, езера, фонтани. За да се стигне до него, е било необходимо човек да се покатери по огромна и трудно проходима стълба, състояща се от 1360 стъпала. След като бъдат преодолени, той попада на една невероятна тераса с огромни мащаби.

Огромен коридор, наречен огледален, защото камъните, от които е изграден, са били полирани до такава степен, че човек може да се огледа в тях, въвежда пътешественика в кралските покои. Те са изумявали не само с красотата си, а и с майсторските фрески, част от които са запазени и до днес.

Кралят Касапа е бил известен с афинитета си към жените и според легендите е имал 365 наложници, по една за всеки ден от годината.

Планината, върху която е построен дворецът, се нарича „лъвската планина"– животното е главният символ на страната. Всъщност тук има и човешка намеса, тъй като владетелят пожелал в подножието ѝ да бъде издълбан лъв, между чиито лапи тръгва стълба. Краят ѝ отвежда до басейна на краля, над които се издига и тронът му. Това място се казва „лъвските скали" и от него се открива невероятна панорама на гори, полета и малки езера.

В Сигирия е запазен невероятен комплекс от градини. Малко на север се намира скалата Пидурангала, където има будистки манастир и няколко скални храма. До върха може да се види и една от най-големите полегнали фигури на Буда.

След смъртта на краля „лъвската планина" е предоставена на монаси. С годините обаче е изоставена. Дълго време останките от това мащабно творение останали в тайна за останалия свят, докато през 19 век не били открити. През 1982 г. Сигирия официално влиза в списъка на ЮНЕСКО за защитени природни забележителности.

Разгледайте снимките на невероятната скала в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: Шри Ланкаскаладворец
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Б преди 11 години
Водата са качвали в съдове приличащи на кофи. Това, което не се споменава в статията е, че царя е бил доста мразен от народа си и си е направил двореца на тази скала за да може да се защити от "любовта" народна. Изкачването на скалата е доста уморително, но определено си заслужава. Гледката отгоре е страхотна.
6
0
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
Незнам за друго но мисля че всеки мъж би завидял всеки ден с нова жена.....и това не е всичко те са само негови което означава че всяка една от тях ще прави секс само 1 път в годината.....което би я накарало да прави чудеса както в един лаф (правя всичко от *** до атомна бомба) ако се замисли човек това е една добра мъжка фантазия :)
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аве хубава работа ама ***. Да си накажеш народа да построи такова безсмислие. Малко работата е като с пирамидите. Вари го, печи го *** си е ***!
4
5
 
5
 
! Отговори
бай айхан преди 11 години
Айде всичкия *** натам. Метали, тенекии, злато, скъпценусти ...айдиее
3
4
 
45
 
! Отговори
имя преди 11 години
365 жени,по една за всеки ден!този е бил пич определено!
2
2
 
21
 
! Отговори
0 преди 11 години
страхотна туристическа дестинация
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Страхотно.Една естествена непревземаема крепост.Интересно е водата от къде идва на тази височина на скалата.Предполагам не е само дъждовна.

Спонсорирани публикации