Пращаме посланик

България призна независимостта на Косово, откриваме посолство в Прищина
20 мар 2008 14:07,
63
Пращаме посланик
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет реши да признае независимостта на Косово под международно наблюдение, съобщиха от правителствената информационна служба.

Ще бъдат установени дипломатически отношения на ниво посолство.

В сряда страната ни, заедно с Унгария и Хърватия, излезе с обща декларация във връзка с предстоящите национални решения по признаването на независимостта на Косово.

В нея се съобщава, че за трите държави е от първостепенна важност да се осигури в максимална степен стабилността в Югоизточна Европа.

Към момента 17 страни-членки на ЕС са признали независимостта на Косово и са установили дипломатически отношения, България е 18-ата страна.

„Логично е България да бъде в тази група страни, които поемат своя ангажимент към ситуацията там. Решението не трябва да бъде изненада за никого“, каза на пресконференция министър-председателят Сергей Станишев.

Премиерът припомни, че министър Ивайло Калфин редовно е информирал парламента за развитието на ситуацията.

„Това е добър регионален подход и положителен знак за нашите въшни партньори“, каза още Станишев.

Според него „Планът Ахтисаари“ за Косово гарантира запазване на правата на малцинствата.

„Още след обявяването на независимостта на Косово ЕС свика спешно заседание на външните министри, на което България обяви своята позиция“, посочи премиерът ни.

По думите му българските власти са били изключително активни в диалога между Сърбия и косовските власти през последните години.

Според премиера естествено е тези дни и в следващите седмици реакцията на Сърбия да бъде по-остра, имайки предвид и предизборната ситуация.

"Ако бъдем откровени и обективни, няма нито един момент, в който да се предприеме подобно действие и да се смята, че това е най-подходящият момент", каза Станишев.

По думите му неизбежно е да има политическа реакция от страна на Република Сърбия, защото темата Косово е изключително чувствителна за всеки сръбски гражданин.

Външният министър Ивайло Калфин пък обяви, че България няма намерение да изтегля посланика си от Белград.

„България ще продължи да бъде готова да работи активно за развитие на добросъседските отношения и за придвижването на Сърбия по пътя към ЕС.

В отговор на въпрос кога е възможно да бъде изпратен посланик в Косово министър Калфин каза, че страната има дипломатическо бюро там, което работи от 2004 г., и че ще бъде повишен неговият ранг.

„Ще преценим кога ще изпратим посланик“,каза министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Aide pak dadohme dup..to
1
0
 
0
 
! Отговори
.. преди 16 години
.. no comment