Пълна промяна за Сергей

Станишев: Скандалът в МВР разклати доверието към правителството. Смяната на министри обаче не решава проблема
22 апр 2008 13:57,
46
Пълна промяна за Сергей
Снимка: БГНЕС

Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев заяви пред Висшия съвет на партията, че скандалът в МВР е разклатил доверието в правителството.

Според него е много важно каква ще бъде ситуацията и какви ще са промените в МВР.

По думите му реформата в МВР трябва да се реализира така, че ведомството да изпълнява основната си функция - "котката да лови мишката".

Два са били подходите за избирането на човек, който да поеме поста на досегашния министър Румен Петков. От една страна - този човек трябвало да бъде професионалист, който дори да познава вътрешното състояние на МВР. От друга страна - човек, който има политическо доверие. Такъв човек, според Станишев, бил председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков - "авторитетен и почтен политик, един от най-активните в Коалиция за България, който има ясна воля за необходимите реформи".

"Не можахме да използваме политически силния старт на коалицията. Не успяхме да наложим нашия дневен ред на обществото, реалните проблеми, които вълнуват гражданите – икономическото развитие, нивото на доходите, социалната справедливост", каза Сергей Станишев.

"За съжаление, позволихме на опозицията да наложат теми, които бяха свързани само със ситуацията в МВР и със скандала, който се разрази. Това разклати доверието не само в министерството, но и в правителството и в коалицията", каза още той.

Станишев призна, че управляващите са минали през трудни вотове, който са поставили въпроса за консолидацията на управляващата коалиция.

По думите му в тази ситуация политически правилно е да се извършат сериозни и персонални и структурни промени в изпълнителната власт.

"Смяната само на министри обаче не решава проблемите. Трябва да се търсят инструменти на държавно ниво", каза още премиерът.

Станишев се закани, че промените в изпълнителната власт ще продължат.

"Промените ще са по посока значително съкращаване броя на зам.-министрите и зам.-областните управители. Управленските приоритети могат да се реализират и с по-малко хора", допълни той.

По рано днес след заседание на Политическия съвет на управляващата коалиция стана ясни промените в кабинета:

Михаил Миков - министър на вътрешните работи;

Меглена Плугчиева - вицепремиер без портфейл;

Николай Цонев - министър на отбраната;

Валери Цветанов - министър на земеделието;

Евгений Желев - министър на здравеопазването.

Така предложените персонални рокади ще бъдат гласувани от Народното събрание в четвъртък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
БАЙ ОНЗИ преди 15 години
ТОЯ ДА НЕЕ БОЛЕН ? ПОРЕДНИТЕ ОБИРДЖИЙ
4
0
 
0
 
! Отговори
Караславов преди 15 години
Да ни е честита новата промяна в кабинета. Да си пожелаем че това ще доведе до проведе промяна към едно усъвършенстване и подобряване на правителството по пътя на прехода и реформите във връзка с членството ни в ЕС, а също и относно един по-добър и оптимистичен доклад на ЕС. Вярно е, че вечее 3г. имаме едно широко-подкрепяно от всички нас правитеслтво на икономическия растеж, националната отговорност и социалната политика, затова нека тази политика да продължи с пълна сила.Успех.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Бат'Серго, функцията на МВР не е "котката да лови мишките". Котката трябва да хваща и лъвовете, ако са съгрешили пред закона.
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Смени портала, бе, ман :)
1
0
 
0
 
! Отговори
evropeez преди 15 години
ai stiga ti pishete za tia tapi pravitelstveni neshta, i da pishete i da ne pishete razlika nema ,nishto nema da se opirai kato se pishe,pishete neshto hubavo v toia sait,pisna mi se kato otvoria da vidia ,koi kva ostavka i kvo kazal i kvo napravil v pravitelstvoto,