Осем зелени папки пазят тайната за граничарите-убийци по онова време

Какво се е случило с източногерманските бежанци по българската граница с Турция и Гърция?
14 апр 2008 15:41,
62
Осем зелени папки пазят тайната за граничарите-убийци по онова време
Снимка: FAZ

Осем зелени папки. Това е само малка част от усърдно пазените тайни на комунистическа България, но тя е не по-малко срамна от останалите.

Става дума за съдбата на хиляди източногерманци, които са се опитали да преминат от другата страна на „желязната завеса“, минавайки през „братска“ България.

Подлъгани от приказките, че "българските граничари все още яздели магарета", те, заедно с други загубили надежда хора, от Чехословакия и Полша, се надявали да се доберат до Турция и Гърция по време на своята отпуска на българското Черноморие.

Подобни авантюри рядко се увенчавали с успех, защото в България, както и в други страни на Източния блок, границите между Варшавския договор и НАТО бяха особено строго охранявани.

„Няколко хиляди гранични инциденти са приключили с арест, а в стотина случая- със смърт“, твърди берлинският политолог Щефан Апелиус пред интернет сайта „Моргенуеб“.

Почти две десетилетия след падането на Берлинската стена точният брой на източногерманците, които са загинали по границите на България все още не е е уточнен, пише и в издавания в град Магдебург регионален всекидневник „Фолксщиме“.

Според немския вестник, тайните на българските „Гранични войски“ са складирани в момента в две картонени кутии, в които се намират общо осем зелени папки.

Предстои всички те да бъдат проучени от независимата парламентарна Комисия за разсекретяване на досиетата на бившата Държавна сигурност.

„Ние желаем да паднат всички завеси, за да се види най-после истината“, уверява немската страна изпълняващият длъжността председател на Комисията по досиетата Орхан Исмаилов.

Във вестника се цитира и Екатерина Бончева от Комисията за досиетата, според която "първият бърз прочит" не позволил установяването на точния брой на жертвите.

Според „Фолксщиме“ има и доста други въпроси, които все още не са получили задоволителен отговор:

1) Имало ли е действително премии за арестувани и пленени източногерманци, плащани от ГДР на България, или граничарите са получавали само символични награди като 20 дни отпуск и/или ръчен часовник?

2) Какъв е броят на арестуваните източногерманци, върнати в ГДР?

3) Колко от бежанците са успели да се доберат до Турция и Гърция?

4) Има ли информация за съдбата на техните семейства?

5) Кога документите на „Гранични войски“ и други български служби, които също разполагат с информация по случая, ще станат достояние на обществеността?

Засега липсват всякакви срокове за приключване на разследването, констатират немските журналисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
3
 
! Отговори
преди 16 години
границата е граница браво на момчетата който са си вършели работата и са я пазели настоявам да им се даде и по орден за това
11
0
 
1
 
! Отговори
име преди 16 години
Остава обаче един въпрос-щом толкова добре сме запазили тайната на НЯКОЙ имена, но НЕ на ВСИЧКИ, а Германия е плащала по 2000 за всяко съобщено име, то днес, колко десетки хиляди лева предлагат Германците за съобщено име от архива на тези перфектно запазени тайни?
10
2
 
2
 
! Отговори
Lucho преди 16 години
Не разбрахте ли, че по цивилни граждани НЕ СЕ СТРЕЛЯ! Хора, които са искали да избягат от един деспотичен режим не са престъпници! Само в затвора стрелят след бягащите! България е била именно затвор вие сте били съучастници в това!
9
1
 
1
 
! Отговори
Поздрави от Германия преди 16 години
Архивите на Щази и това колко хора са били избити по стената се отвориха преди години, редица от министрите на ГДР са още в затвор за даването на заповеди за стрелба
8
0
 
4
 
! Отговори
войник преди 16 години
На братята американци няма да им стигнат патроните за мексиканците, оито се опитат да минат онзи канал. А сега карайте мъжете, които са били граничари да се боят какво ще стане с тях. Това е гранична зона, охраняема и там се стреля. Само мекерета, които не са били войници могат да пишат такива неща.
7
1
 
1
 
! Отговори
az преди 16 години
При всички режими има античовешки актове,за ХХ в. комунизмът бележи върха.
6
0
 
3
 
! Отговори
iit преди 16 години
що не пита за архива на ЩАЗИ да му кажат колко германци са пречукали неговите сънародници на стената. Няма кой да му каже. *** немски. да си гледа държавата. Навремето всеки си вършише работата. А в ГДР беше 100 пъти по добре от България тогава. Да беше дошъл че да го пратя в Странджа сакар със 100 овце да види кон боб яде ли. Орлек.
5
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
abe smel4aci,ne znam ako biaxte na granicata bunt li 6tiahte da dignete...bokluci evreiski
4
0
 
6
 
! Отговори
преди 16 години
Тъй, вършили са си работата. Ама в концлагерите са ходели насила, а тия никой не ги е карал да се мъкнат по нашите граници. Грниците се пазеха от ВЪОРЪЖЕНА охрана, която трябваше да стреля по неподчиняващите се нарушители. Които са се подчинявали, са арестувани и върнати. Които не са, са сплашвани с изстрел във въздуха и, в краен случай, застрелвани. Такъв беше законът, такъв беше редът и така се правеше. Всичко останало са журналистически и политически спекулации. Никой не ги е карал германците да си мислят, че ядем доматите с колците.И няма лошо и премии да са получавали - момчетата са били принудени да застрелят човек!
3
1
 
2
 
! Отговори
Lucho преди 16 години
Е то и нацистите само са си вършели работата в концлагерите, нали.А САЩ между другото не стрелят по имигрантите. Заловентие имигранти просто се връщат оттатък границата.
2
1
 
5
 
! Отговори
преди 16 години
Grani4arite sa si var6ili rabotata!To4ka!!Ili da gi zatvotiat tiax v drangolnnika vmesto nem4ovcite,a???
1
0
 
4
 
! Отговори
BG преди 16 години
Егати нахалните немски журналисти. А има ли информация за мексиканците, убити при опит да отидат в САЩ например?