Мрачни еврооблаци над България

ЕС на път да спре разширяването си заради БГ-провала
2 юни 2008 17:08,
89
Мрачни еврооблаци над България
Снимка: БГНЕС

"Въпреки серията от мерки, взети през последните седмици за борба с корупцията, ЕК продължава да следи внимателно България и може да й наложи нови финансови санкции", съобщава АФП.

България, която влезе в ЕС на 1 януари 2007 г., въпреки сериозните пропуски в редица области, продължава да е подложена на стриктен контрол в съдебната област /корупцията и организираната престъпност/, управлението на еврофондовете, хранителния сектор и сигурността в областта на гражданската авиация.

Експерти от ЕК са в София до сряда, за да подготвят доклада, очакван през юли.

От него ще стане ясно дали Брюксел ще се задоволи само да критикува България или ще вземе по-строги мерки, най-вече финансови, за да накара страната да направи изискваните от нея усилия.

„Ще трябва да отговорим на въпроса дали има такива проблеми, които налагат спиране на европейските средства“, заяви еврокомисарят по разширяването Оли Рен.

Сумите, които могат да бъдат спрени, са огромни – около 6,8 милиарда евро от регионалните фондове, които България трябва да получи до 2013 г.

„Да замразим всички средства ще бъде малко смешно“, обясни говорителят на ЕК Марк Грей, но е възможно последователно прекратяване на програмите.

България трябва да докаже до 16 юни, че положението се подобрява.

„Правителството прави всичко възможно, за да достигне желаните резултати“, казва пред АФП българският външен министър Ивайло Калфин.

ЕС може да наложи и друга санкция на София, т. нар. „предпазна клауза“, която води до непризнаване на решенията на българските съдилища в ЕС.

Някои считат, че Комисията може да използва и член 7 от Договора за ЕС, който позволява за бъде отнето правото на глас на една страна.

Но прибягването до подобна унизителна мярка е „изключено“, според Марк Грей.

Проблемите с България обясняват защо Комисията е решена оттук нататък „да не обявява дата за присъединяване, докато страната не достигне финална фаза на процеса“ на присъединяване, завършва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Супер си е в България 38-ми, но не е за хора със слаби нерви и въобще .. не е за слабаци. Но затова пък дава възможности за сериозен успех тук и сега. Ако тука си мизерувал и там ще е същото с теб и обратно - ако там успееш, ще успееш и тук. Това е суровата истина.
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
MAleee stanxme za smqx pred celia svqt!
46
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Спестих ти думата , но като помислих, явно си порядъчно *** и затова уточнявам: в последното изречение между "в" и "," постави " ".
45
0
 
0
 
! Отговори
men преди 15 години
Приятелю, ЕС ти даде най-важното: доверие от страна на външните инвеститори и спекуланти, които наляха пари в имоти и така последният *** от София и Варна си вирна носа и бяха създадени работни места. Ако беше по-възрастен, щеше да знаеш, колко мизерно беше преди слуховете за ЕС и правосъдие (все още ялово и днес) се раздаваше от ВИС, СИК, *** и някои други по-малки, на които и продавачат на цигари плащаше рекет. Това беше българската икономика в груб очерк!
44
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Хей, юдеокомунистическокапиталистическо недоразумение, кажи си името! Аз съм Доню Донев, а не ти. А колкото до *** ти и гадно излияние, ще го подмина. Най-малкото, защото като хвърлиш камък в , ще те опръска и ще се развони.
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
otrepete tur4ena i rabotata 6te se opravi
42
0
 
0
 
! Отговори
eli преди 15 години
и сега какво ще правят тия в местната власт, дето си напазаруваха последните избори с надеждата да си върнат тройно парите от фондове? Горките хора, язък!
41
0
 
0
 
! Отговори
Gold преди 15 години
О, свещена корупция, твоето име е ДПС!
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Яд ме е че сме последната дупка на кавала, яд ме е че Българин в Европа е равнозначно на обида, яд ме е че сме ниско наведени , със свалени *** и чакащи...Но умирам от кеф по една единственна причина:Знаете ли колко "наши хора"не спят сега, очаквайки спирането на единственото място от където цицат пари-Предприсъединителните фондове, а по настоящем и структорните фондове...То не беше ФАР, то не беше САПАРД, то не беше от безработица към заетост, то не беше трансгранично сътрудничество, то не беше бизнесинкубатори, то не беше обучение на безработни, то не беше ромско включване, то не беше Красива българия с алейки за влюбени баби и старци...Някой от вас да има случайно познат, дето е получил без всякакви бюрократични процедури и спънки, без фирма посредник, без да се изискват три висши исономически образования за писане на проекти някакви пари по някакъв фонд?Кагато видя лично аз поне трима такива, ще знам че в тази държава нещо се е променило!!!Дали ще съм жив до тогава обаче???
39
0
 
0
 
! Отговори
Зарко преди 15 години
38, защо не отидеш в Африка, като е по-хубаво и искаш да емигрираш?
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И в Африка е по-добре от тази клоака БЪЛГАРИЯ/ДОВИЖДАНЕ АЗ ЕМИГРИРАМ.ДА ГО ЦЕЛУВАТЕ СОЛЕН
37
0
 
0
 
! Отговори
доню донев преди 15 години
САМО БСП ЗАВИНАГИ
36
0
 
0
 
! Отговори
Pld преди 15 години
До 31 - не е от женски род, просто са ми дебели пръстите , иначе и аз малко се съмнявам, за годините. Дано е на толкова все пак - д асъм спокоен, че не всичко е изпростяло !
35
0
 
0
 
! Отговори
Kolega... преди 15 години
EJ OIRO-biurokratcheta....pusnete si CNN i vijte kakva naciq e FRANCE.... i novinite ot ISLAMABAD.... Barem tuk, kato vodime opulchenie i vi pazime belite zadnici..pusnete nekoj lev za benzin na astrata... ;)))
34
0
 
0
 
! Отговори
Друг реалист преди 15 години
Ей, подкупен мръсен ***!! Те че предишните правителства си имат грешките, имат си ги... ама така да ми оправдаваш Лекето Станишко... За някакви си 3 години не можело да се оправи кашата на предишните, еми не може, ама както са я подкарали и по-зле става! Станишко тва, Станишко онова, Станишко щял да се справи, ама на Станишко да не му пречели... Абе, ти си поредния надупен за 5 лева драскач с амеба, вместо мозък в кухата кратунка, или си някой 12 годишен внук, чиято червена по убеждения баба е накарала да драсне някой самоироничен ред в защита на червената идея, която впрочем ни докара дотука, и не само тя
33
0
 
0
 
! Отговори
laynovoz преди 15 години
абеееее смешен псевдо-патриот трай по-добре и не показвай колко уважаваш България, защото по писането ти личи колко струваш
32
0
 
0
 
! Отговори
laynovoz преди 15 години
кво да се прави.... облагите за някой, сакнциите за целия народ
31
0
 
0
 
! Отговори
stefan преди 15 години
"Правопис" от женски род ли е бе? Олеле...иначе 13 годишният показва неочаквана зрялост за едно дете, дори е съмнително дали наистина е на толкова...
30
0
 
0
 
! Отговори
Pld преди 15 години
Много добре 26 ти ! Като за 95 ти набор - мн добре, само пооправи правописа /не е трудна/ и си на 6 . Имаш потенциал !
29
0
 
0
 
! Отговори
Pesho преди 15 години
абе ей, вие сте непоправими нихлисти! сами като си казвате и като казвате на другите, че за нищо не ставаме много ясно, че накрая нищо няма да направим след като става такава демотивация! айде по-спокойно с черногледството, не го бъркайте с реализъм.