Икономическата програма на НДСВ предвижда намаляване на преките данъци

Според представители на бизнеса на капиталовия пазар присъстват хазартни играчи, а не сериозни инвеститори
14 апр 2005 15:54,

Икономическата програма на НДСВ предвижда намаляване на преките данъци и въвеждане на две ставки за облагане с данък общ доход от 9 на сто и 19 на сто за хората с най-високи доходи. Програмата беше представена днес от икономическия екип на НДСВ на среща-дискусия с основни работодателски и браншови организации, съобщи БТА.

По отношение на макроикономиката НДСВ предвижда реален икономически растеж от 8 на сто, запазване на валутния борд до влизането на България в еврозоната, въвеждане на еврото като национална парична единица от 2009 г. и 3-4 на сто годишна инфлация.

Във връзка с подобряването на бизнес средата се предвижда реформа на търговската регистрация и извеждането й извън съдебната система, въвеждане на частни съдебни изпълнители и премахване на диктатурата на длъжника.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България отбелязаха, че в икономическата програма на НДСВ голяма част от техните препоръки са намерили отражение, но е добре да се помисли за рязко намаляване на дела на държавата в преразпределението на БВП. Представителите на бизнеса поискаха и създаване на бизнес среда, която да доведе до това сивият сектор сам да започне да намалява, въпреки, че според тях никога няма да изчезне.

Според представители на бизнеса всички говорят за развитие на капиталовия пазар, но в момента той реално боксува. Те отбелязаха, че на капиталовия пазар присъстват хазартни играчи, а не сериозни инвеститори.

Предвижда се за насърчаването на раждаемостта да се въведе обвързване на обезщетенията за отглеждане на дете с размера и времето на внасяните осигурителни вноски до датата на раждане на детето. Идеята е жените, които излизат по майчинство да получават до 100 процента от заплатата си, а не както е сега - минимална работна заплата. Според финансовия министър Милен Велчев такъв подход е бил въведен в Естония, където само за една година раждаемостта е нараснала с 20 на сто.

Икономическият екип на НДСВ предвижда още осигурителната вноска да бъде намалена от сегашните 29 процента с 3 до 5 пункта, като от тази намалена вноска до 10 процента да отиват за втория стълб на пенсионното осигуряване, вместо сегашните 3 на сто.

Така след 20 години хората, родени след 1959 г., които сега заделят средства за задължително доброволно пенсионно осигуряване, ще имат възможност да получават пенсия до 70 на сто от реалната си заплата, обясни пред журналисти заместник-министърът на финансите Любомир Дацов. Той допълни, че НДСВ потвърждава ангажимента, залегнал в осигурителния кодекс, разпределението на вноската между работника и работодателя да достигне 50 на 50 на сто през 2007 година.

Лидия Шулева, председател на Комисията за подготовка на програмата за управление на НДСВ, посочи, че за разлика от първия стълб, който покрива пенсиите на днешните пенсионери, вторият стълб е персонален и се заделя по лични партиди на осигуряващите се. Той не се разпределя за изплащане на пенсии на пенсионерите в момента.


Спонсорирано съдържание