Симеон пред Нюзуик: Грешка е да се обръща гръб на Русия

България има късмет, че има толкова общо с Русия, смята лидерът на НДСВ
20 яну 2008 17:55,
30
Симеон пред Нюзуик: Грешка е да се обръща гръб на Русия
Симеон не иска да загърбваме Русия. Снимка: Булфото

Симеон Сакскобургготски даде специално интервю за руското издание на авторитетното световно списание за политика „Newsweek”, което излиза под заглавие „Да си славянин не е доктрина”.

Акцент в разговора с журналиста Иля Аркипов са българо-руските отношения и партньорството между новоприетите в ЕС славянски държави. В отговор на въпрос какво е значението днес на Русия за България, лидерът на НДСВ отговаря: ”Русия е огромна страна с богати ресурси. За България е шанс, че имаме много общо - език, култура, религия. Безспорно, всяка страна има своите приоритети, влияние и възгледи. Но да обръщаме гръб на Русия, както се опитваха да направят някои у нас по времето на прехода, би било грешка и абсурд.

Симеон припомня, че и като премиер, и сега, винаги е мислил за преимуществата, които дават едни добри отношения.

На въпрос защо има напрежение между Русия и ЕС, Симеон Сакскобургготски отговаря: "Ако се подхожда прагматично, винаги има пътища за решение, за това всяка страна да защити своите интереси. Аз бих обърнал внимание повече на пресечните точки от взаимен интерес, а не на противоречията.

Нормалното е отношенията да се развиват, а не да се вкарват в „улица без изход”. За всяка държава е присъщо да иска да подобри отношенията си с останалите.

Ако се фокусираме само на различията, вместо да търсим интереси, които ни обединяват,няма да постигнем нищо, освен да спрем развитието. А в нашите сили е да правим много повече."

В отговор на въпрос за близостта между славянските нации, Сакскобургготски обяснява, че чувството на близост между славянските нации се е култивирало с течение на годините.

На територията на България са съществували различни цивилизации през вековете, което е направило нас - българите космополити и това ни кара да се чувстваме комфортно днес в Европейския съюз.

Журналистът на Newsweek поставя и въпроса дали в рамките на ЕС е възможно обединение на славянските страни-членки в друг съюз въз основа на концепцията от 19 век за панславизма.

„Смятам, че все пак главната идея е обединена Европа, в която има различни общности – езикови, религиозни, културни. Разбира се, има определена близост между нас и Русия, обусловена от историческата роля, която тя е изиграла за България през 19 век. Но това по никакъв начин не измества националното самосъзнание.”, казва лидерът на НДСВ пред Newsweek.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
YOYOOY преди 16 години
Ei Za kakvi cherveni stava vapros Rusiq ot davna ne e komonisticheska ama nali ima tapi kopelata koito sigorno nqmat i osnovno ta si cheshat ezika tuk a we ostavete politikata na politicite ako tolkoz ste zainteresovani se pravqt shestviq protesti i tn. A vie ko samo si govorite i se pravite na umni ako naistina bqhte tolkoz umni horata v tazi darjava otdavna nqmashe da sme v tova polojenie ami shtqhme da sme na mnogo po visoko nivo nqma smisal da izbroqvam kolko sa neshtata v BG s koito cqla evropa se saobrazqva no nikoi do sega ne e ebaval da kaje tova koeto naistina BG se nujdae a i mnogo tapi *** ima koito samo prikazvat i v sashtoto vreme bezdeistvat........V drugite darjavi horata jiveqt dobre zashtoto otstoqvat interesite si a nie jiveeme zle zashtoto samo gi komentirame!!!
28
0
 
2
 
! Отговори
шихан преди 16 години
бил легитимирал политиката на червените? Ха, че нали това му е работата. Той е лицето на оная Европа за която трябва веднъж завинаги да ни стане ясно, важи принципа - ПАРИТЕ НЕ МИРИШАТ. Ето , това е българино, спасявай се както можеш. Защото в БГ след времето на мутра-движението идва времето на червеният капитализъм. В по-лош от китайския му вариант. И не си мисли че на Европа и дреме Кунева червена снаха ли е или не. Време е и на теб българино да не ти дреме, да хванеш голямата метла и барем от политиката да изметеш тази ***, ако не можеш да го направиш от икономиката... Барем в парламента да не ги гледаме червените трупове.
27
0
 
2
 
! Отговори
ирина преди 16 години
Днес е световният ден на прегръдки!Прегръщам ви всички,за да станете малко или повече по добри!
26
0
 
2
 
! Отговори
ирина преди 16 години
съгласна съм с номер 19,наистина правилно и умно изказване. а най главното,че трябва да се научите да уважавате хора особено в тази възраст,като Симеон Сакскобургготски. нови времена,други хора и същите нрави,направете си извода. повече ме вълнуват теми и ме тревожат,като например смърта на невиното момиче от несебър ГЕРГАНА,която нелепо загина във Варна.
25
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Ето едно нещо, за което е прав тоя - действително е грешка да се обръща гръб на Русия; току виж ни го тури.
24
0
 
2
 
! Отговори
БАЩА преди 16 години
ДОЙДЕ МУ ВРЕМЕТО
23
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 16 години
За царчето, само лошо или нищо, За бати Ваньо- също. Изгубени надежди/ когато скачахме по митингите/,За тези къде са в момента- немам думи, едни и същи- не се заблуждавайте.Южен Поток, както и Нато ,И ЕС, на никого от нас няма да се напълни хладилника.
22
0
 
2
 
! Отговори
НФБ преди 16 години
...Безспорно, всяка страна има своите приоритети, влияние и възгледи. Но да обръщаме гръб на България и българският народ..Не прочетох смислено схващане с какво ще се подобри икономическото състояние в страната...как ще го усетим ние обикновените хора...по -евтин бензин..по-евтин ток...по- ниски цени на парното...???
21
0
 
2
 
! Отговори
Kolega преди 16 години
Mnogo Dobro izkazvane... I az mislia, che e pragmatichno i mudro, kato za durjavnik ot visok rang... Vupreki, che mu e struvalo dosta usilia...lichi si, che e dosta rfaviniran blagorodnik. Vupreki tova niakak si ne mi dopadna politikata, koqto vodeshe dokato beshe na vlast...no ot druga strana - koj sum az, che da izkazvam mneniq... v sravnenie s kUrifeq na foruma Draganlesky ;)))
20
0
 
2
 
! Отговори
микрофон преди 16 години
Не всеки е роден със риза, батка.Щеше да е изненадващо, ако Симеон се беше изказал в друга тонация. Мужикът обаче винаги си остава промит първосигнален мужик, дори и да е интервюиращ журналист от Newsweek щом не се усеща, че да сбъркаш неволно доброволен съюз на суверенни държави със евентуален съюз на части от техният етносен състав е, меко казано, зле отрепетиран насочващ въпрос.
19
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Хубаво се е изказал Симеон. Неутарлно и дипломатично. Не виждам причина за арогантни изказвани във форума. Всеки има пораво да си каже мнението и е длъжен да уважава мнението на другите!
18
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Колкото и да не харесвам Симеон, признавам, че това е добро и премерено изказване без излишно угодничество към Големия Източен брат.Само че приказките са приказки. По-важният въпрос е доколко е отстоян българският интерес в подписаните сделки в рамките на възможното, разбира се. Щото такава хвалба падна, че чак да му се отще на човек.
17
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 16 години
Доре е все пак , че има някъква статия в която пише за България . Преди 3-4 месеца се запознах с един господин от Белорус на 27 г./ по интернет разбира се / , та въпросния мислеше , че бълнарите са турци и едва ли не само те и руснацине са славяни , когато му казах , че и сърбите са в това число вече му дойде много . Голямо " Евалла" на Дедо и на " Newsweek" за това , че са информирали обществеността .
16
0
 
2
 
! Отговори
Гробаря преди 16 години
Кунчев защо не направиш една *** на крадливия драгалевски ***.Има много да смучеш защото на дядо ти Ваньо вече не му става.Като искаш интервю оди у Драгалевци ние не искаме повече да чуваме за този и жена му дърта и грозна
15
0
 
2
 
! Отговори
Rosen преди 16 години
... че коментиращите тук са нек'ви дечковци, ненавършили 18 години и нямащи никаква представа от политика история, икономика, а камо ли от междудържавни/международни отношения ???
14
0
 
2
 
! Отговори
Uchenik преди 16 години
Според мен от всички крадци Симо бе и си остава най-рафиниран и демократичен.Дойде, щото го искаха, взе каквото му дадоха и се радва на това, което има. Ще си отиде щастлив от тоя свят и няма да може да си отнесе в рая ни горите, ни земите, те ще си останат тук, за вечни времена. Та бате Симо най-го харесвам, щото разби червено - синия модел и се намести, като измести един куп лапачи - Ваньо Костов, Бакъра и други видни митничари. Прекара и комунгерите и сега ще ги прекара пак в коалицията за десерт. Освен това, по негово време министърът на вътрешните работи и да пиеше много, не пълнеше след това фонтаните. Министърът на енергетиката рафинирано ни натресе Електроразпределителните фирми от запад, та сега ни горят комповете, министърът на финасите превъртя дълга и направи Черноморието ново. Е, как да не им се радваш.Както казва Бай *** - Хитро момче излезе, всинца ни излъга!
13
0
 
2
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
това което той говори , както ви харесваше , когато викаше ,,Вервайте ми ." Требва да сте много *** *** за да харесвате каквото и да е от излиянията Симеонови .*** *** такива .
12
0
 
2
 
! Отговори
do Даскалеску преди 16 години
daskaleskyyyy,ti na u4ili6te hodil li si nyakoga?ima6 li si ponyatie ot kultura i obrazovanie?>???
11
0
 
2
 
! Отговори
ЗДРАВКО преди 16 години
ПРОДАЖЕН ДРЪТ ТЪПАНАРИНО ЗАЩО НЕ ТИ КАЖАТ ПРЕСТЪПНИТЕ КГБ - исти КАДЕ Е ГРОБА НА БАЩА ТИ ? И АКО ТИ НЕ ИСКАШ ДА ЗНАЕШ , ТО НИЕ ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ ИСКАМЕ ДА ЗНАЕМ ! ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБ БАЩА ТИ БЕ ДОСТОЕН ЦАР И ДОБЪР ПОЛИТИК !
10
0
 
2
 
! Отговори
бала долари преди 16 години
Най-сетне да каже нещо правилно и съвсем на място.А на тъпизмите на Даскалеско по долу вече никой не обръща внимание..