Властта отвърна: Не сме крили доходи

При 195 висши държавни служители има разминаване между подадените в Сметната палата декларации и информацията от публичните регистри
23 яну 2008 17:28,
32
Властта отвърна: Не сме крили доходи
Снимка: Булфото

Заместник-министърът на икономиката Йордан Димов каза, че е допусната техническа грешка в декларацията му пред Сметната палата.

От Палатата съобщиха, че той не е декларирал сума от близо 104 000 лева.

Представил съм пред Сметната палата копие от данъчните си декларации, с които да покажа, че съм платил всичките си данъци към държавата, коментира той.

Сумата, която съм получил извън заплатата, е разпръсната и в други графи и не е правилно отразена при електронната обработка на самата декларация, посочи Димов пред БНР.Представил съм копие от декларациите, с които съм си платил задълженията към държавата до стотинка, не съм ощетил държавата, категоричен бе Димов.

Заместник-финансовият министър Кирил Ананиев, който не е декларирал 74 000 лева, заяви, че е платил налозите за тези си доходи.

Според неговото тълкуване на закона не е било нужно да ги обявява, тъй като те са от участие в управителни съвети, в които той членува от години.

Заместник-министърът на вътрешните работи Цонко Киров е декларирал доходи от управление и контрол, участие в управителни и контролни органи в Националната агенция по приходите /НАП/ и е платил съответните данъци за тях.

Това съобщават от МВР по повод информацията от Сметната палата за висши държавни служители, за които е установено разминаване между подадени имуществени декларации за 2006 година и данните в публичните регистри.

Поради факта, че данъците са вече платени, не е съобщил навреме в Сметната палата. Уведомлението е изпратено след установения срок и затова не е отразено.

Заместник-министър Раиф Мустафа е допуснал техническа грешка при оформянето на декларацията, която след среща с експерти от Сметната палата е била отстранена.

След консултация със счетоводител заместник-министър Камен Пенков е попълнил имуществената декларация от свое име, като не е обърнал внимание, че в таблица 11 трябва да посочи данни за съпругата си.

Тази информация е предоставена допълнително на Сметната палата.

Във всички случаи, след консултации с експерти от палатата, допуснатите пропуски са отстранени, подчертават от МВР.

Депутати също коментираха обявените от Сметната палата данни за несъответствие на подадените от тях ежегодни декларации с информацията от публичните регистри.

Председателят на палатата Валери Димитров съобщи по-рано днес, че при 195 висши държавни служители, между които 19 депутати, има разминаване между подадените в Сметната палата декларации и информацията от публичните регистри.

Васил Иванов-Лучано /НДСВ/ коментира в кулоарите на парламента, че действително има разминаване между подадената от него декларация и данните на Сметната палата. В тях се посочва, че Иванов не е декларирал дадено обезпечение с част от имот за банков кредит от 250 хиляди лева. Васил Иванов каза, че вече е погасил кредита и е внесъл всички необходими документи в Сметната палата. По думите му става въпрос за чисто административна грешка.

Фидел Беев /ДПС/ каза, че става въпрос за доходи около 7500 лева, като данъците върху тях са платени. Той обясни, че става въпрос за това, че не е декларирал придобиването на дялове от съпругата му в две фирми - строителна и земеделска, които са регистрирани преди година. Не виждам проблем, не е умишлено, допълни той.

Филип Димитров /ОДС/ каза, че не знае дали разминаването се дължи на грешка на Сметната палата или на техническа грешка. Законът изисква да се декларира промяна в имотното състояние, каквато аз нямам, допълни той. Според Димитров има нови текстове в закона, които подлежат на различни интерпретации и дават повод за подобно разминаване.

Независимият депутат Станчо Тодоров обясни, че не е декларирал придобиването на посочения в обявените от Сметната палата данни автомобил "Мерцедес", тъй като колата му е по наследство и не е давал никакви средства за закупуването й. Тодоров допълни, че е придобил "Мерцедеса" преди да стане народен представител и че той се води по наследство на него и на брат му.

Любен Дилов/ ОДС/ обясни, че разминаването при него се дължи на това, че е пропуснал да впише в декларацията си хонорари от различни медии. Не става дума за укриване на данъци, а за сума от хонорари и авторски права, която съм пропуснал да декларирам пред Сметната палата, добави Дилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
tosun bey преди 16 години
Ей,бандюги,да не си мислите,че хората са толкова *** и ви вярват?!?Ако все пак сте такива лаици що чините горе?НЕЩАСТНИЦИ!!!
30
0
 
1
 
! Отговори
ве ке се знае преди 16 години
Чл.255. (отм.,ДВ,бр.10 от 1993 г.;нов,бр.62 от 1997 г.; изм.,бр.75 от 2006 г.)(1) Който избегне установяване или плащане на данъчни задължения в големи размери, като:1. не подаде декларация;2. потвърди неистина или затаи истина в подадена декларация; 3. не издаде фактура или друг счетоводен документ;4. унищожи, укрие или не съхрани в законоустановените срокове счетоводни документи или счетоводни регистри;5. осъществява или допуска осъществяването на счетоводство В НАРУШЕНИЕ на изискванията на счетоводното законодателство;6. състави или използва документ с невярно съдържание, неистински или преправен документ при упражняване на стопанска дейност, при водене на счетоводство или при представяне на информация пред органите по приходите или публичните изпълнители;СЕ НАКАЗВА С ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ДО 5 ГОДИНИ !!!
29
0
 
1
 
! Отговори
отвратен преди 16 години
Изродиииии -лъжи и измами.Дано се пържат в ада.
28
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
А хотелите на Слан4ев бряг на баба ми ли са
27
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
До НФБ-правописът явно е твърде сложен за теб.Не смятам,че световната конспирация на белите якички би се занимавала с теб!
26
0
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 16 години
Моля някой компетентен да каже какви наказания предвижда законът, за да следим дали ще се случи. За простосмъртните глобите са жестоки!!!
25
0
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 16 години
Яво не си недоразумение тук във форума , а си платена електронна кука натоварена да прави пиар на белите якички...Ако това не помогне си готов и ...бухалки да раздаваш на инаккомислещите..
24
0
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 16 години
В зората на демокрацията, социалистическата ни държава се "отказва" от своя монопол върху насилието и развърза ръцете на стотици служители на спец.службите и спортисти, които се превръщат в гръбнака на силовите структури ВИС, СИК, ИРОН.. по нареждане на партията столетница. Ключова роля изиграват офицерите от МВР....Тези хора насаждаха страх и за няколко години, изпълнени с побои, рекет и кърваво насилие, успяха да сложат ръце на водещи печеливши икономически отрасли на страната.... Днес тези, които не станаха мишена на наемни убийци , се опитват да се "изчистят" , като инвестират предимно в легален бизнес, превръщайки се в олигарси с бели якички...Но и днес проституция, кражбата на коли и пазара на наркотици се контролира от тези личности, чрез подставени лица..Старият ни нов политическият ни елит.. НИ СРАМ НИ ОЧИ...
23
0
 
1
 
! Отговори
mayday преди 16 години
Само един въпрос като казвате че не криете доходи как така полувината от вас имат хотели и то какви!!!От къде са тия пари господа можеби от наследство или сте играли на фондовата борса,кажетени и ние простия народ да си спечелим такива средства и да си купим някое хотелче я на Боровец я на морето???????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????????????????????
22
0
 
1
 
! Отговори
deputata преди 16 години
kvo vi interesuva nali nikoi ne vi vika ni6to to koito da e na va6e miasto i toi 6te krade prosto go e qd 4e niama tazi vazmojnost
21
0
 
1
 
! Отговори
Стоева преди 16 години
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЙ,какво недоразумение,каква обективност,кви 5 лв. бе?"195 ВИСШИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ" -------------------------------------------------- --------!!!Ти *** ли си,или си една ВИСША държавна служителка?
20
0
 
1
 
! Отговори
дани преди 16 години
щом една декларация не могат да попълнят,значи са *** и мястото им не е там,но така са се бетонирали,че никой не може да ги бутне.....,Друг е въпроса за умишлено укриване,което е в случая.Забравили,пропуснали.... еееех,нали са богопомазани,да му мислим ние -- простолюдието.С всеки ден все по зле става и за всичко са виновни точно ТИЯ.
19
0
 
1
 
! Отговори
Караславов преди 16 години
Нека бъдем обективни - дадените обяснения от политиците по случая отговарят по правдоподобен начин на създалата се ситуация. На всеки се случва да сгреши, а когато заемаш отговорен пост, нормално е да сбъркаш или пропуснеш нещо. Става въпрос за недоразумение, затова нека не отправяме неоснователни обвинения. Радвам се, че ситуацията се изясни и не остави съмнения.
18
0
 
1
 
! Отговори
wania преди 16 години
всички сте прави,но това не променя нещата.когато се появи сдс гласувах за тях надявайки се на промяна,не стана оказаха се същите пребоядисани партийни и комсомолски секретари. следващите и те същите.престанах да гласувам.смятам че никой не става.и какво от това пак същото.някои изказа мнение,че младите не гласуват но бога ми за кого от всички ***.и мечтата ми да падне нещо върху парламента я метеорит я нещо друго в ден в който всички са на работа/не че това се случва/не се сбъдва.абе кофти положение .
17
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Съгласен съм с теб.Но не само да го уволнят още днес в 9,05 часа но и в 10 вече да са му конфискували всичко, защото този съм убеден че има няколко милиона лева и имущество.Справедливостта изисква да бъде разследван и конфискувано всичко до телевизо на цялата му фамилия, сама така можем да се приборим с мошениците и корупцията в България
16
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
"значи при зам. министри това е се нарича техническа грешка, а при обикновения данъкоплатец, престъпление..."Не само това, ами и от МВР им коригират грешките. Нали знаеш кое ще ти коригират на теб или на мен от МВР ? Физиономията и бъдещето най-много да коригират. А на тея им попълват данъчните декларации, така че да отговарят на техния закон.
15
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Интересно как този зам. министър на икономиката е заработил тези 104 хил. дето е забравил да декларира, той като зам министър ли работи или в други институции.Значи неговата заплата като зам министър е около 17 хил а тои завалията си заработил още 104 хил на други места т.е 6 пъти повече, е къде е работил тогава този тарикат в министерството или извън министерството. *** нахалника нагъл, да го освободят веднага по две причини 1 защото не е работил като зам министър и 2 защото лъжи като дърт *** мошеника му неден
14
0
 
1
 
! Отговори
рикушвет преди 16 години
...по техните глави. *** може и да бъде простен, че не чете какво подписва, ама не и те, че не четат законите които са гласували...дали знаят, че непознаваето на закон не оневинява пред закона нарушилия го.
13
0
 
1
 
! Отговори
morn преди 16 години
МАСЛАРОВА е получила дарение от 25000 евро. Ами на мен защо някой не ми даде толкова.И защо тя редовно пътува в Швейцария
12
0
 
1
 
! Отговори
observer преди 16 години
N 11, не бъди толкова наивен. За какви технически грешки, и какви оправдания може да става дума, след като тъкмо те пишат "законите", и до един са разни адвокати, и перфектно знаят как се отговаря на неудобен въпрос. Не би се учудил предварително да са се наговорили какво да приказват пред журналистите.Случаят е повече от ясен. Едно престъпно съдружие решава да се добере до властта с мегафони, крясъци, истерия и американски пари. Напълно демократично подвеждат незрелия и наивен в еврейските интриги български народ да гласува за тях. После...после си правят каквот си искат, като за всеки случай поддържат престъпното съзаклятие, щото знае ли се. Един велик човек на времето (30. ян. 1933) успя да ги изненада, взе властта и се разнесе *** перушина на талази и кичури откъм свърталищата на юдеомасонерията. Уверен съм, че онези събития още им държат влага, и понеже все пак държат сметка за историята, не само си пазят престъпните съзаклятия и мрежи (политически партии и разните "правозащитни и отворено-обществени" организации), но са си извикали и приятелчетата от Америка да им пазят задниците в случай на върховна изненада (базите на САЩ в България).