Първанов иска още правомощия, но не ще президентска България

Президентът иска да може да инициира референдуми, иска промени в избирателния закон; „корупцията в политическия живот се запазва“, категоричен бе той
27 яну 2008 10:49,
21
Първанов иска още правомощия, но не ще президентска България
Снимка: БГНЕС

„Необходими са промени в избирателната система и в закона за политическите партии. Всеобщо е мнението, че корупцията в политическия живот се запазва“, обяви президентът Георги Първанов, който днес се отчита за първата си година от втория президентски мандат.

Според него недоверието към институциите и партиите е на критичния праг, а дебатът в българската политика се свежда единствено до проблемите на партиите.

Георги Първанов съобщи, че ще постави въпроса за промяна на президентските пълномощия във втората половина от мандата си. "Готов съм да събера необходимите подписи, за да бъде задействана процедурата за референдум, каза още държавния глава.

"Оставам твърд привърженик на парламентарната република", така Първанов отговори на въпроса дали с желанието за увеличаване на правомощията му не цели създаването на президентска република.

Държавният глава смята, че в българската политическа действителност вече е наложителна смесената избирателна система – мажоритарна и пропорционална.

Първанов предлага партии, които няколко пъти не преодолеят изборната бариера, да бъдат заличавани от изборните регистри.

„Готов съм да предложа на парламента провеждането на референдум за смесена избирателна система“, каза той.

Това според него щяло да върне доверието на хората към политиците.

Президентът се застъпи и за нов избирателен закон, който да доведе до прозрачност и ред в партийните финанси.

Той обяви, че няма да инициира референдум за намаляване броя на депутатите. Това по думите му би намалило представителността на народа в Народното събрание, допълни, че не би подкрепил идеята за задължително гласуване

Георги Първанов бе категоричен, че остава привърженик на коалиционната форма на управление на този етап.

Според него "България днес води отворена, активна и динамична външна политика:: "Първата година от членството в Европейския съюз е успешна за нашата страна. През изминалата година България бе стабилизиращ фактор на Балканите и Черноморския район", подчерта държавният глава.

"Трябва да убедим партньорите от ЕС за нуждата от възобновяването на работата на блокове 3 и 4", каза още той.

Първанов смята, че е необходима нова партньорска проверка на АЕЦ "Козлодуй", но с ясни цели и от експерти, а не от чиновници на ЕС.

Държавният глава обаче обяви, че е категорично против идеята България сама да отвори блоковете на АЕЦ.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
мила преди 16 години
Гоце,я си подай оставката,която вече няколко години очакваме.Ти доказа,че си кръгла нула като политик.Виж за агент те бива,за доностник си супер,но за президент си гадост
19
0
 
0
 
! Отговори
chiko преди 16 години
не разбрахте ли вече, че човек свързан с тази т.н. в България "демократична власт" или просто казано политика винаги краде. Ако не крадеше щеше да го дават като някакъв терорист или крадец по телевизията за назидание и за отчитане на някаква дейност срещу корупцията. Всеки политик в това число президента е долен крадец, теторист и жалка едноклетъчна амеба недостойна да присъства като гост на земята. Ако тези хора бяха поне грам патриоти и обичаха държавата си нямаше толкова нагло да я източват и все повече и повече си мисля, че това са хора - марионетки на световни интереси като тяхната цел е стапянето на иначе великия български народ. Те самите нямат избор, всеки е толкова жалък, че ще лиже *** само и само да го оставят жив, какво остава ако му предложат да скалпира и без друго тази оглозгана крава България. Хора, вземете избора в ръцете си и си помислете докога ще траете тиранията.
18
0
 
0
 
! Отговори
стан преди 16 години
какво лошо има в Президентската Република? особено за държава/ако може все още да се говори за България, че е държава/ като нашата. до кога тази ***, наречена "народни" представители ще си развяват коня. те доказаха, че който и да е на власт, единственото, което го интересува е личната изгода. а и едни закони гласуват, ум да ти зайде. аз съм за Президентска Република. на нас ни трябва здрава ръка. доказахме, че за демокрация не сме дорасли. у нас под демокрация разбират Свободия. е не става така.
17
0
 
0
 
! Отговори
chiva преди 16 години
Прзидента - добър, а коментарите глупави...(както обикновено)!
16
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 16 години
Стягай партийните велможи да не крадът и да не изнасят капитали от страната, а да ги влагат в родната икономика, за да се съживи производството, да се стимулира конкуренцията, да се инвестирав образование и медицина, и да се създадът нови работни места....Червените барони ни докараха до този хал, а сега ни лук яли само пари прали...
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ей,номер 8 кой го избра бе ,да не мислиш че българите.Ти сигурно си натурален *** щом го обичаш.
14
0
 
0
 
! Отговори
Goce преди 16 години
i obi4am da 6mekeruvam
13
0
 
0
 
! Отговори
gff преди 16 години
***
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Няма политици в БГ! Ако имаше живота щеше да е поносим поне! Има стрнио по света, когато са зле, са поне 10 пъти по добре от БГ. Това е достатъшен показател!
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
napalno sam saglasen sas parvanov toi trqbva da ima pove4e vlast ina4e nqma nikakva opraviq
10
0
 
0
 
! Отговори
Оня с коня преди 16 години
Абсолютно съм съгласен с #6, че в България чисти и истински демократични партии останаха СДС и БСПА за останалите:И да плюете по Президента и да не плюете, навремето едно сборно, сбрано от кол въже Велико (?) Народно Събрание реши той просто да е една фигура, марионетка ако щете, с представителни функции. Прав е човека, а да не забравяме и предшествениците му, да иска повече правомощия...Всички президенти го искат, защото всички плюем по тях директно, макар те нищо да не могат да направят...Аз лично съм за директен мажоритарен вот....Така няма да влизат педофили, Болни (Сидерови) и други такива в Народното Събрание, което само на думи е народно....Както е казал Алеко при нашата избирателна система и магаре да предложим и то ще влезе...Защо само в нашата страна нямяше нито един референдум??? Защотото на магаретата в парламента не им изнася....Колко президенти искаха, май всичките....Та за това нека не плюем по Първанов
9
0
 
0
 
! Отговори
Luboto преди 16 години
...правиха и другите преди него - плющи си простотии с които да погали ухото на всеки. Все пак това е и част от президентската институция - обединяваща фигура - това поне го прави добре, да се прави на безпристрастен.
8
0
 
0
 
! Отговори
Нафталинчо преди 16 години
Аре,плюещите да си затварят муцуните! Вие к'во искате - Желю или Петю да са президенти ли? Умрете от яд,Жорето е Президент!
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
дали случайно е подбрана тази снимка, или ни се намеква че Първанов е марионетка.... Все пак по-добре еврейн, отколкото турчин....
6
0
 
0
 
! Отговори
Стефан преди 16 години
Единственият политик в България с държавническо мислене.Всички останали политиканстват,оплюват,мразят,създават лидерски партии,защото това е тяхната възможност да са на "фърхът".Тяхната философия е разделяй и владей.Погледнете доколкото можете безпристрастно дали тези партии не са лидерски и кое им е демократичното<Симеон,Доган,Костов,Борисов>. Единствените партии,които могат да се пишат демократични за съжаление останаха сдс и бсп.
5
0
 
0
 
! Отговори
Бачкатор преди 16 години
***.... Гнус ме е да го споменавам даже. И това *** ще ми говори за морал в политиката - той ,бащата на това недоразумение,наречено "шройна коалиция"...
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ah, napravo mi se povru6ta ot Goce i cqlata banda komunisti4eski otrepki!
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Това е
2
0
 
0
 
! Отговори
Ив.Ив преди 16 години
Парадокс...или нещо друго. Главата на държавата последен от народа си разбира това което всички разбрахме отдавна.Това не е нищо друго освен имитация на някаква активност.За първи път ли ни лъжат та да повярвам. Добре.Ще почакаме и ще видим.НО ПЪРВО ПРОМЕНИТЕ В ИЗБИРАТЕЛНИЯ ЗАКОН,ПОСЛЕ ТЕЗИ ЗА ПРАВОМОЩИЯТА НА ПРЕЗИДЕНТА!
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
поредните гръмки приказки...чудя се защо още търпим тоя ***?!