Плугчиева изора Европа

Вицепремиерката изпрати доклада до ЕК... "не става дума за имитация на активност, а за реално действие", увещава еврочиновниците
16 юни 2008 15:00,
23
Плугчиева изора Европа
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Меглена Плугчиева обяви, че докладът в отговор на писмото на директора на Генерална дирекция "Разширяване" в ЕК Майкъл Лий е изпратен днес.

"Готова съм за обективната оценка на ЕК, очаквам я и имам уверението и от еврокомисаря Оли Рен, и от Майкъл Лий, че екипът детайлно и обективно ще разгледа нашия доклад и ще даде мнение", каза  Плугчиева.

Тя посочи, че в доклада е включена информацията за напредъка по конкретните ангажименти, формулирани в писмото.

На 8 май в писмо до зам.-министъра на финансите Майкъл Лий пише, че мерките, предприети от страната ни, не осигуряват на Еврокомисията достатъчна основа, за да се заключи, че договорите по програма ФАР и Преходния финансов инструмент са легални, редовни и в съответствие с разпоредбите.

В писмото се казва още: Европейската комисия ще прекрати плащанията към двете изпълнителни агенции /САПАРД и ФАР бел.ред./, докато не се предприемат правилни действия до областите на безпокойство.

Лий стига и по-далеч, като категорично заявява, че продължителното спиране на плащания от Комисията не осигурява оправдание на българските власти при нарушаване на техните договорни задължения.

В документа са посочени „четири области на безпокойство”, свързани с България.

Еврокомисията приканва България до 16 юни да предостави доклад, който съдържа доказателства, че проблемите във всички области са били адресирани.

"Този доклад ще послужи за основа на решението дали да продължим с препоръката за отменянето на решението за тези две агенции", пише още Майкъл Лий.

Днес Плугчиева обяви, че иска да се избягва терминология като "пожарникари" и "кампанийност".

"Уверила съм партньорите от ЕК, че става дума не за имитация и симулиране на активност преди следващия мониторингов доклад в края на юли, а за реално постоянно действие, за ангажимент на цялото правителство и държавната администрация системата, свързана с управление на средствата по предприсъединителните и оперативните програми да работи постоянно", каза Плугчиева.

Тя е помолила еврокомисарите в Брюксел за непрекъснато експертно присъствие и участие в България по съвместната работа и сътрудничество по всички оперативни програми.

За софтуерната система ЛОТАР Плугчиева уточни, че тя е за наблюдение и управление, а не е санкция или специален контролен механизъм, който се прилага само към България.

Междувременно говорителят на Еврокомисията Марк Грей съобщи, че докладът за България ще бъде огласен на 23 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
подкрепям 1. Искам да прочета доклада.
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А защо този доклад не е публикуван за да може да се запознаем и ние с това което правителството прави.Докога ще крият от народа.Лотар била програма само за наблюдение не за санкция а защо само за България се прилага?Ние да не пасем сено.