Брюксел ни слага чип ЛОТАР

Плугчиева призна, че ЕС ще наблюдава движението на европарите у нас
16 юни 2008 10:37,
23
Брюксел ни слага чип ЛОТАР
Снимка: БГНЕС

Системата ЛОТАР е за прогноза, наблюдение и управление на средствата по оперативните програми, финансирани от структурните и кохезионния фонд. Тя ще бъде въведена във всички министерства и агенции в България, съобщиха от пресцентъра на вицепремиера Меглена Плугчиева.

Прилагането й е обсъдено от Плугчиева с експерти от Европейската комисия при посещението й в Брюксел.

Очаква се системата да бъде представена на 20 юни на заседанието на Комитета за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка.

Така на практика се потвърждава информацията, че Европейската комисия смята да въведе за пръв път система за следене на харченето на европари.

С прессъобщението се опровергават и думите на вицепремиера Плучгиева, че „Брюксел не ни е сложил чип!

Софтуерната система предвижда наблюдение на следните компоненти: заложените финансови параметри по оперативната програма, наблюдение на процеса по контрактуване на проектите, движението на плащанията при тяхното изпълнение и съответната сертификация на плащанията от ЕС.

Целта е онагледяване на процеса и по-прозрачно и лесно управление на средствата по оперативните програми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Proximus преди 15 години
Само така трябва да се отнася ЕС с нашите чиновници - мнително, със здравословно недоверие и да ги задушават с присъствието си. Просто се изложихме тотално, няма да е справедливо да ни спрат парите, но мисля че крутите мерки са най-доброто нещо което можеше да ни се случи.
1
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
А да ни е честита новата система за прогноза, наблюдение и управление на средствата по оперативните програми, финансирани от структурните и кохезионния фонд.Много силни бяха всички няма да има това-онова,ние ще покажем на ЕС че се справяме и имаме желание за промени.Да но когато настъпиш ЕС по темата финанси,виждаме какво става.За пръв път ще се въведе тази система,на опитните и крадливи мишоци от министерствата.Съмнявам се обаче че типично по нашенски ще правят опити да надхитрят системата,и азко това стане горко им.Еми и с тези мерки трябва да им стане ясно на нашите политици че ЕС не ни вярва,каквото и да говорят.Не думи а реални действия искат да видят ЕС "Целта е онагледяване на процеса и по-прозрачно и лесно управление на средствата по оперативните програми."