Евродепутат: Корупцията в България е сериозен проблем

Европарламентът ще подкрепи договора за присъединяването ни, но страната ни не трябва да загърбва проблемите от оперативен характер
8 апр 2005 12:50,
Корупцията в България е сериозен проблем и липсва прозрачност в политическия елит по отношение на този въпрос, каза Манфред Вебер, член на съвместния парламентарен комитет с България в Европейски парламент.

По думите му европарламентът на 13 април ще подкрепи договора за присъединяване на България към ЕС и това ще бъде политическо решение, но страната ни не трябва да загърбва проблемите от оперативен характер.

Вебер каза това на заседанието в София на Бюрото на ЕНП-ЕД в Европейския парламент.

Според Вебер корупцията е сериозен социален проблем у нас, има сигнали за корупция в сфери като обществените поръчки и здравеопазването, а сред политиците няма кодекс за поведение във връзка с този въпрос. Делата за корупция също не вървят достатъчно ефикасно, заяви евродепутатът. По думите на Вебер има и информация, че при новите назначения на кадри във върховните съдилища има и такива с недостатъчна квалификация.

По отношение на правораздаването стои и въпросът дали в България хората могат да разчитат на безплатна правна защита, ако не могат сами да си платят такава, допълни Вебер. Той акцентира и върху случаите на насилие над деца в страната, както и на проблемите с незаконния трафик на хора.

Вебер подчерта успехите на страната при конфискацията на наркотици, чието количество, по думите му понякога достига това на конфискуваните във всички страни в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание