Мрачни еврооблаци над България

ЕС на път да спре разширяването си заради БГ-провала
2 юни 2008 17:08,
89
Мрачни еврооблаци над България
Снимка: БГНЕС

"Въпреки серията от мерки, взети през последните седмици за борба с корупцията, ЕК продължава да следи внимателно България и може да й наложи нови финансови санкции", съобщава АФП.

България, която влезе в ЕС на 1 януари 2007 г., въпреки сериозните пропуски в редица области, продължава да е подложена на стриктен контрол в съдебната област /корупцията и организираната престъпност/, управлението на еврофондовете, хранителния сектор и сигурността в областта на гражданската авиация.

Експерти от ЕК са в София до сряда, за да подготвят доклада, очакван през юли.

От него ще стане ясно дали Брюксел ще се задоволи само да критикува България или ще вземе по-строги мерки, най-вече финансови, за да накара страната да направи изискваните от нея усилия.

„Ще трябва да отговорим на въпроса дали има такива проблеми, които налагат спиране на европейските средства“, заяви еврокомисарят по разширяването Оли Рен.

Сумите, които могат да бъдат спрени, са огромни – около 6,8 милиарда евро от регионалните фондове, които България трябва да получи до 2013 г.

„Да замразим всички средства ще бъде малко смешно“, обясни говорителят на ЕК Марк Грей, но е възможно последователно прекратяване на програмите.

България трябва да докаже до 16 юни, че положението се подобрява.

„Правителството прави всичко възможно, за да достигне желаните резултати“, казва пред АФП българският външен министър Ивайло Калфин.

ЕС може да наложи и друга санкция на София, т. нар. „предпазна клауза“, която води до непризнаване на решенията на българските съдилища в ЕС.

Някои считат, че Комисията може да използва и член 7 от Договора за ЕС, който позволява за бъде отнето правото на глас на една страна.

Но прибягването до подобна унизителна мярка е „изключено“, според Марк Грей.

Проблемите с България обясняват защо Комисията е решена оттук нататък „да не обявява дата за присъединяване, докато страната не достигне финална фаза на процеса“ на присъединяване, завършва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 15 години
То не ни стигат нашите облаци, ами сега и еврооблаци надвисват, че и мрачни на всичкото отгоре.
67
0
 
0
 
! Отговори
ivan преди 15 години
Какво очаквате като в тази страна останаха само *** и политиците?
66
0
 
0
 
! Отговори
ЕДИН БЪЛГАРИН преди 15 години
Кка може да сме толкова прости .... разбираме че ние сме си виновни .... няма гражданско общество в България ... и всичко това ще продължава безкрай ... ще вдигат цената на хляба, тока, водата, бензина, яйцата и така нататъка докато не излезем на улицата и не ги свалим ... но не само едни а всички заедно ... лекари, учители, шофиори, СТУДЕНТИ, и т.н. България ще се оправи но след поне минимум 20 години ... когато нашето поколение на 20 - 25 годишните сега дойде на власт ... сигурен в това и трърдо вярвам в него ... Нека да се даде шанс на младите ... омръзнаха ни тия едни същи муцини да ни упвравляват и да ни карат да измираме от глад, болести и мизерия ... ЗАТОВА НЕКА ВСИЧКИ ДА ИЗЛЕЗЕМ ПО УЛИЦИТЕ, ПЛОЩАДИТЕ И ДА ПОКАЖЕМ ЧЕ ИСКАМЕ ПРОМЯНА ... ТЯ Е НАЛОЖИТЕЛНА ... ЗАЩО МЪЛЧИМ И СЕ ОСТАВЯМЕ ДА НИ ТЪПЧАТ... ТО НЕ БЕШЕ ЛУКАНОВ, НЕ БЕШЕ ВИДЕНОВ, НЕ БЕШЕ КОСТОВ, СОФИЯНСКИ СТАНИШЕВ , ПЪРВАНОВ ... ДоГаН ... КАКВИ СМЕ НИЕ ... ТЪПАНИ ЧЕ КОЛКОТО ПОВЕЧЕ НИ БИЯТ ПОВЕЧЕ СИ МЪЛЧИМ .... ХАЙДЕ БРАТЯ БЪЛГАРИ ... ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ НАС САМИТЕ ...
65
0
 
0
 
! Отговори
men преди 15 години
Cпокойно грамотен съм просто мислите ми са стичаха в главата една след друга и затова се е получило така... и да наистина сам на 13 години ама мисля по различен начин поне според мен и се радвам,че е така защото аз не мисля как да се напия или с кого да легна както мислят повечето ми връсници аз съм футболист тренирам футбол в Спартак-Варна има и други като мен(но за жалост са рядкост) просто поколението е такова не заинтересовано от това как ще живее по-нататък как ще се изхранва просто казано живее за мига лично аз искам да имам висше и един нормален живот и да живея в една нормална страна,но за жалост не виждам как това ще стане но това е друга тема...еми това е от мене за сега :))))
64
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
топки
63
0
 
0
 
! Отговори
Meli преди 15 години
Mi az ne znam kakav evropeiski sajuz,kakvi 5 leva...Balgarskia narod ne e mradnal napred v razvitieto si ot vremeto na Bai Ganijo do sega,Evropa iska da go slozi v red za godina -dve.Javno takuv unikum ne sa vizdali gorkite
62
0
 
0
 
! Отговори
Красимир Иванов преди 15 години
Братя и сестри!Само с форуми не става! Дори и в тях,мненията ни са в болшинството си анонимни, заядливи,откровено несъстоятелни или не по същество...Не си ли даваме сметка,че се разпадаме като нация,като етнос дори-едва ли има по-завистлив,по-безпардонен, по-недружелюбен, по-некултурен и в същото време по-тарикатски етнос от българския! Вижте ***,турците,арменците,да не говорим за евреите-колко по-задружни са, може и на съвсем ниско битово ниво да е,но се отнасят далеч по-човешки един към друг.Доскоро си обяснявах това наше поведение с наложения ни атеизъм,довел до отсъствие на БОГОБОЯЗЪН у поколението,което в последните години узурпира власта у нас.Това неминуемо е довело и до отсъствието на морал у същите тези хора-нашите управници...Но това,че продължаваме да ги избираме,не е само заради калпавата избирателна система.Това е,защото сме национално глупави! Толкова ли не можахме да проумеем,че с тази удобна за тях избирателна активност ги бетонираме във властта-все се въртим около 35-40 %.Дали щяха да са във властта така наречените ДПС ако активността ни прехвърли 60 %??? Едва ли.Но тъй като това не се случи, и има все по малък шанс да се случи,нека да я сведем тази активност до абсолютния минимум, 3-5 %, тогава да видим.или избори до дупка,или смяна на системата с мажоритарна!Европа се отнася зле с нас,защото не вижда в България гражданско общество, не вижда ценен човешки ресурс,за който си заслужава да си разваля спокойствието.Нека се опитаме да бъдем по -толерантни един към друг ние,обикновените хора,да търсим у другия съмишленик,а не враг!Един ден това ще даде плодове,ако не за нас-за децата ни.Може би и ние ще успеем да организираме ОБЩОНАЦИОНАЛНА ОБЩОБРАНШОВА СТАЧКА!!!Българския етнос може и да не е най-достойния на света,може и да не са били толкова велики царете и войводите ни, но децата ни не отстъпват по нищо на американските,английските и немските,или поне не и тези,които не са отровени от малодушие ели чалга-съзнание...Моят син е на 25, учи в Германия и се върна тук,за да се опита да направи Родината си по-добро място за живеене.И той,и приятелите му,които познавам са прекрасни младежи.Призива ми е да се вслушваме в тях,да им вярваме и да ги подкрепяме,да ги подтикваме да бъдат активини! В тях е спасението на България!
61
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
До всички, НЕУПРАЖНЯВАЩИ конституционното си право да гласуватр: стойте си ина следващите избори по кафетата, кръчмите и се изтягайте по ливадите! Така пак ще ни управлява ДПС, червените бабички с техните комсомолци, и Симеончо, който продължава да си прибира имотите! Толкова ли не разбрахте, че като няма изборна активност, печелят партиите, които имат постоянен твърд електорат?!!! И разбира се, правят подобни антинационални коалиции като сегашната? Пък после всички сме в кереча! Чудесно просто......!!!!!!
60
0
 
0
 
! Отговори
Dancho преди 15 години
Които е с нас е много зле така че ЕС си намери най-слабата подпора и сега целия съюз ще даде фира. Не ми се живее в БГ много е зле положението как искам да се махна и при първия удобен случай духвам няма такава простотия тук всеки гледа да те прецака
59
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
че ни разкриха! Нали сме троянския кон в евросъюза... ама май ни усетиха преди да го гътнем. Кофти! Че и санкцииии...
58
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 15 години
Защо му трябваше да ни тика в тоя Европейски съюз ? Хубаво искаше Жан да ни залепи в ОНД , заедно с Лукашенко и Сапармурад Ниязов - Туркменбаши . Сега всичко щеше да ни е наред - заплати по 40 $ , евтин бензин , още 2 АЕЦа с руски технологии щяхме да сме почнали , а и със Сърбия щяхме да сме братя . Ама Костов - християндемокрация , на ви сега .... Народо не иска демокрация , не иска Европейски съюз , не иска свобода . Народо иска само чалга , евтина ракия и цигари , и ако може поне един братчед депутат , или кмет най-малко.... Е тогава да видиш живоооот !!!Пей сърце , напрао , дет вика Бат Бойко....
57
0
 
0
 
! Отговори
Патриот преди 15 години
Освен да кажа *** да ...... на номер 55, който най-вероятно е *** друго не виждам. *** тупанара, мий чинии там *** да е....!!!!!
56
0
 
0
 
! Отговори
dome преди 15 години
hora, ne se pljuite edin drug. problema e che nie Bulgarite sme doverchivi purvo i posle ne ni . eto sega e vremeto da pitame gotze zashto stoi tam, posle da go izmetem po nai-unizitelnija nachin i posle pravitelstvoto. zabelejete tazi mijiturka kak se spotaiva, kogato stane napecheno...
55
0
 
0
 
! Отговори
dublin преди 15 години
lainianata darjava,dobre 4e ne joveia v B. a ti 39 ne badi tolkova velik jivei si v tapata darjava zastoto prav e 38 za Africa i te sa po dobre ot nas,li4i si 4e si tap i ako moje6 pro4eti ne6to naprimer za Namibia-kade be6e i kade e sega a kade sme nie vsi4ki vijdat-stoite si v tapata B. i se zadovoliavaite na par4e xliam i sirene-badete stastlivi.
54
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Вярно,че *** народ - слаба държава,но и управниците нищо не направиха,за да създадат ред,защото така им е по-удобно да крадат!Колкото по-голяма е анархията,толкова по-спокойно се живее!
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ние Българите си се знаем!!!Ама има друга ***...от върхушката на оня с кръговете!!!
52
0
 
0
 
! Отговори
dimitri преди 15 години
абе пуяк сега пак си даваме рекета още в по голям размер, във вид на скъпо гориво, скъп ток, високи данъци и т.н. само че сега рекета го прибира държавата и даже не те защитава а мутрите поне като им даваш и имаш проблеми звъниш им и проблемите ти се оправят, а пък сега ще ти сгазят децата и после ще пуснат виновниците, това за инвеститорите е пълна шашмалогия, те хората идват тука да си изперат парите пък ти си помисли че искат пари да правят, смотльо на кой ще вземат парите бре 6 млн човека са на месечно обеспечение колкото да изкарат до другата заплата а останалия 1 млн си харчи парите зад граница.....кви инвестиции кви 5 лева
51
0
 
0
 
! Отговори
До 49 преди 15 години
Не са виновни управниците, батка, народа е ***, а бе зкачествен народ нищо не можеш да направиш. Хората в България са *** като в Беларус , Албания и т.н. и въпреки всичко сме в ЕС. Това значи че политиците с почти никакъв ресурс постигхнаха много, но ... дотук беше човешкият фактор ще си каже думата....
50
0
 
0
 
! Отговори
dimitri преди 15 години
ееех българино българино където и да те пуснат ще се оcерeш, хората ни даваха пари, приоритети всичко на тепсия ни го дават и ние пак се окензахме като последните ***, това е....никога не е късно да станеш за резил, *** сме това е да го знаете
49
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ГОСПОДА УПРАВНИЦИ... НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ!!!