Кунева: Приемат ни в ЕС на 1 януари 2007 г., или на 1 януари 2008 г.

Ако се задействат предпазните клаузи, ние ще бъдем членове на ЕС, в смисъл на присъединяване към всички институции
5 мар 2006 13:11,
Приемането на страната ни за член на Евросъюза е възможно да стане на 1 януари 2007 г., или на 1 януари 2008 г., съответно със или без предпазни клаузи, каза министърът по европейските въпроси Меглена Кунева в предаването на БНР "Неделя 150".

В тези последни месеци преди доклада трябва да убедим Европейската комисия в готовността и във възможността ни да изпълняваме договора си, защото чрез него се скачваме с правната инфраструктура на ЕС, обясни министър Кунева. Тя допълни, че 10-те страни от петото разширяване на ЕС също имат малки предпазни клаузи, което е типично за това разширяване.

Меглена Кунева подчерта, че е важно да се знае, че договорите за членство притежават и вътрешни клаузи, според които страните - членки на ЕС, могат да бъдат обект на санкции, ако не изпълняват определени критерии - примерно за неспазване на човешките права, или на условието бюджетният дефицит да не надхвърля 3 процента.

Ако се задействат предпазните клаузи, ние ще бъдем членове на ЕС, в смисъл на присъединяване към всички институции, към начина на вземане на решения, но от това ще пострадат най-много гражданите, изтъкна министър Кунева. Заради тези които не изпълняват, ще пострадат тези, които изпълняват, посочи тя.

Меглена Кунева обясни, че по отношение на предпазните клаузи ще има още един мониторинг над страната ни до есента, но това, което се отнася до датата на присъединяването ни към ЕС, ще стане ясно още тази пролет, защото институциите трябва да се подготвят за тази дата. Решението ще бъде взето от Европейския съвет през юли, като то ще се базира на оценката на Европейската комисия.

Днес Кунева заминава за Дания и Швеция, където ще има работни срещи. В тези две страни предстои ратификацията на договора на България и Румъния за членството им в ЕС.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание