Властта отвърна: Не сме крили доходи

При 195 висши държавни служители има разминаване между подадените в Сметната палата декларации и информацията от публичните регистри
23 яну 2008 17:28,
32
Властта отвърна: Не сме крили доходи
Снимка: Булфото

Заместник-министърът на икономиката Йордан Димов каза, че е допусната техническа грешка в декларацията му пред Сметната палата.

От Палатата съобщиха, че той не е декларирал сума от близо 104 000 лева.

Представил съм пред Сметната палата копие от данъчните си декларации, с които да покажа, че съм платил всичките си данъци към държавата, коментира той.

Сумата, която съм получил извън заплатата, е разпръсната и в други графи и не е правилно отразена при електронната обработка на самата декларация, посочи Димов пред БНР.Представил съм копие от декларациите, с които съм си платил задълженията към държавата до стотинка, не съм ощетил държавата, категоричен бе Димов.

Заместник-финансовият министър Кирил Ананиев, който не е декларирал 74 000 лева, заяви, че е платил налозите за тези си доходи.

Според неговото тълкуване на закона не е било нужно да ги обявява, тъй като те са от участие в управителни съвети, в които той членува от години.

Заместник-министърът на вътрешните работи Цонко Киров е декларирал доходи от управление и контрол, участие в управителни и контролни органи в Националната агенция по приходите /НАП/ и е платил съответните данъци за тях.

Това съобщават от МВР по повод информацията от Сметната палата за висши държавни служители, за които е установено разминаване между подадени имуществени декларации за 2006 година и данните в публичните регистри.

Поради факта, че данъците са вече платени, не е съобщил навреме в Сметната палата. Уведомлението е изпратено след установения срок и затова не е отразено.

Заместник-министър Раиф Мустафа е допуснал техническа грешка при оформянето на декларацията, която след среща с експерти от Сметната палата е била отстранена.

След консултация със счетоводител заместник-министър Камен Пенков е попълнил имуществената декларация от свое име, като не е обърнал внимание, че в таблица 11 трябва да посочи данни за съпругата си.

Тази информация е предоставена допълнително на Сметната палата.

Във всички случаи, след консултации с експерти от палатата, допуснатите пропуски са отстранени, подчертават от МВР.

Депутати също коментираха обявените от Сметната палата данни за несъответствие на подадените от тях ежегодни декларации с информацията от публичните регистри.

Председателят на палатата Валери Димитров съобщи по-рано днес, че при 195 висши държавни служители, между които 19 депутати, има разминаване между подадените в Сметната палата декларации и информацията от публичните регистри.

Васил Иванов-Лучано /НДСВ/ коментира в кулоарите на парламента, че действително има разминаване между подадената от него декларация и данните на Сметната палата. В тях се посочва, че Иванов не е декларирал дадено обезпечение с част от имот за банков кредит от 250 хиляди лева. Васил Иванов каза, че вече е погасил кредита и е внесъл всички необходими документи в Сметната палата. По думите му става въпрос за чисто административна грешка.

Фидел Беев /ДПС/ каза, че става въпрос за доходи около 7500 лева, като данъците върху тях са платени. Той обясни, че става въпрос за това, че не е декларирал придобиването на дялове от съпругата му в две фирми - строителна и земеделска, които са регистрирани преди година. Не виждам проблем, не е умишлено, допълни той.

Филип Димитров /ОДС/ каза, че не знае дали разминаването се дължи на грешка на Сметната палата или на техническа грешка. Законът изисква да се декларира промяна в имотното състояние, каквато аз нямам, допълни той. Според Димитров има нови текстове в закона, които подлежат на различни интерпретации и дават повод за подобно разминаване.

Независимият депутат Станчо Тодоров обясни, че не е декларирал придобиването на посочения в обявените от Сметната палата данни автомобил "Мерцедес", тъй като колата му е по наследство и не е давал никакви средства за закупуването й. Тодоров допълни, че е придобил "Мерцедеса" преди да стане народен представител и че той се води по наследство на него и на брат му.

Любен Дилов/ ОДС/ обясни, че разминаването при него се дължи на това, че е пропуснал да впише в декларацията си хонорари от различни медии. Не става дума за укриване на данъци, а за сума от хонорари и авторски права, която съм пропуснал да декларирам пред Сметната палата, добави Дилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.