Винаги ще има утре/Tomorrow Never Comes

Там, където няма високи критерии, и пъдарят става за цар, а телохранителят, по презумпция – за кмет
30 окт 2007 17:00,
31
Винаги ще има утре/Tomorrow Never Comes
Снимка: Булфото

Цветелина Христова, аспирант по История на българския език в СУ

Едно време, в Дивия Запад по баровете пишелo „Не стреляйте по пианиста”. Какво да се прави – не са били много виртуозите, които биха концертирали сред прашните и загорели каубои. Нито пиещите в местния бар са имали естетическата нужда, нито концертните майстори – желанието да разнообразяват шумовете от отпочиващи фермери и авантюристи. Слава Богу, хората са били толерантни към дилетантите. В това отношение ние, българите, сме също така напредничави и добронамерени към онези онеправдани, лишени от познания и способност да вършат добре това, с което са се захванали.

Ето, например, през последния месец се включихме дейно в програмата за преквалифициране на човешки ресурси и виждаме как хора с т.нар. свободни професии: бодигардове, артисти, водещи на модни предавания и майстори на бойни изкуства, проявиха похвална активност и си намериха ново поприще: кампанията за местни избори. Но не само техният ентусиазъм заслужава аплаузи, а и добрият обществен прием, на който се радва инициативността им.

Все още не мога да си обясня откъде се появяват новите лица в политическия живот и как именно дилетантите и формациите с платформа, която е всичко друго, но не и политическа, печелят най-широка обществена симпатия. Ако се върна към пианистите в Дивия Див Запад, май излиза, че там, където няма високи критерии, и пъдарят става за цар, а телохранителят, по презумпция – за кмет.

Да, демокрацията крие риск от неустановена и неадекватна политическа обстановка и това си е в реда на нещата, щом заниманията с политика не изискват образователен ценз и опит, нито ограничават в методите на агитация. Ние искаме демокрация и сме готови да понесем негативите (ако използвам политическия жаргон). Искаме, обаче, и гражданско общество, а то не е самозараждащо се из недрата на народната душа. Гражданско общество се гради и то на всички равнища. Ако вчера са се появили личности като г-н Сакскобургготски, които са спечелили популярност чрез емоционално, а не рационално внушение и ако днес подобно политическо поведение, което гради комиксови образи на герои, се превръща в модел, който продуцира манифактурни единици, какво ще бъде утре? Можем ли да очакваме отговорно и активно гражданско общество, ако то е закърмено с послания за интелектуално затруднени?

Отговорността за формирането на гражданско общество в България лежи върху всички, които пряко или косвено са въвлечени в политическия живот. Тя се изразява в почтено отношение към избирателите от страна на партиите, които не би трябвало да си позволяват да предлагат определена личност без стабилна и разпознаваема политическа платформа зад нея, като разчитат единствено на атрактивността на своя кандидат и на псевдо-послания, лишени от смисъл, като „Да върнем България на българите” или „Ние сме обикновени хора”. Тези послания са безсмислени, защото са прекалено общи и неясни или се подразбират от само себе си.

Отговорността лежи, обаче, и върху тези, които играят ролята на медиатори в общуването между политиците и избирателите. Тяхна задача би трябвало да бъде разчитането на позициите и изказванията на политическите личности, които често са трудни за осмисляне, било поради прекалената употреба на шаблонни професионализми, зад които често не се крие кой знае какъв смисъл, било поради не достатъчно добри ораторски и езикови умения.

В това отношение една част от медиите са напълно абдикирали от своята позиция на коректив. "Коментарите" се състоят в дословно цитиране на изказвания, без по-нататъшна критическа оценка. Представянето на политическите участници следва вече установения от тях самите образ и, в крайна сметка, се затвърждава ореолът им на медийни герои, какъвто е случаят с настоящия кмет на София, г-н Борисов.

Показателни са т.нар. предизборни диспути в „Шоуто на Слави”, където сравняваният (пак в тази медия) със "супермен" господин имаше удоволствието да проведе дружески разговор с водещите, който рязко контрастираше с отношението към останалите отзовали се кандидати. Разбира се, забавно предаване не може да предложи политически диалог на нужното ниво. Въпреки това е учудващо как това шоу присвоява функции, които съвсем не са му присъщи и настойчиво се опитва да модулира обществено мнение, очевидно, без необходимата компетентност. И отново обира плодовете на присъщата ни снизходителност към дилетантите, които небрежно и с финес (макар и спорен) навлизат в сериозните и твърде сложни сфери от обществения живот като противостоят на неговата комплексност със своята печеливша стратегия за подмяна на дискурса.

Притеснително е не съществуването на подобни медийни формати, а активността на тяхното влияние върху формирането на общественото мнение, което отразява вълненията, манипулирани от самите политически фигури (а често ги и съпреживява) и така превръща гражданското общество в България във все по-далечен мираж, който се стопява със скоростта, с която националните паркове и резервати губят от територията си.

Лошото е, че огледалото често избирателно украсява събитията в положителни и негативни отсенки по твърде неясни критерии и създава образ, в който платформи, които категорично отказват да бъдат разпознати като политически, се поощряват поради своя популизъм. Това е от малкото опити за превод на събития и послания. Ако приемем, че стремежът е да се представят ситуациите по начин, по-лесен за възприемане от аудиторията, такава интерпретация е обезпокоителна. Тя говори за общество, което асимилира единствено бурлескни поведенчески модели, които съзнателно остават на твърде примитивно ниво на изразяване и не формулират позиция, различна от апатичния, но агресивен стремеж бъде отстранена политичността от политическия ни живот.

Ако пък приемем, че медиите се отговорни за формиране и информиране на гражданското съзнание, то този подход поставя въпроса: доколко има право една медия да се нарича обществена, ако не поема обществена отговорност?

Засега, преводът е грешен. И ако дилетантите-пианисти се радват на снизходителна протекция, то некомпетентните преводачи не се толерират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 16 години
Такива платформи се поощряват, защото политиците ни са крадци и лъжци и няма избор сред тях. Ако се появи отговорен и честен човек ще гласувам за него, каквото и да е работил!!! Майната им на милиционерите от ДС, на турските партии и на покупните ***!!! Ние сме демокрация и няма нищо притеснително в медиите, докато има избор!!!
9
0
 
0
 
! Отговори
St. преди 16 години
За мен лично остава загадка връзката между научната титла на дамата и изразеното мнение - при цялото ми огромно уважение към българския език и трудещите се в областта на науката... Но щом ще се изтъкваме - добре... Като възпитаник на ФЖМК мога да споделя, че стила на "писанието" е прекалено елементарно тенденциозен и едностранчиво манипулативен, за да може автора да претендира за каквато и да е била обективност. Неприятно съм изненадана от непохватността, породена от неистовото желание да се "внуши" определена идея, дори и с помощта на слаби или неточни аргументи. С две думи - блед, бегъл опит за журналистическо писане, отличаващ се с неприкрита манипулативност, който за съжаление може да се помести в раздел "как не трябва да пишем" в някой учебник за специалност жирналистика, първи курс...
8
0
 
0
 
! Отговори
tri4co преди 16 години
Айде мойто момиче не се напъвай толкова, пробвай и ти някой друг занаят - например да продаваш банички и боза, туку виж ти потръгнало повечко.
7
0
 
0
 
! Отговори
минаващ преди 16 години
Сладурче,мъчно ми е за теб , че дори не искат да те коментират.Хайде опитай другият път да пишеш неща за които все пак имаш мъничко представа.Присъствието на малко истина е недостатъчно за защитаването на теза,която явно не е твоя.
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
#1 aide probvai o6te vednaj da pro4ete6 statiqta pak posle pi6i
5
0
 
0
 
! Отговори
- преди 16 години
Цветелина Христова, аспирант по История на българския език в СУ============================================== ======Повече да не му хвалят СУ...Ако такива кухавелки като тая излизат от там най-добре да го закрият или превърнат в базар.
4
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 16 години
Tomorrow Never Comes не значи ли "Следващия ден няма да дойде" или "Утре няма да има" ?
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Душичко,кой ти плати да напишеш тази боза?
2
0
 
0
 
! Отговори
Huko преди 16 години
OMFG..
1
0
 
0
 
! Отговори
ad преди 16 години
Винаги ще има утре/Tomorrow Never Comesайде пробвайте още веднъж да го преведете.