Даскал Гоце иска това

Първанов се разсърди на партиите-кафенета, погна и PR-ите
17 юни 2008 18:05,
22
Даскал Гоце иска това
Снимка: БГНЕС

Президентът Георги Първанов отново представи предложенията си за реформа на политическия модел в България.

Този път те са публикувани на интернет-страницата му и са насочени към промени в избирателната система на страната.

За възвръщане на доверието на избирателите в политическата система, президентът предлага въвеждането на пропорционална система с мажоритарен елемент.

Това означава запазване на пропорционалния характер на избирателната система, "гарантиращо водещата политическа роля и отговорност на партиите, а мажоритарните кандидати да се кандидатират в окрупнени едномандатни избирателни райони, което ще допринесе за тяхната обществена разпознаваемост и ще позволи ефективен контрол срещу купуването на гласове", смятат експертите от Дондуков 2. 

Необходимо е да се изчистят и избирателните списъци от "фантоми",  да се въведе активна регистрация на избирателите и да се уеднаквят правилата за различните видове избори, пише още на сайта на Първанов.

Държавният глава предлага като условие за участие в избори да се въведе изискването партиите да имат регистрирани структури в минимум в 2/3 от общините.

Ако в два последователни избора отделни партии не постигнат 1% (2 на сто за коалиции) от вота на избирателите, тези партии да се заличават от партийния регистър и да не участват в следващите избори.

Първанов настоява още в местни избори да участват само тези партийни субекти, които в предходните парламентарни избори са получили поне 1 процент от вота.

Само те ще имат и правото да излъчват кандидати за кметове и листи.

Според президента, за прозрачността на финансирането на партиите е необходимо да се прекрати финансирането им от юридически лица, както и да се завиши държавната субсидия за партиите, прескочили 1% от последния парламентарен вот.

Първанов смята, че трябва да има и публичен регистър на дарителите-физически лица с определен таван за даренията.

Необходим е и публичен регистър на рекламните, социологическите, лобистките и PR агенциите, които работят за отделни партии.

Държавният глава иска при констатиране на нарушения на финансовата дисциплина компетентните органи да налагат строги санкции - касиране на избори, недопускане на партията до следващия вот.

Първанов настоява и за прекратяване на порочната практика за преотдаването на клубната база на партиите на трети лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 15 години
Агент Гоце oт държавна сигурност.