Смешно им е, ама не е

Дебатите по вота се превръщат в „седянка“ за правителството, Станишев раздава усмивки, сигурен, че вотът не минава; опозицията пък се пъне, ама...
22 окт 2007 10:42,
68
Смешно им е, ама не е
По време на дебата, усмивка сияе на лицето на премиера Станишев. Снимка: БГНЕС

В Народното събрание започнаха дебатите по вота на недоверие към правителството

В пленарната зала са премиерът Сергей Станишев и министри от кабинета.

В началото просветният министър обяви, че имало воля за промени в
образованието.

Похвали се как през годините били предприети мерки за безплатни учебници и безплатни автобуси за учениците, кифлите в школата.

Според него най-значимото нещо, направено в образованието за последните 20 години, се е случило на 01.01.2007 г. - от тогава е въведен единен стандарт за издръжка на един ученик.

„Предстои въвеждането на делегирани бюджети и регулиране на нормативите и плътността на паралелките“, каза Вълчев и не обели и дума за исканията на учителите за по-високи заплати.

Лидерът на ДСБ Иван Костов определи тона на Даниел Вълчев като тон на седянка.

Той попита просветния министър и премиера кой носи отговорност за това, че децата не учат вече близо месец.

Костов заяви, че учителите са „за“ реформа, а не както правителството представяло нещата - че съсловието не желаело да се реформира.

Той упрекна кабинета, че дни наред правителството държи учителите в стачка, а в същото време дезинформират обществото за броя на стачкуващите.

Тъмносиният лидер призова Сергей Станишев да удовлетвори исканията на учителите.

„В момента има 3 млрд. и 500 хил.лв. излишък и има пари за повишение. Стачкуват интелигентни хора, не стачкуват пролетарии“, обърна се Костов към Станишев.

За да защити лидера си, левият депутат Димитър Задгорски обвини опозицията в плитки мотиви за вота и в подстрекаване на стачката.

„Вие подхранвате синдикалния башибозук“, каза Задгорски.

Костов пък му отвърна, че доносници на политическата полиция нямат правото да се изказват на такива дебати.

Арбитърът Георги Пирински се опита да усмири депутатите и да въведе по-спокоен тон, обаче май не успя.

Депутатът от ОДС Надежда Михайлова заяви, че учителската стачка е израз на безсилието на правителството да се справи с кризата в образованието.

Според нея основната причина за протестите са спрените реформи в образованието:

„Причините са политически“, посочи тя и хвърли цялата вина върху НДСВ, които, по думите й, 6 години управляват сектора.

Михайлова призова кабинета да превърне образованието в национален приоритет.

Финансовият министър Пламен Орешарски пък реши да върне народните ни избраници години назад, за да разкаже пред камерите и микрофоните как се е развивала икономиката на страната.

Заяви, че ще остави дискусията за заплатите на втори план, за да се похвали как днес сме имали висок икономически растеж и рекордни чужди инвестиции.

Орешарски все пак призна, че доходите у нас били ниски, пък хората очаквали по-високи.

Финансист №1 отхвърли призивите за удовлетворяване на исканията на учителите за заплати, посредством големия фискален резерв.

„Той е цената на стабилността“, каза Орешарски.

По думите му правителството не можело да си позволи да се поддаде на мащабния синдикален натиск и предупреди:

„Отключим ли инфлацията, доходите намаляват“, каза Пламен Орешарски.

Според зам. председателя на ПГ на ДПС  Лютви Местан политиката на доходите трябвала да се определя от социалната значимост на съответното съсловие.

„Анонсът на правителството, че е готово да увеличи заплатите на учителите до 650 лева само за една година е непознат, защото това е безпрецедентен ръст на възнаграждения“, каза той  и обвини опозицията, че се опитва да използва учителските протести.

Татяна Калканова от НДСВ също каза, че вотът на недоверие е част от предизборната кампания, въпреки че исканията на учителите са справедливи.

По време на дебата по вота, усмивка сияе на лицето на премиера Станишев. Може би е сигурен, че с гласовете на БСП, НДСВ и ДПС вотът няма да успее, може би!

Дебатите по вота продължават.

Очаква се гласуването да бъде във вторник следобед на извънредно заседание на парламента.

Проектът за решение се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители.

Ако вотът бъде отхвърлен, ново предложение за недоверие на същото основание не може да бъде направено в следващите шест месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Първанов преди 16 години
Станишев е уникума за комунистичска представа. каквото и да става с държавата на него винаги му е смешно. и как не като не му пука. Може ли такъв търтей да управлява правителство като той дори собствено семейство не може да управлява. Всъщност дали той управлява страната, като не знае на кой свят се намира и изобо какво става в държават. Защо най-добре не ходи на село да пасе патките. май и за това не го бива. най-некадърният министър председател управлявал някога България. Благодарение на помоща на Гоце.
6
0
 
0
 
! Отговори
papi преди 16 години
кои проблеми на тази държава решихте, че ще се усмихваш? Не си ли правиш сметка, че скоро ще уморите и тези, които ви подкрепят? И после? Не дай си боже оцелелите мислещи да ви съдят за причиненото заради лакомията ви. Е, тогава пак ли така гадно, мазно и самодоволно ще се хилиш?
5
0
 
0
 
! Отговори
viks преди 16 години
Хей Организатор!Тикво зелена! Коя ли учителка те е учила! Горко на такава държава с такива некадърници като теб.! върви учи , но си личи , че нямаш умствен багаж за това ! Стачка до дупка ! Успех!
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Така е трият.А как според Костов ще станат реформите,след като искат в споразумението да пише изрично,че запазват стачна готовност?Всяко съкращение на излишните ще бъде незаконно.Догога ще ни мислят за по-слабо грамотни от тях?не им ли е ясно,че другите лекари и инженери са учили повече от тях?
3
0
 
0
 
! Отговори
xexexe преди 16 години
Какво значение има дали стачкуват интелигентни хора , а не пролетарии?Нима така наречените пролетарии ако стачкуват няма да им се обърне внимание ?!?!?!Или щом сме учили всичко е ОК, а другите които не са да му мислят??!
2
0
 
0
 
! Отговори
marvelis преди 16 години
Защо си кротуват и гледат сеир преподавателите от Университетите,те нямам ли задължение да обучават?Или,после плачат,че идващите били неграмотни и нищо не знаят,а те какви кадри бълват,дали са специалисти някакви или стават само за....ченгета,ама и тяхната бройка е ограничена???????
1
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 16 години
Е как няма да е усмихнат и щастлив ?!:). Като излезе убедителен победител над това непроизводително съсловие търтеи нарекли се даскали !. След като общественото мнение изцяло го подкрепя !. Всеки би се 4увствал морално удовлетворен и усмихнат като него !