Миков пред Ройтерс: Ще изчистя полицията от корумпирани

Вътрешният ни министър обеща да извърши сериозни реформи в МВР
30 май 2008 18:23,
27
Миков пред Ройтерс: Ще изчистя полицията от корумпирани
Михаил Миков. Снимка: БГНЕС

Българският вътрешен министър Михаил Миков обеща да освободи полицията от корумпирани служители и да извърши сериозни реформи, които да докажат, че България е способна да се справи с организираната престъпност. Балканската страна е подложена на натиск от Брюксел да покаже значителни резултати в борбата с ширещата се корупция и организирана престъпност преди доклада на ЕС през юли, който може да препоръча санкции срещу София, пише в кореспонденция от България агенция Ройтерс.

"Освобождаването на министерството от неговите нелоялни служители е ключов приоритет“, заяви Миков в интервю за агенцията.

„Нито едно ниво в системата няма да остане незасегнато, когато получим сигнали за нелоялност и корупция“, каза още той.

Миков, ключов член на управляващата Социалистическа партия, пое министерството на вътрешните работи миналия месец след промените в кабинета, които имаха за цел да уверят избирателите и Брюксел, че България ще спре забавянето на реформите.

Дипломати и анализатори считат, че същността на проблема са връзките на политици и магистрати с криминални групировки.

Миков планира да създаде вътрешен отдел за сигурност, който да следи и докладва за случаи на корупция, както и да инициира законови промени за ускоряване на дисциплинарните процедури.

Миков планира също така да въведе система за възнаграждение, базирана на постигнати резултати. Той работи по редица радикални структурни мерки за разкриване на престъпленията, за които сега са необходими месеци, а понякога и години.

Министърът заяви още, че няма илюзии, че промените ще станат бързо. „Но през следващата година ние категорично ще определим посоката, която ще доведе до резултатите, които българският народ и европейските ни партньори очакват от нас“.

Наблюдатели са скептични, че Миков ще получи необходимата политическа подкрепа, за да постигне реални промени, след като правителствената коалиция е отслабена от конфликтни интереси и борби за власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
давайте г-н министър и не забравяйте за Пловдив, за да не стане отново само приказки както досега.
5
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
и за кого да глсуват нормалните хора според теб?
4
0
 
1
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
Дрън-Дрън!Предизборната кампания започна...
3
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
ами ако нормалните хора си вдигнат и гласуват на избори може и нещо да се промени. Щото докато червените бабички и купените *** решават изборите надежда няма.
2
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 15 години
.... та да продължа де.... Хайде да ви питам за Румеен Петкоф - защо ще го съдят(ако въобще) за издаване на свидетел, като е корумпирал МВР???? Значи простия извод е, че и той е корумпиран.... Нали така се казва от Миков пред Ройтерс - ще чисти корумпираните. Ми да почнем от министъра гос'дин Миков, а???? Какво ще кажете??? Ама изведнъж почват да се назначават комисии, после експертизи и всичко се размива във времето - добре познат ни сценарии от миналото. И сега порбваха, но не мина, щото мн. се раздуха работата из чужбинката. Щом дори и Гоце се изказа "ЗА" Петкоф, а после като му забиха шута в дивия.... ами ииии, правилно било. Нещастници. Но нали е "наш" сега ще го пууснат по тънката тарифка - 1000лв. ако се докаже. А хора, какво да си говорим... то няма край
1
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 15 години
просто няма думи с които да се опише ставащото в България... Всичко е стратегия с предварително наредени карти. Добре, хайде да ви питам сега какво мислите за ДАНС? Ще ви кажа аз какво мисля - една служба(набързо скалъпена), която все повече видите ли работи и лови престъпници. Но това са отдавна подготвени карти, които сега се свалят на масата, за да поиздухат малко прашния имидж на българската политико-мафиотска държавна стръктура. Не се учудвайте, защото и за напред ще чувате за акциите на ДАНС, а целта е да се набие в общественото пространство - видите ли работим, ловим ги, ще победим престъпността. А наивния *** се радва за куклите - които точно като от витрина свалени, понякога и без нищо да подозират... Но ще ви кажа какво няма да чуете - примерно за осъден политик, да не говорим за лидер на партия. Всички са престъпници вероятно, но са недосегаеми. А защо ли? Защото, който ги е качил горе им е обещал, че ако слушкат ще са и за напред добре.