Ню Йорк Таймс: Засили се руската хватка върху газа за Европа

Русия усили своята хватка върху предлагането на енергоносители за Европа, като подписа голяма сделка за газ с България
19 яну 2008 15:14,
70
Ню Йорк Таймс: Засили се руската хватка върху газа за Европа
Снимка: Булфото

Русия усили своята хватка върху предлагането на енергоносители за Европа, като подписа голяма сделка за газ с България, която според анализатори ще подкопае бъдещите опити на Европейския съюз за диверсифициране на енергийните ресурси на съюза, пише американският вестник "Ню Йорк Таймс".

Според споразумението газопроводът "Южен поток" на стойност 15 млрд. долара ще бъде прокаран по дъното на Черно море, като позволи на Русия да транспортира природен газ директно до Европа през България и заобикаляйки Турция, посочват от изданието.

Това е решаващо транзитно трасе за руския износ на газ към европейските пазари. Договорът, подписан от руския президент Владимир Путин и българския му колега Георги Първанов, бе одобрен след среднощни преговори с "Газпром", руският държавен енергиен монополист.

Господин Путин и господин Първанов подписаха и споразумение за изграждането на атомна електроцентрала, първата, която Русия ще построи в държава от ЕС.

Строителството започна през 80-тте години на ХХ век, но бе спряно през 90-те. Плановете по проекта бяха съживени през 2003 г.

Споразумението за газопровода "Южен поток" е нов удар за "Набуко", големия проект за газопровод на ЕС, предназначен за диверсифициране на енергийните ресурси и за намаляване на зависимостта от Русия.

Съюзът възнамеряваше да купува газ от Иран и Азербайджан и да го транспортира през Турция към Южна и Западна Европа. Но разискванията за маршрутите, финансирането и отношението към иранската ядрена програма, задържаха проекта.

България, която се присъедини към ЕС преди една година, е член и на консорциума за "Набуко". Останалите държави в него са Австрия, Турция, Унгария и Румъния. Русия има почти пълен монопол върху българския пазар на енергоносители, заяви Огнян Минчев, изпълнителен директор на българския клон на Европейския съвет за международни отношения.

"ЕС шокиращо се държи като наивен наблюдател, напълно сляп за голямото стратегическо преустройство, което става на Балканите", каза господин Минчев. Според условията на договора за "Южен поток" Русия и България ще имат по 50% дял в българския участък от газопровода. С дължина от 560 километра, той ще прекосява територията на страната, пренасяйки около 1 млрд. кубически фута руски газ годишно.

В България той ще се разклонява на две: на запад към Италия и на север към Австрия или Унгария. Анализатори посочиха, че сделката може да заложи бомба със закъснител за България, ако тя в бъдеще потърси алтернативни енергийни ресурси.

"Споразумението 50:50 не е достатъчно, за да защити българските национални интереси", каза господин Минчев. Русия е готова да придобие държавната "Naftna Industrija Srbije", което би увеличило влиянието на "Газпром" на Балканите, заявиха анализатори.

"Това, което липсва на ЕС, е политическа воля за споразумение по тези енергийни проблеми и реализирането на "Набуко", заяви Борут Гъргич, директор на института за стратегически изследвания, независим център за политика в столицата на Словения Любляна, цитиран от американското издание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 16 години
:))))Чета тук приветствените възгласи на русофилите и не мога да се сдържа, и да не се разсмея. Вие, скъпи русофили, не можахте да разберете, че няма нищо добро в обвързвнето ни с Русия по какъвто и да е проект, по което и да е време в историята на България. Само сме страдали и сме мизерствали. Сега ще продължим да страдаме и да мизерстване, просто защото отказваме да приемеме правилния курс на развитие на тази малка и изстрадала държава. Влизаме в ЕС и место да се наречем европейци и да подкрепяме европейските проекти, ние се засилваме да подкрепяме имперските интереси на Русия. По късни доби без да се знае какво точно е подписано, какви са точните параметри на сделката и т.н. Седефчов широко усмихнат, Дмитриевич Станишев ще си свали панталоните още малко, изобщо пълна русофилска идилия. Ааа, и някой си мислят, че сме накривили капелата на ЕС, щото те били ни спряли АЕЦ-а ... :)))) как да не ти стане смешно ?! На никой нищо не сме накривили, просто следващия път като проплачем за фондове, от ЕС индиректно ще ни кажат да плачем на рамото на Путин. Точно, просто и ясно. Хайде със здраве и чакайте реките от пари, който ще залеят България през ... 2013 :)))
28
0
 
0
 
! Отговори
YOYOYO преди 16 години
Nqkoi tuk mai samo si prikazvattova koeto podpisa nashiq prezident shteshe da go napravi drug ne mislq che nie gubime ot tova che nqkoi shte vkarva pari vav nashta ikonomika shte otvarq rabotni mesta i che tova vse pak shte e golqm KOZ za bulgaria no prosto bulgarina da si tarsi vinovni za vsichko ne zashto za nqkoi ogranicheni hora Putin sas Parvanov sa im vinovni ami ako ne e Rusiq koi USA li shte ni prokara??? hora ne budete tolkoz ogranicheni molq vi se a ako go bqha prekarali prez Turciq kakvo stava togava nashta darjava shte trqbvashe da se oharchi mnogo i BG shte plashtashe za gaz na mnogo visoka cena.... teka che haide molq vi se kato nqkoi ne razbirat mnogo ot ikonomicheski i politicheski interesi da si traqt.... trqbvashe nqkoi da podbudi bulgarskiq duh i da kaje NE E PRAVILNO TOVA a zashto go kazva i podpalva vrajdebnost poneje nqma da moje da svie nqkoi drug lev ot cqlata situaciq...
27
0
 
0
 
! Отговори
gordon преди 16 години
Питам всички прехласващи се и възхваляващи икономическото заробване на суверенна България-от путкинска русия :В каква страна живеете - държава член на Европейския Съюз или страна член на СНГ- бивш СССР ?На кое се радвате или желаете - европейското бъдеще на България или на опитите за съветизиране и колонизиране от руската олигархия ?
26
0
 
0
 
! Отговори
Петър преди 16 години
Всеки си има интереси включително и България. В този проект интереси имат също Гърция и Италия. Те на са глупави нали!? Проекта е еропейски(по-точни южно европейски)също.... Спрете злобата и разрушението. Всъщност умственни ***, манипулирани зомбита и платени *** е имало винаги.
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Само така, Гешев, само така. Един Разлив в Бургаския залив ще е много опасен. Ако не стане за седмица, максимум до края на втората винаги става. Ама хич не мога да се начудя на господата от Бургас. Защо още не е затворен Нефтохим. Защо да се протестира срещу някакава тръба под земята, като има цял завод над земята, дето даже е правил разливи.Честно да си кажа, нещо не ми се връзва, ама хич. ПОне икономически. Всичко е въпрос на сметка, в такова време живеем. Моята единствена претенция е, печалбата да е за реалния български народ.
24
0
 
0
 
! Отговори
Гадннияр преди 16 години
Сега ще ви се е... е майката гаднярска. Бяхме с Германия и Хитлер беше изпратил единственното благодарствено писмо до Филов, за топлия прием на греманските войски от българите. След което ги изклахме. Геранците го помнят. Влязохме в ЕС с ура и да живей, след което и тях предадохме.. Цялата фамилия Буш е тьпа. Нападнаха Ирак, Афганистан, утре Иран и може би Сирия. Защото Путин го иска.Защото Путин печели.Защото Русия става по велика сила от САЩ. И накрая , както във всяка нацонална катастрофа , ние ще обереме ***.
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
И ТАКА ТРЯБВА ДА Е ДРУЗЯ!!!
22
0
 
0
 
! Отговори
ирина преди 16 години
всеки знае че руска техника и технологии работят най сигурно и здраво,а в такива мащабни проекти и строителства учавствам учени и проектанти от целият свят,колкото съм и неучена в тези работи,моля ти се.
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
tva na snimkata za gazoprovoda li e ? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Е , как ЕС ще са против ? Все пак газопровода е за тях. По-късо трасе -по-евтин газ. Иначе какви са алтернативите на Русия за доставка на газ ? Иран и Централноазиатските "републики" . Ха , от трън та на глог.
19
0
 
0
 
! Отговори
DevilishSoul преди 16 години
Е какво общо имаше Костов с темата само не разбрах?
18
0
 
0
 
! Отговори
неутрална преди 16 години
Костов е толкова смешен и жалък, а се има за много хитър. И как не, след като има там шепа фанатизирани привърженици, които не могат да направят преценка за нищо (освен че пречат на неговата), а само чакат "вожда" да им казва кое е добро и кое - лошо. Нещастници. А Костов откога пърди в парламента. Да е направил нещо смислено, откакто не е на власт?? Толкова по-сериозни неща се случиха в държавата, за които трябваше лидер, командир или както там искате, той да е повел някого? Айде да се маха и да отива да сади теменужки, правителството дано го последва.
17
0
 
0
 
! Отговори
DevilishSoul преди 16 години
12,Гешев,Чернобил е строен в зората на ядрената енергетика... Стига с тоя Чернобил! Вечнаим памет на всички негови жертви, съжалявам за всички увредени хорица - допуснати са били грешки в експлоатацията със сигурност. Добре, аз не съм твърдо зад идеята за АЕЦ точно, но категорично съм против това България да се превръща в битака на ЕС - да си плащаме за да живеем... И нека не се впускаме в политически идеология - сам виждаш - Русия върти суче, ама си гледа икономическите интереси, за запада да не говорим, а ние? Нека не е АЕЦ, добре - нека е ТЕЦ 9макар, че ТЕЦ-ът излиза по-скъпо като експлоатационни разходи, въпреки по-ниската си инвестиционна стойност, което ще рече, че токът, произведен от ТЕЦ ще е по-скъп! Но независимо ТЕЦ или АЕЦ, на газ или на уран, ние трябва да имаме енергетика и то със солиден запас!
16
0
 
0
 
! Отговори
Дедо Либен преди 16 години
Чета ви коментите и се питам ... нужно ли е да политизираме всичко в живота и ще ви отговоря НЕ! Всичко опира до парите и тяхното разпределение.Дали ще е Южен поток Набуко или на баба Либеница кюлотите, всичко опира до паричко. И за да разберете дали тия проекти са добри за нас - говоря за България, то трябва да вникните имат ли те наистина полза за всеки от нас или ще пълнят нечии джобове, т.е. освен на руски и на няколко български олигарси. Ако мама България печели пари от тия проекти и те влизат в хазната и се харчат за здравеопазване и образование - евала.Но ако обогатяват 100 души стях и без тях все тая. А иначе нито ЕС нито САЩ щяха да ни позволят да подпишем споразуменията с руснаците, ако не бяха изгодни за тях - в това съм напълно убеден. Всичко е лобирано и проиграно до 9-то коляно. ДАже съм сигурен че ако дадем 3 и 4 блок на Козлодуй на някое енергийно лоби от САЩ или Франция на лизинг до 3 месеца ще установят че са много безопасни и ще развъртят турбините там!Та цялата политика опира до парите...
15
0
 
0
 
! Отговори
tdi_k преди 16 години
От всичко най-много ми хареса думата "диверсифициране", която за жалост срещнах в още 4-5 медии... (за хората които не са стигнали до там с английския и не са сигурни какво значи: diversify : 1. разнообразявам )
14
0
 
0
 
! Отговори
gogo преди 16 години
Mnogo pravilno. Dosega ot EU samo poluchavame "zapovedi", da se spre tova, da se zatvori onova, a nokoj ne investira, za da moje da si prodavat tehnite stoki, ta dori i elektroenergiata. Zatova smiatam che podpisvaneto na dogovorite za gazoprovoda i Beliane sa edno dobro reshenie.
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Не ми се иска да го казвам но си е вярно. Вместо да помогнат от европата ни налагат какви ли не ограничения. Спряха АЕЦ-а въпреки че нямаше реална нужда от това. Сега като го закъсахме естествено че ще скланяме главички. Ама не са ни виновни руснаците - те си гонят своето.
12
0
 
0
 
! Отговори
ГЕШЕВ преди 16 години
Усетиха се хотелиерите по черноморието , че един петролен разлив и бизнеса и паричките им отиват на кино ! Ами ако гръмне недаи си боже някои калпав руски реактор ??? След чернобилската авария знае ли някои колко деца са се родили сас синдрома на Даун ? да жи припомня ли че комунистическата партиа скри от народа истината за радиациата и изкараха хората да манифестират ВЕЧНА ДРУЖБА И СЛАВА НА КПСС И БКП ! Чисто безумие , същото като вчерашното ! Но вчерашното е ненадминато !!! подкрепям черноморци ! ДА СИ ИДВА КОСТОВ И ВСИЧКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРЕДАТЕЛИ В ЗАТВОРА !
11
0
 
0
 
! Отговори
DevilishSoul преди 16 години
Да ти кажа честно, не ме бърка особено русофлско ли ти звучи или не, но ме бърка да не ми прекъсва тока (запазена марка на EON-германска компания, монополист в ЕС...), да няма режим на тока (нещо, което наистина може да се случи ако ТЕЦ Марица спре - направи си проста сметка на Мегаватите) и да не ми вдигат цената на хляба под предтекст че тока скъпнал за пореден път, нищо, че преди три месеца се оправдаха, че газта била скъпнала... А иначе, наричай ме Русофил, а ако искаш и Русофоб... Аз не се обиждам от това - просто мисля, че фактите говорят достатъчно...
10
0
 
0
 
! Отговори
ЧЕРНОМОРЦИ преди 16 години
ПРЕДАДОХА БЪЛГАРИЯ НА ПОРОБИТЕЛИТЕ !!! БЕЗ БОИ ! ПАМЕТТА НА ХИЛВДИТЕ ЗАГИНАЛИ ЗА СВОБОДАТА И НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ БЕ ПОРУГАНА ! РУСКО-ТУРСКО-МАФИОТСКАТА ТРОИНА ПРАЖИТЕЛСТВЕНА КОАЛИЦИЯ С ИДЕОЛОГ АГЕНТ ОТ ДС - ГОЦЕ ПРЕДАДОХА БЪЛГАРИЯ , ТАКА КАКТО НИКОЙ НЕ Я Е ПРЕДАВАЛ ! ИСТОРИЯТА НЕ ПОЗНАВА ПОДОБНО БЕЗУМИЕ ! ДА ИДВА ИВАН КОСТОВ И ДА СИ ОПРАВИ БАКИИТЕ НА БЕЗУМНИЦИТЕ ! ТОИ ПОНЕ ЗНАЕ КАК СЕ ЗАЩИТАВА НАЦИОНАЛЕН СУВЕРНИТЕТ ! ИСКАМЕ СИ КОСТОВ И ТОВА Е !