СДС: Всички коментират, но никой не е виждал договорите с Русия

Управляващите трябва да отговорят на много въпроси, смятат десните
20 яну 2008 16:59,
57
СДС: Всички коментират, но никой не е виждал договорите с Русия
Никой не знае истинските параметри на договорите с Русия. Снимка: БГНЕС

“Никой не знае какви са параметрите в подписаните договори по време на посещението на президента на Русия Владимир Путин в България. Всички коментират много неща, но предстои да видим дали са верни или не.

В една нормална държава тези договори би трябвало да са в интернет и всеки да има достъп да ги прочете и коментира. Притесненията ни са, че всичко става на тъмно. Поставят ни пред свършен факт”, заяви пред медиите варненският депутат и зам.-председател на СДС Димитър Димитров.

Той акцентира, че министър председателят и министърът на икономиката и енергетиката са отсъствали от работната вечеря, която бе дадена за Путин, а за подписването на договорите хората са били извикани около 12 часа вечерта.

Според Димитров това са два много важни въпроса, които се подминават. “Оказва се, че най-големият проблем е подписването на договора за петролопровода “Бургас-Александруполис”. В следствие от това ще има двама или трима милиардери. Тук стои въпросът защо да няма няколкостотин милионери.

Във Варна основният бизнес е туризма. Около 14–15 % от Брутния вътрешен продукт се реализират чрез туризма. От тях 10 % се реализират на българското Черноморие. С подписването на този договор има съществена вероятност голям процент от споменатия да бъде намален.

От друга страна България има нулева готовност за борба с разливите. Това ще бъде една екологична бомба.

От друга страна къде ще бъде нашият морски бизнес? Кои ще бъдат танкерите, с които ще бъде превозван петрола? Руснаците и гърците вече са готови с танкери. Нас пак ще ни няма”, каза още Димитров.

Той коментира и подписаният договор за ферибота Варна – Кавказ. “Този проблем е в обръщение от около 7 години. Подписа се документът, за да се отчете поредна дейност на министъра и министерството. За бизнеса е много добре да има такава връзка с Кавказ, но ние не сме готови. Примерно и в Кавказ няма изградено пристанище за фериботи.

Газенето на нашите фериботи, които в момента имаме, е много дълбоко, а там е много плитко. Държавата трябва да купи фериботи, а не се знае от къде ще се вземат парите.

Проспан е много дълъг период от време. Това трябваше да стане още преди шест години, когато министър беше Николай Василев.

Морските среди във Варна, както знаете са оставени в ръцете на Свети Николай Чудотворец и това е проблем от доста години”, бе мнението на Димитров.

Той уточни, че ще зададе въпрос защо се подписва “кух” договор и до колко време е възможно да бъде изградена фериботната връзка и кога бизнесът може да очаква добър контакт с Русия в този смисъл.

Депутатът акцентира, че е възможно на всички възникващи въпроси да има отговори в договорите, но фактът, че документите не се предоставят, си остава притеснителен.

“Интересувах се дали има опасност от екологичен проблем, който може да възникне заради газопровода “Южен поток”, които ще минава през Варна. Отговориха ми, че има тройна защита и мисля, че е възможно да няма толкова голям проблем, колкото се очаква да е “Бургас - Александруполис””, посочи зам.-председателят на СДС.

Не на последно място Димитров коментира, че според слуховете именно министър Петър Димитров е бил този, който е успял да убеди руската страна, че България трябва да има 50 % дял в “Южен поток” и дори е заявил, че ако това не е се случи, той ще подаде оставка и няма да подпише такъв договор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 16 години
Защото в Румъния реакторите в централата им в Черна Вода са по-лоши - правени са по по-остаряла технология - работят с тежка вода и са тип Канду! И са по-маломощни от реакторите които руснаците ще изградят в Белене!
35
0
 
0
 
! Отговори
НФб преди 16 години
А защо не избрахме като Румъния , френски вариант за атомна централа?Защо толкава тясно се обвърваме само с Русия...
34
0
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 16 години
НФБ - това което си написъл на може по никакъв начин да се доближи до мегаватите които се получават от атомните електроцентрали! Слънце през ноща и зимата няма, а и вятъра е непостоянен и несериозен източник на енергия ( в сравнение с атомната електроенергия) !
33
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 16 години
Ти го каза...енергийно сме зависими от Русия в 70%...ами тогава, защо не търсим алтернативи? Биогоривата, например ...колко площи стоят незасяти...колко човека биха се ангажирали..колко работни места биха се създали..енергийната ни зависимост би намаляла...ами инвестирането във вятърните и слънчевите генератори...
32
0
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 16 години
НФБ - както казах - напиши коя е по-добрата алтернатива! След като не знаеш да има такава - помолих да не се пишат безмислени мнения!
31
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 16 години
Ти говориш общи приказки..не прочетох къде виждаш ползите? Моге би си електронна кука и ти печелиш от това да защитаваш олигарсите, но ми обясни ползата за обикновения Чивек!
30
0
 
0
 
! Отговори
Uchenik преди 16 години
Помниш ли навремето, когато Бакърджиев подписа сделката с Газпром за 10 години напред, опозицията от БСП искаше да го разкъса - оплю го, мятаха миризливи г..на по вентилатора, а само след 3 години се оказа мног удачен. Всъщност наличието на бизнес у нас е по-добре от неналичието. Няма как този газопровод или АЕЦ да не открие работни места за заварчици за работници за инжинери за специалисти, сигурен съм, че даже ще се окаже, че има недостиг от работници у нас в тази област. Освен това разлив на Черно море може да стане и без петролопровода спомни си Испания ,обърна се един танкер и им изпонаака плажовете. Такава вероятност съществува и тук сега така че гаранция за хотелите няма, няма и да има, то дето се вика утре земетресение може да има и всички хотели да изпадат в морето... Освен това ползата от петропровода е че директно от източника ще минава през нас а не през Турция например, където Набука минава през кюрдски земи със стотици километри и не се знае, кога ще го вдигнат във въздуха, т.е. ще спрат доставките.Така или иначе сме зависими от руднаците 70% енергийно и за сега няма алтернативи поне да скрепим наличните. А иначе Южен поток изнася на руснаците, той може да е конкурент на Набуко, но е и алтернатива ако нещо се случи с Набуко. Изобщо, ако на ЕС не му изнасяше този договор, нашите нямаше да го подпишат, никога!
29
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 16 години
Да вярно е , всички много говорим, а червените олигарси си оплетоха кошницата и станаха милионери на гърба на средният българин, който се оказа доста по *** от средно статистическият европеец...Или не ходи да гласува или гласува за мутри и комунисти...Залъгват го като малко дете с празни обещания...интелигенцията е натикана в миша дупка, без самочувствие...доктори и учители, така и не разбраха, че могат да бъдат сила и заедно да променат съдбата на България!
28
0
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 16 години
Печалбата за България от тези договори с Русия ще е голяма! А тези които не са съгласни с това - нека да не плюят и да не пишат безмислени мнения - а да напишат кой според тях е по-добрия вариант - и то не с общи приказки!
27
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 16 години
ама хайде по темата...Къде видяхте ползата за България? Нека поразсъждаваме малко..Цените на петрола са европейски, нали?А защо момченцата които работят по бензиностанциите не получават европеъски заплати?Не говоря за другите категории трудещи се..Явно лицата , които са в този бизнес реализират многократно по-големи печалби от европейските спестявайки от заплати..!!!Та явно печалбата от договорите е в ръцете на олигерсите от БСП и не се вижда ползата за обикновеният Човек!
26
0
 
0
 
! Отговори
dim преди 16 години
Че нали най-много СДС коментира.Значи през цялото време СДС говори празни приказки и ни занимава с глупости.Аман от пишман политици които искат да са в светлините на прожекторите.Писна ни!!!!!
25
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
машалла , бате :-)Правим се на ученици чалгопоклонници , само и само да се покаже , че живота в родината е по-хубав от пролетен ден , бате , а ? :-)А за ставането - да не ти се налага да пробваш , защото после ще акаш като бетонобъркачка :-)
24
0
 
0
 
! Отговори
Кико преди 16 години
Бойко Борисов за Суходол веч етрябва да отговаря, както и "светата троица"!Руснаците вече откраднаха 3-4 милиарда, Даскалескуууу. Верваш ли че ще стигне некоя копейка и до теб. Вервай, вервай :)))))) Блажени са верващите :)))))))
23
0
 
0
 
! Отговори
Uchenik преди 16 години
Ех Даскалеско, даскалеско, знам те аз! Ти слушаш Моцарт и Флоид по цял ден.Четеш мемоарите на Чърчил, а преди 20 години си чел Юнг и Фройд. Но вече си стар Даскалеско, сивите ти клетки са спазматично свити и се сгъбясват от неудовлетвореността на твоето провалено поколение. А и пенсията *** на врата ти - никой не иска съвети от старото поколение. Както казва покойния анкъл Рейгън/екс твой приятел от УСА/ всяко поколение си извоюва само свободата! Та и ние учениците сме така Даскалеско! Не се сърди, че се радваме на живота с пълни шепи и му се кефим, щото ни става, заразлика от теб! Не се подтискай, не страдай! Просто живей тихо, кротко и самотно със спомените си с Кара Ваньо, с Петьо Коня, Надето, сега с Кафеварката. Пък Емилия какво и е на душата пее, свири на *** и скача - да е жива и здрава! Айде Даскалеско и ти като нея ....
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Какво е това СДС? Аха те са като оня ББ който май е или ще бъде от ГЕРБ, който се чуди как да му се чуе името в пресата, ама сакън да не свърши някаква работа, че може да отговаря после за това.
21
0
 
0
 
! Отговори
Uchenik преди 16 години
Daskalesko ot takiva kato teb obrazovanesku ni e po zle ot Rumanesku!Ama ti go duhesku na Ivan Kostavesku. I blizogazesko na SDS-sko!Aide sas zdravesku varvi na maineskuuu!
20
0
 
0
 
! Отговори
даскалеску преди 16 години
И все пак да живее БСП.Мисля, че те са честни и можещи политици и ни водят към добро
19
0
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 16 години
Както винаги СДС са най в час!
18
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
на тоя договор ?Договора е направен за да се откраднат няколко милиарда евро , които да се подарят на руските мутраци . А от тях , ще има 30% ресто в сметките на Гоце , Пора , и разни овчари .Това цял свят го знае , само нашите журналисти не го разбраха .Ама нищо , Батков , или друг компрадор ще им направи коктейл , ще пият Руский стандарт , ще *** хайверче....Еееех , блазя им , ноо важно , че и децата ни ще робуват на същите *** като нас .Келепирец да има за *** , нали , кука ?
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Явно дясната партия, партията на капиталистите - БСП си свърши добре работата.СДС може би трябва да си посипят с пепел главата за неадекватната си реакция при посещението на Путин, а може би и да върнат парите на поръчителите на "протектите".Надписите на англииски стигнаха до поръчителите но те поръчителите освен надписи друго не видеха.