Внимание, гранична зона!

Германски учен твърди, че България е получавала по 2000 лв. награда от ГДР за убийството на бежанец
28 мар 2008 17:54,
38
Внимание, гранична зона!
Снимка: FAZ

По 8000 марки (ок.2000 лв.) е плащало правителството на ГДР за всеки източногерманец, застрелян при опит за бягство на българската граница.

Това твърди преподавателят по политология в университета на германския град Олденбург, д-р Щефан Апелиус пред немското списание "Супер Илу", позовавайки се на български дипломатически източници

Това е едно държавно престъпление, което можеше и да мине незабелязано, защото „нито България, нито Германия показват интерес към по-нататъшни разкрития“, коментира авторитетният немски вестник „Ди Велт“.

Според Апелиус, около 100 източногерманци са загубили живота си по българските граници с Гърция и Турция, за което граничарите са получавали награда от 10 дни отпуск, а държавата е прибирала по 8000  източни марки от ГДР.

Поне 4800 източногерманци са се опитали да избягат по този начин на Запад, но само 3-3,5 % от опитити за бягство през България са се увенчавали с успех.

В България липсва заинтересованост да се разследват престъпленията на бившия комунистически режим, подчертава Апелиус.

Той съобщава, че се е сблъскал със съпротивата на официалните институции, когато се опитал да се добере до някаква документация по инцидентите.

Д-р Апелиус обвини Румен Петков, че е получил всички имена на загиналите граждани на ГДР, но е отказал да му съдейства за получаване на достъп до архивите на МВР.

По думите на германския учен, по границите са били убити и хиляди млади българи, които са искали да избягат от комунистическия режим, но не са успели. Били са екзекутирани и млади семейства.

В Германия също липсвало желание да се разследват убийствата по границите на България, защото немските фирми въртели добър бизнес у нас, твърди  Апелиус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Значи за заповедта,можеше да се стреля но не беше желателно!!!Никой не можеше да ми обясни какво точно трябва да се прави(без майтап)ВКР-то ни прикриваше по време на издънки!
16
0
 
1
 
! Отговори
служил до границата преди 16 години
И още, тук става дума вече и за пари. Смятяте ли, че си го измислят германците. Ние просто никога няма да разберем в държава с какви правила сме живяли тогава. Сега откъм правилата е още по - зле. Но пък други са мнооого добре, за наша (народна) сметка. Бездушни сме, и преди и сега и ......
15
0
 
1
 
! Отговори
KASAPO преди 16 години
Toa da si pogledne aritmetikata. 6e iby i germanoida. Abe surlio, ako sa dvali po dve iliadi ne shtea da gi iztrepiat ami stea da dva tri pyti da gi turiat za snimki po brazdite ta da gushnat po 5-6 iliadi na beglec.sho si germeneco ne pogledne kolko sa plastali na fiurerite da iztrepiat milioni nevinni hora.ain cu cwain cu dryn-e kazayl edin bivsh velik futbolist i nastoiast typak, Hrachko Stoichkoff.
14
0
 
1
 
! Отговори
служил до границата преди 16 години
Анонимен, за споразомението с Гърция е вярно. Но се връщаха само безинтересните за гърците хора. Не всички. Я кажи да прочетат всички, какви бяха инструкциите по време на "обстановка". Когато беглеца (бегълците) премине през кльона, и тръгне към браздата и се вижда че вероятноста от бягство е сигурна какво правите? Ако преминат "отатък" наказанито за цялата застава е голямо. Тогава командирът на заставата издава заповед на своя глава, да се стреля на "месо". После никой неможе да каже как са стояли точно нещата. Важното е да няма бягство от НРБ. Бил съм косвен свидетел на такъв инцидент, но новобранеца който е задържал беглеца е ял голям бой от командира и офицерите защото не го е застрелял, а го е арестувал.
13
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Бил съм на гръцката граница 2 години граничар,не е имало такова нещо!Оше повече че сме имали едно нарушение на границата за цялата служба,то така се бяга!Другото което е че имахме споразумение със гърците,така че ако избяга от Бг във Гърция ще го хванат и пак ще го върнат!
12
0
 
1
 
! Отговори
klm преди 16 години
А бе,цялата работа намирисва! Особено това:"Д-р Апелиус обвини Румен Петков..."! Да се нареди д-р Аналиус на опашката! KONI,не бой се,цялата история е силно преувеличена! Всички западни "демокрации" си умират да ни представят като варвари,това им е генетично заложено.Не ми се вярва да е имало чак такива *** по границата,това са били наборни войници,почти деца. Може да е имало единични случаи,ама 97% от 4800 човека са 4656 човека! Точен мерник,а?
11
0
 
1
 
! Отговори
KONI преди 16 години
ABSOLUTNO E VJRNO;KAKVOTO PI6AT V STATIJTA SA SAJALENIE;NO SA PL6TALI MNOGO POVE4E NA GLAVA-OTKOLKOTO PI6AT;TAKA IM OTARVA NA MRASNITE KOMUNISTI I VSI$KO SI OSTAVA PRIKRITO NE SAVSEM NAJVE:NE E SA VJRVANE SA EDIN 4OVE6KI JIVOT DA POGUBI6 DA POLU4I6 TASI NI6TOJNA SUMA ;DORI I PO -GOLJMA DA BE6E TOVA E PRESTAPLENIE NA KOMUNISTITE
10
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
TAKAVA BE SISTEMATA KOIATO TE E NAPRAVIHA A SEGA SISTEMATA E DAI DA VLEZEM VAV PARLAMENTA CE DA SE NATOVARIM
9
0
 
1
 
! Отговори
Gold преди 16 години
Докога мислят да го дъвчат това?! Може да го е имало, а може и да не е. Това няма да ни върне избитите (ако има такива). По-добре да се вземат мерки това да не се повтаря, отколкото да се прави лов на вещици. Но примери за подобни повторения в 21-и век колкото искаш - Афганистан, Ирак, Чечня, Косово, Кюрдистан....
8
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
И к'во?Прав е човека!И аз съм чувал, че е имало такова нещо..
7
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
A ISTOCNA GERMANIA TESI ZABRAVILI TIAHNITE PROBLEMI .ZATIAH SHTE SE PISHE ,STO HILIADI GODINI,TOI NE OTIVA DASI TARSI KONCLAGERITE,FASHISTI MRASNI.
6
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
А ти къв си бе хюм ? французин ?
5
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Разбира се че лъже! Че той от къде е? разбира се от една малка ***, известна с мафиотите и корупцията страна, в която всеки втори е бивш агент на ДС а в момента е дамократ! Да не е от Германия та ще му вярваме на него??? А, чакайте бе! Ама той е ОТ Германия, а вие сте мръсната корумпирана *** турска *** !!!
4
1
 
1
 
! Отговори
киро преди 16 години
Май ще стане като лафа за повторението на една лъжа: повторена 100 пъти , става истина...Измислен доктор се позовава на измислени дипломати ...
3
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
и кво сега, българите са пак виновни ... що не се ХХХ тоя д-р Ебелиус
2
0
 
1
 
! Отговори
klm преди 16 години
Е,стига,де! За трети път я пускате тази "новина"! И всеки път едно и също! Няма ли още някой бременен мъж? Или някоя бременна жена?
1
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Ако д-р Апелиус дойде да се запознае с министъра на МВР,ще се уплаши и ще побегне обратно за Германия.Надали след това ще му хрумне мисълта да иска от Петков справка за избитите германци.