Пращаме посланик

България призна независимостта на Косово, откриваме посолство в Прищина
20 мар 2008 14:07,
63
Пращаме посланик
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет реши да признае независимостта на Косово под международно наблюдение, съобщиха от правителствената информационна служба.

Ще бъдат установени дипломатически отношения на ниво посолство.

В сряда страната ни, заедно с Унгария и Хърватия, излезе с обща декларация във връзка с предстоящите национални решения по признаването на независимостта на Косово.

В нея се съобщава, че за трите държави е от първостепенна важност да се осигури в максимална степен стабилността в Югоизточна Европа.

Към момента 17 страни-членки на ЕС са признали независимостта на Косово и са установили дипломатически отношения, България е 18-ата страна.

„Логично е България да бъде в тази група страни, които поемат своя ангажимент към ситуацията там. Решението не трябва да бъде изненада за никого“, каза на пресконференция министър-председателят Сергей Станишев.

Премиерът припомни, че министър Ивайло Калфин редовно е информирал парламента за развитието на ситуацията.

„Това е добър регионален подход и положителен знак за нашите въшни партньори“, каза още Станишев.

Според него „Планът Ахтисаари“ за Косово гарантира запазване на правата на малцинствата.

„Още след обявяването на независимостта на Косово ЕС свика спешно заседание на външните министри, на което България обяви своята позиция“, посочи премиерът ни.

По думите му българските власти са били изключително активни в диалога между Сърбия и косовските власти през последните години.

Според премиера естествено е тези дни и в следващите седмици реакцията на Сърбия да бъде по-остра, имайки предвид и предизборната ситуация.

"Ако бъдем откровени и обективни, няма нито един момент, в който да се предприеме подобно действие и да се смята, че това е най-подходящият момент", каза Станишев.

По думите му неизбежно е да има политическа реакция от страна на Република Сърбия, защото темата Косово е изключително чувствителна за всеки сръбски гражданин.

Външният министър Ивайло Калфин пък обяви, че България няма намерение да изтегля посланика си от Белград.

„България ще продължи да бъде готова да работи активно за развитие на добросъседските отношения и за придвижването на Сърбия по пътя към ЕС.

В отговор на въпрос кога е възможно да бъде изпратен посланик в Косово министър Калфин каза, че страната има дипломатическо бюро там, което работи от 2004 г., и че ще бъде повишен неговият ранг.

„Ще преценим кога ще изпратим посланик“,каза министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
istna преди 16 години
ГЕРБ замеси СДС в /анти/мафиотския скандал .vsekiden.com
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
американците си гледат интереса, както румънци, гърци, и не лъжат,и не шикалкавят, еми това системна неблагонадежност го наричат
40
0
 
0
 
! Отговори
Lisan преди 16 години
Станишев е
39
0
 
0
 
! Отговори
Незнайко преди 16 години
на кой му пука къде живее, при положение, че плаща данъци? На тези които казват, че Македония е била наша и Косово е на сърбия - ми по тази логика гърците мога да предявят претенции за българските територии, защото не виждатели, те преди 681 /или там когато е основана България/ са били Ромейски. По същата логика и Турция може да си поиска България и региона.На тези които признават новата държава - нищо няма да се промени за хората които живеят и работят в Косово - небето ще е синьо, къщите ще са квадратни и т.н. Проблема е, че най-лесно се признава, като си на другата страна на планетата /визирам САЩ/. А това изявление на Bu$h дето щели да дадат военна помощ на Косово, за да може да си отстоява свободата ... е***и му мамата - както прочетох днес е "...се едно да гасиш пожар с бензин..."Правят си експерименти... да видим кво ще стане, пък после ще разоръжаваме. Ще си треснат бооклучивите бомби, а може и по-адванснати оръжия да се дадат, е така за демо - щото още не сме ги тестваме и търсим опитни мишлета.
38
0
 
0
 
! Отговори
Gold преди 16 години
Ето къде ще пратят другаря Петър-Феим Чаушев. На топличко местенце, пък и наблизо, та да е подръка. Пък ние си мислим, че сме признали Косово под натиск. А то да било заради скандалчето с другаря Чаушев......
37
0
 
0
 
! Отговори
kaloian преди 16 години
Косово получи автономия при Тито. После Милошевич и го отне. Така че Косово не е сръбско и не знам защо ревете за Сърбия при положени, че тия хора ни мразят до мозъка на костите си.
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Пратете си посланика ,а на всички пътуващи за Европа им желая приятно пътуване!Посланика е на мафиотското Ви правителство и без това отива при шиптърите!По този начин ще си съгласувате и каналите за дрога!Българската +косовската мафия=вечна дружба!
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ти май не си българин, а турчин....я си ходете където ви е мястото
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
скат или скай не те разбрах човече, май си далтонист, и как света ще ми рисуваш, и илюзията ти ще е вода гола с прах
33
0
 
0
 
! Отговори
и да го кажа, на кой преди 16 години
да ви е честито !
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Абсолютно си прав,26!Много точно го каза!
31
0
 
0
 
! Отговори
Не злорадствайте, за преди 16 години
Не злорадствайте за участта на сърбите, защото ще ви се върне. Злорадството е сатанинска проява на човека. Знам, че сърбите от векове на сам са ни удряли нож в гърба, и за съединението и през 1913 и в Македония и така нататък. Но не слизайте толкова ниско, че да се радвате на нещастието на другите.
30
0
 
0
 
! Отговори
anti преди 16 години
съжалявам ако обиждам някого но такава държава като косово и македония нямааз съм против признаването им и освен това мога да си призная с чиста съвест че нямам нищо общо с атакатова си е мое лично мнение и смятам че е мое право да го изразяосвен това защо никои от господата управляващи не се допита до нас - хората които сме ги избрали и им плащаме заплатите?
29
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 16 години
Хайде стига сте се тръшкали за това Косово. Промитите ви от Скат мозъци не разбраха, че Атака са една шайка гладни за пари хитреци, които са готови на всичко за да дойдат на власт. И недай боже те да дойдат на власт, ще плачете тогава, ама ще е късно ..
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
България когато обяви Съединението си, напълно едностранно,Сърбия ни обяви война,нали сме братя. Когато обяви своята независимост кой и как ни подкрепи...
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Господу, може да замолиш ти за вразумление на слабоумна власт, и не да върши туй което ти е право, длъжност и живот
26
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 16 години
Цитат:"Според външният министър Йеремич някои съседни на Сърбия страни са се подали на външен натиск. С голямо съжаление мога да кажа, че някои, не всички, но някои наши съседи се подадоха на натиск. Разговарях с външните министри на две от тези страни и те ми казаха, че не са могли просто да издържат. Натискът е имал екстремен характер, дошъл отвън и за жалост някои наши съседи са били принудени да избират между Косово и Сърбия." Ко ментар: Българското правителство 100 пъти натвърди, че взема решението без натиск. Обаче горния цитат, казва обратното. Освен това в заглавието на статията пише "Министерският съвет реши да признае независимостта на Косово под международно наблюдение", което само по себе си говори колко "независими" са били решенията. И така, в глобалната политика диктувана от USA и UK, ние пак се оказахме марионетки. Не оправдавам изобщо тъпите ни министри, то е ясно, че това беше решението, което ще ги катурне от властта за много години напред. Бойко Борисов ще се възползва от положението, а плана за нова карта на балканите ще продължи. Дали няма връзка между спрените пари от ЕС фондовете и "независимото" решение на правителството - историята ще покаже. Ако съм прав, очаквайте скоро парите от САПАРД и ФАР чудодейно да потекат пак в ръцете на мафиотите и чудодейно да се "преборим" с корупцията. Има план за разделението на бивша Югославия, който вече работи и в този ред на мисли баба Ванга наистина ще се окаже права. Нещата в глобален аспект са много по-дебели и България е марионетка в ръцете на USA и UK, каквато в прочем винаги е била. А винаги го дуxат бедните...
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
***
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ХАЙДЕ ВСИЧКИ ДА ИЗЛЕЗЕМ НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ РЕШЕНИЕТО НА ТУРЦИТЕ!!!
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Господ мисля чува горестни сърца, но туй не стига, правителство загубило доверието на европа и народа що търпите