Осем зелени папки пазят тайната за граничарите-убийци по онова време

Какво се е случило с източногерманските бежанци по българската граница с Турция и Гърция?
14 апр 2008 15:41,
62
Осем зелени папки пазят тайната за граничарите-убийци по онова време
Снимка: FAZ

Осем зелени папки. Това е само малка част от усърдно пазените тайни на комунистическа България, но тя е не по-малко срамна от останалите.

Става дума за съдбата на хиляди източногерманци, които са се опитали да преминат от другата страна на „желязната завеса“, минавайки през „братска“ България.

Подлъгани от приказките, че "българските граничари все още яздели магарета", те, заедно с други загубили надежда хора, от Чехословакия и Полша, се надявали да се доберат до Турция и Гърция по време на своята отпуска на българското Черноморие.

Подобни авантюри рядко се увенчавали с успех, защото в България, както и в други страни на Източния блок, границите между Варшавския договор и НАТО бяха особено строго охранявани.

„Няколко хиляди гранични инциденти са приключили с арест, а в стотина случая- със смърт“, твърди берлинският политолог Щефан Апелиус пред интернет сайта „Моргенуеб“.

Почти две десетилетия след падането на Берлинската стена точният брой на източногерманците, които са загинали по границите на България все още не е е уточнен, пише и в издавания в град Магдебург регионален всекидневник „Фолксщиме“.

Според немския вестник, тайните на българските „Гранични войски“ са складирани в момента в две картонени кутии, в които се намират общо осем зелени папки.

Предстои всички те да бъдат проучени от независимата парламентарна Комисия за разсекретяване на досиетата на бившата Държавна сигурност.

„Ние желаем да паднат всички завеси, за да се види най-после истината“, уверява немската страна изпълняващият длъжността председател на Комисията по досиетата Орхан Исмаилов.

Във вестника се цитира и Екатерина Бончева от Комисията за досиетата, според която "първият бърз прочит" не позволил установяването на точния брой на жертвите.

Според „Фолксщиме“ има и доста други въпроси, които все още не са получили задоволителен отговор:

1) Имало ли е действително премии за арестувани и пленени източногерманци, плащани от ГДР на България, или граничарите са получавали само символични награди като 20 дни отпуск и/или ръчен часовник?

2) Какъв е броят на арестуваните източногерманци, върнати в ГДР?

3) Колко от бежанците са успели да се доберат до Турция и Гърция?

4) Има ли информация за съдбата на техните семейства?

5) Кога документите на „Гранични войски“ и други български служби, които също разполагат с информация по случая, ще станат достояние на обществеността?

Засега липсват всякакви срокове за приключване на разследването, констатират немските журналисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Аз служих през 1983-1985 в Момчилградския отряд. Искам да ви кажа че през 84 беше страшно! Сменяха имената на помаците с. Дрангово - първа застава указанията бяха директни и недвусмислени с две лимонки на всеки от наряда и четири пълнителя. Очакваше се групово преминаване на "терористи" -по 70-80 човека....така че лимонките бяха за това. Помня как на съседната застава от другия отряд застреляха една германка заедно с приятеля и, които бяха направили мост със скиорските шеки над кльона....страшно време. Помня и изкъртената стена на пощата в Момчилград която направи БТР-а от нашия полк. Помня и името на един убиец- капитан Пенев от маневрената група който пред очите ни убиваше с удар в главата протестиращите турци на центъра, за целта използваше автомат калашников, който беше хванал като тояга и се целеше в главите на хората с мерника на автомата. За целта си беше нахлузил дъждобран от ЗОМП снаряжението....и от зелен дъждобрана беше станал червен от кръвта на пребитите. Какво трябваше да направим ние....освен да гледаме и да "охраняваме" началството.
31
2
 
4
 
! Отговори
преди 16 години
Поредния сдс-ар с капаците... Специално за заспалци като тебе ще поторя - граничната зона е строго охраняема. Всички знаят, че там се стреля. В граничната зона цари състояние на повишена бойна готовност, всеки преминаващ се спира и проверява. Който не спре, се предупреждава. Ако въпреки това не желае да се подчини на разпорежданията на охраната (или, в случая, граничарите), значи се страхува от властта. Който има основания да се страхува от властта, значи върши нещо незаконно и трябва да бъде спрян. Щом трябва и да бъде застрелян. Такива са правилата и задълженията и на полицията, която срещаш всеки ден по улицата. Разликата е, че един полицай може да получи подкрепление за минути и да отложи и дори да избегне употребата на огнестрелно оръжие, но граничарят може да разчита само на себе си и няма време да се мотае и да вика никого.
30
0
 
1
 
! Отговори
kyky преди 16 години
седерастията и батбойковизма не прощават :) като се лепнат там, дет трее е мозъка, изпиват и малкото дет е останало, и заменят нормалнотно мислене с антикомунискически лозунги и крясъци от вида `цялата власт за нас, сега, веднага! аставка! аставка!` как да не ги зажалиш, седерастчетата и останалата ченгеджийница....
29
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Те понеже германците през тоя период са били много примерни и са разстрелвали всеки, който се е опитвал да премине Берлинската стена. Гледайте филма "Животът на другите". Спечели Оскар ...
28
2
 
1
 
! Отговори
SS1 преди 16 години
червенозадничестомутрести комуноидални изчадия пак се разпърдяха. Так трябвало! Да се избиват хора без съд и присъда! Комунистически мекерета, трябваше вас да ви изколим, ама нейсе, да не правим като вас! Добрящини...Хайде, всички червени *** У Сибир, да лижете гъзО на любимата ви мечка Рашка!
27
0
 
1
 
! Отговори
kyky преди 16 години
ами защото щази си държи папките в картонени кутии :)и тъпите драскачи пренасят директно от едните към другите, без да им пука каква е истината :))откъде да знаят че в българия има ДЕЛО а не КАРТОТЕНА ПАПКА, и не са виждали ония класьори със връвки отстрани...... щот то в българия от 1880та година се работи така, ама не, дойчетата по добре от нас знаят сичко за нас :)))а сесдерастчетата български с удоволствие заливат родината си с помия, и това не е изненада за никого :))))гледам че им паднаха офертите, в първите писания говориха за десетки хиляди избити, сега са паднали до стотина, да не се окаже наистина че са били по малко от десет....майтапи :))))
26
0
 
3
 
! Отговори
t-55 преди 16 години
Да би мирно седяло, не би чудо видяло! Браво на Граничарите които бдяха за мира и спокойствието на България! Разстрел за наркотрафиканти, сутеньори, престъпници и терористи дръзнали да нарушат държавната граница на България!
25
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Де да бяха, Валентине, ама не - тия, които можеха, бяха компроментирани като служба от такива като тебе - дето им е криво, че има такава служба, а после - че няма кой да свърши работата. Та така кадърните напуснаха и си направиха собствени фирми или отидоха да консултират тоя-оня. Като могат да си спретнат свестен, доходен и собствен бизнес, не биха останали да позират пред хората, та да ги плюят и за политическите им щуротии. Затова пък останаха дребни риби, които се набутаха във властта, та дано и те да загребат нещо от кацата с меда. И, разбира се, налице са и много набедени за за служители на ДС, та да бъдат компроментирани и изтрити от политическия хоризонт...
24
0
 
3
 
! Отговори
Валентин преди 16 години
Ами питайте хората от Държавна сигурност! Те са на разположение, нали ни управляват и сега. Навсякъде са. Президентство, Парламент, Държавни служби, МВР, и т.н.
23
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
кви са тия измислици,4ак знаели 4е се намират в 2 картонени кутии ,откъде знаят ?
22
0
 
1
 
! Отговори
Альоша преди 16 години
*** хамериканци в Ирак избиват средно по около 600 невинни цивилни граждани дневно, нас тука ни занимават със шепа дегнерати и престъпници отпреди 30години които така и така са си били сложили главите в торбата!
21
1
 
0
 
! Отговори
тато преди 16 години
1985 м март. две момчета от Ямболския мотострелкови полк с един сандък РГ-та и 200 патрона и два калашника. тръгнаха към турската граница. водиха два часа бой със свои колеги от гранични и батальона в Болярово. накрая ги застреляха в една кариера без да се предадат. е ако ти са насреща тези и си наряд какво ще правиш.
20
1
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Абе... граничари, от къде на къде ще има табели? Граничната зона е охраняема. Това си го пише в закона и всеки е ДЛЪЖЕН да го знае. То, ако гледаме така на нещата, никъде няма табели и за срока за подаване на годишните декларации, ама ходиш до 30-и април в НАП нали?Да не говорим, че без предупреждение никога не се стреля и това се повтаря по време на цялата служба
19
0
 
2
 
! Отговори
GLEDAM TV преди 16 години
КОЛЕГИ, МОЖЕ ЛИ ДА УТОЧНИТЕ КОГА СТЕ СЛУЖИЛИ НА ЗАСТАВИ, ЗАЩОТО ИМА РАЗЛИКА ДО 90-ТА И СЛЕД НЕЯ. И АЗ ЛОВИХ БЕГЪЛЦИ 1998 АМА Е ДРУГО В СРАВНЕНИЕ С 1988
18
0
 
2
 
! Отговори
ла ла ла преди 16 години
с това ли ше ни губите времето и вниманието ,кви са тези частни медии които ви плащат заплати...................
17
1
 
1
 
! Отговори
Още един бивш гранич преди 16 години
Прав си 13-ти! Проблема в случая е, според мен, че се иска възмездие не от граничарите - войници, а от тези които са поощрявали и организирали така нещата, че въпреки подписаните от Б-я международни спогодби, те се нарушаваха по всякакъв начин и се стигаше до подобни инциденти. Между впрочем, никъде по границата нямаше предупредителни надписи "стреля се без прдупреждение" и всичко се оставяше в ръцете на войнстващата балканска простотия и тя както винаги вземаше връх. Всичко ставаше с удобрението, къде с думи, къде без, на офицерския и сержантски състав. А, че ние охранявахме един голям затвор, козирките на кльона бяха обърнати към Б-я, си е самата истина. А, *** за това, трябва акъл за да се разбере!
16
0
 
1
 
! Отговори
GLEDAM TV преди 16 години
КАКВО ЩЕ ОТКРИЕМ В ДОСИЕТАТА НЯКОЛКО ИМЕНАИ НАШИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ЩЕ ДРЪНКАТ 100 ДНИ И ЩЕ ПИТАТ КОИ СА ВИНОВНИ ЗА ТЕЗИ ЗАПОВЕДИ...ЧЕСТО ТЕХНИТЕ БАЩИ
15
0
 
1
 
! Отговори
AZ преди 16 години
след като ГДР е плащала на България и архивите на Щази са отворени там би трябвало да има информация защо я търсът тук?
14
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
А ти не разбра ли, кратуно, че ако ти си на граничната бразда и някой се опитва да се промъкне и въпреки предупрежденията ти продължава да го прави и ти ще го гръмнеш! И знаеш ли защо, *** - защото не знаеш дали другия отсреща няма първо да гръмне теб!!! Мисли преди да пишеш глупости. А освен това войничетата са изпълнявали заповеди, това са им задълженията. И не на последно място - не говори глупости за Щатите, точно те през 60-те години на миналия век възприемат тактиката да се стреля по опитващите се да влезнат в страната им!!! Но, разбира се, промитите мозъци не го знаят това!!!
13
1
 
2
 
! Отговори
Граничар преди 16 години
и искам да ви кажа, че няма начин някой да те накара да стреляш по човек.На заставата на която служих нямаше опити за преминаване на границата, но дори и да се беше случило - аз лично нямаше да спра никой, а пък да стрелям по човек - никога.В същото време имаше войници, които се молеха да мине някой та да го хванат (5 дена отпуск) ..... имаше и такива дето искаха да гръмнат някой сякаш той им е виновен че са на границата ....хора секви