Папата: България може да помогне за европейската духовност

България, предимно православна страна, винаги е имала подкрепата на Ватикана в стремежа й към присъединяване към Европейския съюз, казва Бенедикт XVI
18 май 2006 16:32,
Папата: България може да помогне за европейската духовност
Папа Бенедикт XVI заяви, че Европа се нуждае от "душа", за да бъде нещо повече от "много добър пазар" в плана си за интеграция. Папата изказа това свое мнение пред новия ни посланик във Ватикана, Валентин Василев Божилов, съобщава Zenit.org.

Във вторник Европейската комисия намекна 1 януари като дата за присъединяване на България и Румъния в Европейския съюз, но все пак окончателното решение за това ще се вземе през октомври.

България, предимно православна страна, винаги е имала подкрепата на Ватикана в стремежа й към присъединяване към Европейския съюз, се посочва в статията.

Обръщайки се към българския посланик на френски език, Бенедикт XVI изрази надеждата си, че веднъж приета в ЕС, „България ще играе важна роля, подпомагайки възвръщането на нашия континент на духовния тласък, от който толкова често имаме нужда“.

Светият отец отчита и възможността България да се превърне в духовното измерение на Европа, която не трябва да е само един добър пазар за размяна на материални блага.

Конкретно Папата се обръща и към „положението на младите хора“, които не намират място за техните стремежи „в нашето общество, изключително фокусирано върху потреблението на материални блага, понякога прекалено индивидуално и насочено към благосъстояние“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание