Симеон пред Нюзуик: Грешка е да се обръща гръб на Русия

България има късмет, че има толкова общо с Русия, смята лидерът на НДСВ
20 яну 2008 17:55,
30
Симеон пред Нюзуик: Грешка е да се обръща гръб на Русия
Симеон не иска да загърбваме Русия. Снимка: Булфото

Симеон Сакскобургготски даде специално интервю за руското издание на авторитетното световно списание за политика „Newsweek”, което излиза под заглавие „Да си славянин не е доктрина”.

Акцент в разговора с журналиста Иля Аркипов са българо-руските отношения и партньорството между новоприетите в ЕС славянски държави. В отговор на въпрос какво е значението днес на Русия за България, лидерът на НДСВ отговаря: ”Русия е огромна страна с богати ресурси. За България е шанс, че имаме много общо - език, култура, религия. Безспорно, всяка страна има своите приоритети, влияние и възгледи. Но да обръщаме гръб на Русия, както се опитваха да направят някои у нас по времето на прехода, би било грешка и абсурд.

Симеон припомня, че и като премиер, и сега, винаги е мислил за преимуществата, които дават едни добри отношения.

На въпрос защо има напрежение между Русия и ЕС, Симеон Сакскобургготски отговаря: "Ако се подхожда прагматично, винаги има пътища за решение, за това всяка страна да защити своите интереси. Аз бих обърнал внимание повече на пресечните точки от взаимен интерес, а не на противоречията.

Нормалното е отношенията да се развиват, а не да се вкарват в „улица без изход”. За всяка държава е присъщо да иска да подобри отношенията си с останалите.

Ако се фокусираме само на различията, вместо да търсим интереси, които ни обединяват,няма да постигнем нищо, освен да спрем развитието. А в нашите сили е да правим много повече."

В отговор на въпрос за близостта между славянските нации, Сакскобургготски обяснява, че чувството на близост между славянските нации се е култивирало с течение на годините.

На територията на България са съществували различни цивилизации през вековете, което е направило нас - българите космополити и това ни кара да се чувстваме комфортно днес в Европейския съюз.

Журналистът на Newsweek поставя и въпроса дали в рамките на ЕС е възможно обединение на славянските страни-членки в друг съюз въз основа на концепцията от 19 век за панславизма.

„Смятам, че все пак главната идея е обединена Европа, в която има различни общности – езикови, религиозни, културни. Разбира се, има определена близост между нас и Русия, обусловена от историческата роля, която тя е изиграла за България през 19 век. Но това по никакъв начин не измества националното самосъзнание.”, казва лидерът на НДСВ пред Newsweek.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
костов преди 16 години
Наи голямата грешка в историята на България е тоя клоун !Да си взема еднопосочен билет за Мадрит и никога да не се връща повече !нО ПРЕДИ ТОВА ДА СЕ ИЗВИНИ НА Иван Костов и всички българи ! Срам ме е от него ! А руските империялисти и хегемонисти пак са поламтяли за източна Европа , ама НАНАИ !
8
0
 
2
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
гръб , а дава гъзенце на всеки , който му дава парички .Па макар и това да са убийците на чичо му и изгнателите му .Келепирец да има , Сакса не е германец , българин е , българин-келепирджия ....
7
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
вЕрвайте му !!! а той че ви тури стружки у вазелино
6
0
 
2
 
! Отговори
яо преди 16 години
Другарят цар пак се цепи в полза на съратниците си от КГБ
5
0
 
2
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 16 години
Дедо, дедо, много се изложи!!! То бива крадене, ама ти чак мен задмина! От къде ги взимате тия гори, бе?
4
0
 
2
 
! Отговори
Кунчев преди 16 години
що не вземат интервю от костов , а от разни зависими смешници ??!
3
0
 
2
 
! Отговори
БОРИС преди 16 години
Когато КГБ е плащало далговете на комарджията не може да има друго изказване ! КРАДЛИВ *** !
2
0
 
2
 
! Отговори
hard преди 16 години
Тозш крадлив и лъжлив *** докога ще резили България пред света
1
0
 
2
 
! Отговори
Rosen преди 16 години
Ето това вече е прагматично изказване, без демагогски спорове ;).