Златната река потича към общините догодина

Българските общини ще могат да разполагат с първите свежи пари от еврофондовете още до края на 2008 година, съобщи вицепремиерът Емел Етем
17 фев 2007 14:18,
Златната река потича към общините догодина
За седемгодишен период България трябва да усвои 11 милиарда евро, каза Емел Етем. Снимка: БГНЕС

Българските общини ще могат да разполагат с първите свежи пари от фондовете на Европейския съюз /ЕС/ още до края на 2008 година, съобщи вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем, цитирана от БГНЕС.

Изявлението й бе в рамките на семинар, посветен на готовността на местната власт да усвоява структурните фондове на ЕС в Добрич.

Заместник-председателят на ДПС обясни, че през май и юни 2007 г. в Брюксел ще започне одобряването на проектите за европейските пари.

Ако те бъдат одобрени до края на тази година, то в началото на 2008 г. ще започне реализацията им. Затова свеж поток от средства от ЕС се очаква да влезе в страната през втората половина и към края на следващата година.

За седемгодишен период България трябва да усвои 11 милиарда евро, от които 4 милиарда евро ще бъдат инвестирани чрез проекти на местната власт, припомни Етем.

Не мислете, че тези средства ще бъдат равномерно разпределени между 265 общини. Къде ще бъде насочен финансовият ресурс, е въпрос на конкуренция, каза още тя и допълни, че ще спечелят качествените и представени в срок проекти.

Нека не се заблуждаваме обаче, че имаме добра готовност за усвояване парите от ЕС, подчерта вицепремиерът. Тя призова актива на ДПС да се огледа по общини и да подсеща кметовете да изградят звена за защита на европроекти.

Ако нямат свой потенциал, да търсят външни консултанти, посъветва Етем и добави, че няма смисъл от проекти, писани "на коляно".

Всяка община в България да подготви минимум по 30 проекта, призова още тя, но подчерта, че община с качествени проекти може да получи 60 одобрения, а друга с лоши проекти – само едно.

Емел Етем заяви, че най-острите проблеми в общините са свързани с инфраструктурата - рехабилитация на пътищата между малките селища, изграждането на водопроводи и канализационна мрежа, на пречиствателни станции.

Местната власт трябва да оказва подкрепа и на бизнеса, за да бъдат разкрити в общините нови работни места, допълни Етем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание