Осем зелени папки пазят тайната за граничарите-убийци по онова време

Какво се е случило с източногерманските бежанци по българската граница с Турция и Гърция?
14 апр 2008 15:41,
62
Осем зелени папки пазят тайната за граничарите-убийци по онова време
Снимка: FAZ

Осем зелени папки. Това е само малка част от усърдно пазените тайни на комунистическа България, но тя е не по-малко срамна от останалите.

Става дума за съдбата на хиляди източногерманци, които са се опитали да преминат от другата страна на „желязната завеса“, минавайки през „братска“ България.

Подлъгани от приказките, че "българските граничари все още яздели магарета", те, заедно с други загубили надежда хора, от Чехословакия и Полша, се надявали да се доберат до Турция и Гърция по време на своята отпуска на българското Черноморие.

Подобни авантюри рядко се увенчавали с успех, защото в България, както и в други страни на Източния блок, границите между Варшавския договор и НАТО бяха особено строго охранявани.

„Няколко хиляди гранични инциденти са приключили с арест, а в стотина случая- със смърт“, твърди берлинският политолог Щефан Апелиус пред интернет сайта „Моргенуеб“.

Почти две десетилетия след падането на Берлинската стена точният брой на източногерманците, които са загинали по границите на България все още не е е уточнен, пише и в издавания в град Магдебург регионален всекидневник „Фолксщиме“.

Според немския вестник, тайните на българските „Гранични войски“ са складирани в момента в две картонени кутии, в които се намират общо осем зелени папки.

Предстои всички те да бъдат проучени от независимата парламентарна Комисия за разсекретяване на досиетата на бившата Държавна сигурност.

„Ние желаем да паднат всички завеси, за да се види най-после истината“, уверява немската страна изпълняващият длъжността председател на Комисията по досиетата Орхан Исмаилов.

Във вестника се цитира и Екатерина Бончева от Комисията за досиетата, според която "първият бърз прочит" не позволил установяването на точния брой на жертвите.

Според „Фолксщиме“ има и доста други въпроси, които все още не са получили задоволителен отговор:

1) Имало ли е действително премии за арестувани и пленени източногерманци, плащани от ГДР на България, или граничарите са получавали само символични награди като 20 дни отпуск и/или ръчен часовник?

2) Какъв е броят на арестуваните източногерманци, върнати в ГДР?

3) Колко от бежанците са успели да се доберат до Турция и Гърция?

4) Има ли информация за съдбата на техните семейства?

5) Кога документите на „Гранични войски“ и други български служби, които също разполагат с информация по случая, ще станат достояние на обществеността?

Засега липсват всякакви срокове за приключване на разследването, констатират немските журналисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
5
 
! Отговори
kyky преди 15 години
съгласих се :)точно това ме вбесява на тия дет от всичко знаят и всичко разбират, а едно копче не са зашили през живота си, но се месят навсякъде.......а еле пък като почнат за да си избиват комплексите да заливат родината си с ла****, мислейки си че заливат само политическите си опоненти....нейсе, оправи я,... както казваше Алеко....
51
1
 
1
 
! Отговори
kyky преди 15 години
ами точно твоята реакция доказва че съм прав - че диагнозата е седерастия, а не нещо друго....а пропо, пред алтернативата да ме идентифицират с такъв като теб предпочитам да съм и дърт, и млад, и всякакъв комунистически пес, само и само да не ме мислят са седерастче или за костомолче, а еле пък за мухобойче :)))
50
4
 
0
 
! Отговори
pump it! преди 15 години
куку-вец, странната и явно измислена от теб думичка "седерастия" трябва да обижда някого ли? Искаш с нея да уязвиш опонента си?Само това ли се пръкна в главата на дърт комунистически пес, съвсем точно надписал се като куку?!Кухи *** бяхте и преди, затова ви се спихна комунизмата!А немците ще измислят начин да ви открият! И ще ви съдят поименно, гарантирам ти го!
49
0
 
2
 
! Отговори
iit преди 15 години
също не съм бил по млад но с тази разлика че ти си бил по два часа на обход с още един или на стоика до караулното, а аз стоях по 10-12 часа на секретна закрита позиция със карабината :))))))) и то без смяна или подкрепление / без движения, без цигари само 250 гр. сухар и манерка вода а зимата през ноща оставаш без очи да се блещиш през ношния мерник/и се молиш да не видиш нещо щото сие е........ майката ако не уцелиш от първия път.
48
0
 
2
 
! Отговори
kyky преди 15 години
добре че си имал видимост, щот на 19 години шубето е голям страх... половин пълнител в храстите в три през нощта си е голяма емоция, особено като дотичат смяната да видят за какво става дума...таралежи.....
47
0
 
4
 
! Отговори
преди 15 години
Бе тия гадни немци кво на п**ката си майка искат от нас а? Те първо да се видят какво са правели и тогава да искат сметка от нас. Ние на кого ли не се оставаме да ни правят на маймуни.
46
0
 
1
 
! Отговори
jji преди 15 години
с тато се познаваме много добре и това което съм го виждал тогава не само за този случай, не ми се и иска да си спомням. защото става много страшно. а той е един от многото. не знам дали си държал в окуляра на оптиката човек и да чакаш да мръдне но на мен ми се е случвало. и добре че беше разумен и си траеше иначе.........
45
0
 
1
 
! Отговори
kyky преди 15 години
ооопс - сори :) грешката е вярна :)--------------21. - 17:20 -От: тато1985 м март. две момчета от Ямболския мотострелкови полк с един сандък РГ-та и 200 патрона и два калашника. тръгнаха към турската граница. ------------------------уточненията март 85та са важни, аз сбърках историята с тази от април 1986та, след която във втора и трета армия забраниха на турците да дават въоръжен наряд, след като бяха убили другото момче от караула... е тях ги хванаха при язовир ивайловград живи....извинявам се за грешката, но и във двата случая не става дума за рпг-7, и затова се афектирах....а и по принцип при нас на жаргон ергетата си вървяха с моделаргд, рго, например, а ако съвсем се вживявахме ргд33....
44
0
 
1
 
! Отговори
kyky преди 15 години
именно, jji, точно това казах - никакви ерпегета не е имало, просто един младеж много разпенено обясняваше как е пазел като към него са вървели с РПГта и калашници.....
43
1
 
0
 
! Отговори
jji преди 15 години
РГ-ръчна граната РПГ- ръчен противотанков гранатомет. И двете момчета бяха убити в кариерата на село Каменец-Ямболско с минохвъргачки от поделението в Болярово. А гранатите ги бяха свили от един БТР по време на стрелби на полигона в с. Победа. ТОВА Е ДА ГО ЗНАЕШ ОТ МЕН.
42
0
 
2
 
! Отговори
kyky преди 15 години
между другото, наистина мога да ти направя сериозен анализ на това как през 1985та бяха рекогносцирани граничните поделения и кашимерията в тая зона, къде бяха вътрешни войски, къде имаше милиция, командировани от страната, и докъде бяха изтеглени примерно бариерите на откритите листове в гранична зона....затова казвам - хубаво е някои да се чувстват герои, но истината е че региона беше наводнен от хора ход пагон.... а що се отнася до простотията на тези, които нападат граничарите `ей така` и ги наричат убийци, просто защото искат да плюят по политическите си противници - с това съм напълно съгласен.граничарите бяха първа линия на охраната на държавата и знаеха че няма НИКОЙ да им помогне в реално време....най много да им носят после цветя на гробовете.....но това *** не могат да го разберат.....а пропо, знаете ли колко български граничари са убити по границата от `невинните нарушители`?????
41
0
 
1
 
! Отговори
gb преди 15 години
84-85 година ми изгниха въшкарниците да кисна на позиция по 8-12 часа в района на филипово-присадец с карабина Драгунов/който познава това оръжие му е ясно за какво се използва/ със заповед всичко в периметъра да се стреля на месо. слава богу никой не се пробва да мине по тези места, но на съседни застави не им се размина. едно момче го уволниха защото изпуши след като застреля човек а друг полежа в 34000 за неизвърнение на разпореждане за стрелба.
40
0
 
1
 
! Отговори
kyky преди 15 години
като кажа че излъга - излъга.зор да покаже колко е мъж.за съжаление и ние сме служили, и за ваше съжаление точно по тия години и почти по тия региони.....обаче, имах едно предимство - около стотина мои колеги отидоха във втора армия, и си пишехме и си говорихме, и след казармено също сме се виждали и сме коментирали.така че просто ЗНАМ като присъствал и като очевидец тия неща, не си ги изсмуквам от пръстите. и отлично знам с какво се занимаваха граничарчетата, и не може да ме убеди че от кушла са патрулирали селата в региона, защото е просто една гнусна лъжа. там имаше разквартирувано поделение на вътрешни войски. ясно ли ви е?и престанете с измислянето на легенди и приказки за *** и за нелегални.....и в историята с двете турчета, дето бяха тръгнали към границата наистина имаше два автомата, но нямаше ерпегета.... не си слушал като са ти я разказвали......и вървяха не към гръцката граница - защото момчилград охранява там - а се опитваха да стигнат до турската, обаче около ивайловград се изгубват и попадат на заслона на кашиците......моля ви, уважавайте малко истината, разбрахме че седерастията ви е отнела мозъка, но поне към истината се придържайте....до ЕДИН - драги мой, сержанското училище беше в ивайловград, и беше място за скатаване и голяма лежачка.... ако за теб служвата `там`, на изкуствения кльон, има нещо общо с граничната служба - сори, нещо си в грешка....така че, пак моля, не по седерастки със празни лозунги, дайте да говорим с факти, ако ви се говори, а не с лъжи и полунамеци.....
39
1
 
1
 
! Отговори
edin преди 15 години
kuku , v "turskite sabitia" biaha izpolzvani granichni podelenia , naprimer v Momchilgrad, kakto spodeli kolegata. te sa patrulirali po naselenite mesta, JP garata i sa ohraniavali vlaka i naistina e izpolzvan BTR, ili ntelbe neznam tochno, kakvo imashe na vaorajenie v podelenieto.
38
1
 
2
 
! Отговори
edin преди 15 години
az sam slujil na granicata i to na balgaro-gracko-turskata. obuchenieto za razlika ot drugite voiski e ubii, ili *** i niama druga alternativa, zastoto chast ot "begalcite" sa vaorajeni. a tam se vodeha realni boini deistvia v partizanski uslovia - za razlika ot drugite rodove voiski, koito si ostavaha na nivo obuchenie bez realni deistvia. izobsto shapka svaliam na vsichki kolegi ot granichni i vatreshni voiski. koito ne e slujil tam neznae za kakvo stava duma i ne e neobhodimo. parvata linia na Rodinata i na Balgaria gotova da umre, no da ne predade tezi dve dumi. Savsem realni dumi vkliuchvasti tolkova mnogo i nisto za mnogo hora v savremieto ni. sram za tozi narod s lipsa na nacionalno opredelenie i gordost !!!
37
2
 
3
 
! Отговори
полковник Федеев преди 15 години
ГРАНИЦАТА НА ЕДНА ДЪРЖАВА Е НЕПРИКОСНОВЕННА И ВСЕКИ ДРЪЗНАЛ ДА Я НАРУШИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СПРЯН ПО ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ НАЧИНИ !!!
36
1
 
2
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
пак снесе поредната глупост!Не можа да се въздържиш....Глупост и кашлица не можеш да скриеш...Питах те и пак ще те питан:КОГА ЩЕ СЕ ПОСТАВИ ВЪПРОСА ЗА НЕЗАКОННОТО ЗАБОГАТЯВАНЕ НА ЧЕРВЕНИТЕ ОЛИГАРСИ И КАРДИНАЛИТЕ ОТ ДС?КАКВО МИСЛИШ ЗА отношенията между официалната и паралелната власт и МВР...?Трябва ли да се приеме това статукво...трябва ли да не се търси сметка на незаконно забогателите, на мутрите, на корумпираните олигарси, на пошлите политици...
35
1
 
2
 
! Отговори
acb преди 15 години
Престанете с този извратен мазохизъм и самоунижение бе,що непитате "Щази"-ГДР- те к`во са правили и как са трепали, щ`от нашто ДС е било като детска ясла в сравнение с техните служби,които са били сравнявани по ефективност с МОСАД.
34
0
 
2
 
! Отговори
kyky преди 15 години
драги мой, като лъжеш поне не се оливай...никъде, никъде, трети път повтарям - никъде във преименуването не бяха използвани гранични войски.ясно ни е, че ти е гот да се направиш на мъж, след като сам си знаеш какво си, но моля те, имай мярка.....да ти напомня, че специално за преименуването създадоха на голо мястно вътрешните войски.... да ти разказвам ли още?второ. дрангово е на 13 км от кушла, и е поне ДВА пъти по далече, отколкото е зоната за отговорност на заставата..... ако бе казал че си кашик - по можеше да ти повярвам че си ходил `по служба` до дрангово, ама като зелен пагон да ми разправяш легенди като за пред пуберки.... не става...моля ви, ***, по кротко с лъжите, казах ви, българия е малка и се знаят работите, затова не може да се бълват и измислят легенди толкова лесно, колкото си мислите....
33
1
 
2
 
! Отговори
333 преди 15 години
убийци няма - те са войници и изпълняват заповеди.Ще стрелят и още как, за това са ги обучавали. Да са съдили някъде войници? И какви ти награди - няколко дни отпуск.Виж някой може и да е получавал нещо от ГДР, но не войника.