Китайците идват по 3000 годишно

Китайска делегация е на посещение в България по покана на министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова
25 яну 2008 15:19,
41
Китайците идват по 3000 годишно
Снимка: БГНЕС

Между 2000 и 3000 китайци идват годишно в България. След преговори между България и Китай ще бъде подписан договор, уреждащ законните права на работниците.

Това каза в Министерството на труда и социалната политика министърът на труда и социалните грижи на Китай Тян Ченпин. Китайската делегация е на посещение в България по покана на министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова.

Масларова посочи, че китайските граждани работят у нас предимно в областта на хотелиерството, ресторантьорството и изкуството. В Китай обаче работят малко българи, а живеещите там предимно повишават квалификацията, уточни министър Масларова.

Тя отбеляза, че предвид на предстоящото изграждане на големи инфраструктурни обекти, страната ни ще има нужда от внос на работна ръка.

Масларова и китайският й колега се обединиха около идеята, че двете държави трябва да имат динамично развиващи се социални отношения в контекста на подписания меморандум за сътрудничество и разбирателство между България и Китай през ноември 2007 г.

Макар че трудовите пазари на България и на Китай са несравними, вече започнахме експертни разговори за политиката на заетостта и социалното осигуряване, каза още Масларова.

По думите й, повишаването на заетостта, конкурентоспособността, повишаването на квалификацията на работниците и ученето през целия живот са проблеми, които стоят и пред двете страни. Тян Ченпин напомни, че в плана за развитие на Китай до 2020 г. е заложено сътрудничеството с други държави в областта на трудовите взаимоотношения.

По неговите думи, безработицата в Китай е 4 процента (8,4 милиона души) през 2007 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
3
 
! Отговори
Прасета в космоса преди 16 години
4% - 8 милиона души.... то кво излиза, че в Китай работят само 200 милиона ли???, ми то означава, че тогава 1 милиард си барат *** ли?
19
2
 
3
 
! Отговори
преди 16 години
Za 1-vi pat chuvam za nedostig na rabotna ruka v BG . Toq shopar nema li koj da go gavrutne ta da se kortulishe taq durjava . To koi i da e na vlast ona e se tam , qko snasq , samo zlatni qica
18
1
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 16 години
Когато китайците дойдат тогава ще си говорим ,бил съм в Китай преди няколко години и нещата са коренно различни каквито ги представят тук .Просто както се казва това е жалко скимтене на алчният бизнес елит заради това че вече няма балъци да им работят без пари .Господа тези заплахи с помоща на дебелият носорог Масларова си ги заврете ....вие знаете къде
17
1
 
3
 
! Отговори
бат кольо преди 16 години
обаче,по добре китайки
16
2
 
3
 
! Отговори
Иван преди 16 години
Китайците няма да издържат на *** и безредицата в България. Те са свикнали всичко да има ред и място, у нас е анархия. Както ще дойдат , така и ще си заминат. България може да е само една кратка междинна спирка в потока Изток - Запад.А ако Масларкова толкова се е загрижила за българските работодатели , то нека се опита да върне икономическите български емигранти. През последните 18 години Сърбия води три войни и изгуби 1 милион население, България не води нито една и изгуби 2 милиона , как става това?
15
2
 
3
 
! Отговори
родолюбив българин преди 16 години
За какво са ни толкова много китайци, ще увеличим безработицата на нашите граждани така, пък и оризът ще поскъпне. Вкарвахме виетнамци, кубинци, никарагуанци, сега пък - китайци. Хаир не видяхме, а ще изникнат и квартали като на запад. Да се чудим после как ще ги махнем. Има и хубави неща: например ще станем 8 милиона население, ще помогнем на братския китайски народ и т.н.
14
2
 
3
 
! Отговори
преди 16 години
NAI POSLE PROBLEMA S BEZDOMNITE KU4ETA 6TE SE RE6I.
13
2
 
4
 
! Отговори
преди 16 години
Тая Масларка като я гледам не е гладна. Отидат във влъстта и всички като шопари станат, а гушите като на пеликан. Е, как една такава крава ще повярва, че има гладни. Я да отиде в едно едно село, да види на каква мизерия са подложили хората. С тия непосилни цени на всичко. Сравняват ни цените с европейските, ами я първо направете заплатите и пенсиите европейски и тогава нека се уеднаквяваме.
12
1
 
4
 
! Отговори
преди 16 години
Каквито и да дойдат с мизерните заплати няма да издържат. Той българина не отива в чужбина от глезотия, а от невъзможност да се издържа тук. На заплата 500-600 лв. си е мизерно съществуване, на ръба на оцеляване. Те тия трябва в една гарсионера да влезнат 5 бр. та някак да карат. За парно 140 лв., вода 10 лв. ток 20 лв, телефон 25, стълбищни разходи 5 лв. това е минимум разход и като сложиш наем, храна, дрехи, лекарства и др. как ще стане оцеляването. На господарите им се иска да трупат пари, ама да не дават, но не правят сметка, че сами си режат клона на който седят. Защо никой не вижда текучеството в бензиностанции Шел, никакви пари не им плащат служителите си и само намират повод да им отдържат. А това, че работят по празници, че седят нощем, че са на студ и пек никой не го интересува. Те дори не могат и да седнат спокойно да хапнат, а са по 12 часа на работа. И това е масова картина в България.
11
2
 
4
 
! Отговори
преди 16 години
Има и други дебели жени,ама не са ми противни като тази!!!!!
10
1
 
3
 
! Отговори
преди 16 години
Защо ли, тази жена на мен не ми е приятна?
9
2
 
3
 
! Отговори
прасчо преди 16 години
Че се опрасиш скоро гледам! Мммм, грух, грух, грух :оО~
8
2
 
3
 
! Отговори
Robi преди 16 години
Глей ся кво стаа,наште пишман капиталистчета ша се избият за китайчетата,само и само да не вдигат заплатите на българските си работници.Само ми е чудно кви пари ще им дават,щото ако са под 500-600 лв,не вярвам да дойдат,щото колкото и да са гладни с тез пари в БГ трудно ще оцелеят!Ш ги видим......
7
3
 
3
 
! Отговори
преди 16 години
Егати... и сега китайците ли ще узаконяват? То бе виетнамци, турци, ***, сега и тия жълтури ще ни пият кръвчицата и ще ни ядат парите! Да *** тая държава скапана , докъде ни докараха политиците! Когато дойдат жълтите, българите трябва да се махаме от родината си!
6
1
 
3
 
! Отговори
не това е окото преди 16 години
От незнание една овца пропаднала в пропастта,вие с конете ли ще скачате след нея.Навремето с шамари ви изкараха от там,още не сте си научили урокът.Я се стягайте,грижете се за своето,че да ви бъде.
5
1
 
3
 
! Отговори
преди 16 години
Браво бе!!!Втасахме я.Ами ся,ко ши праим.3 много си прав,давай да бягаме и ние.
4
1
 
4
 
! Отговори
преди 16 години
vigte ja hubavo na snimkata navalni navalni ohranena sravnete ja sas decata ot MOGILINO
3
2
 
4
 
! Отговори
oleg преди 16 години
Ако даваха нормални заплати,нямаше да се налага специалистите от българия да ходят в чужбина,от което пазара на квалифицирани работници тук да има липси.И вместо да повишават заплатите на работещите,те търсят работниси които да им работят за без пари.С тази политика ще принудят и писледните останали тук да заминат в чужбина.Бати и държавата ***..
2
3
 
4
 
! Отговори
chiva преди 16 години
голяма грешка е това!!! Масларката в ред ли е????
1
4
 
4
 
! Отговори
t преди 16 години
НЕ СТИГА ЧЕ СЕ ЗАДРЪСТИХМЕ ОТ *** *** СЕГА И ЖЪЛТИ НИ ЗАЛИВАТ? АЛО, МАСЛАРОВА! ОСЪЗНАЙ СЕ!