ОЛАФ подгони Първанов и сенките му

ДСБ, ОДС, БНД искат оставката на президента заради констатациите в доклада на ОЛАФ, че мафията е финансирала предизборната му кампания
16 юли 2008 14:02,
51
ОЛАФ подгони Първанов и сенките му
Снимка: БГНЕС

ДСБ настоява президентът Георги Първанов да обясни пред Консултативния съвет за национална сигурност констатациите от доклада на Европейската служба за борба с измамите -  ОЛАФ.

Президентът трябва да обясни "за връзките си с престъпните мрежи, от които е взел пари за предизборната си кампания", заяви Иван Костов.

Лидерът на тъмносините каза, че докладът на ОЛАФ, който разкрива източване на пари от САПАРД чрез мрежа от компании на лица, за които се смята, че са свързани с управляващите, напълно отнема каквото и да е морално или политическо право на държавния глава да претендира за реформиране на българската политическа система.

"Човек, който е вземал пари от хора, влезли в такъв доклад, дължи големи обяснения", коментира Иван Костов.

От ДСБ искат още довечера премиерът Сергей Станишев публично да обясни за констатациите в доклада на ОЛАФ "за срастване на правителството с престъпни мрежи", каза Иван Костов.

"Докладът е изцяло основан на факти и стоим зад всяка дума написана в него", обяви пред БНР говорителят на ОЛАФ Йорк Вуйан.

Той подчерта, че в европейската служба за борба с измамите са крайно недоволни от изтичането на информация в медиите и смятат, че това застрашава разследванията,за които става дума в документа.

Информацията за документа не е изтекла от Брюксел, а от София.

Вуйан обаче не се ангажира с коментар как ще повлияе този факт в по нататъшната комуникация с българските власти.

"Ако се потвърди информацията от доклада на ОЛАФ, имаме правото да искаме отстраняването на президента", обяви и шефът на сините парламентаристи Йордан Бакалов.

Според него няма как, ако в България тече нормално разследване, Първанов да бъде на поста, който заема.

"За това нормалната стъпка е президентът сам да се оттегли от поста си", каза Бакалов.

От "Българска нова демокрация" /БНД/ настояха Георги Първанов незабавно да подаде оставка.

"Това, което се случва, е безпрецедентно. Влиятелна европейска институция заявява открито, че българският президент и правителствени кръгове са свързани и закрилят представители на съмнителни групировки. България преживява най-голямото си унижение пред света през последните 20 години! Срина се доверието в България", се казва в декларация на БНД.

От ДПС обявиха, че докладът на ОЛАФ носи обезпокояваща информация.

Според депутата Камен Костадинов докладът трябва да бъде обследван от правоимащите по закон органи, а виновните лица, както в администрацията, така и извън нея, да понесат отговорност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
МНОГО СМЕШНО. С КАКВИ ПАРИ СЕ ФИНАНСИРАТ ВСИЧКИ КАНДИДАТ ПРЕЗИДЕНТИ. АЗ НЕ ЗНАМ В БГ КОЙТО ДА ИМА ПАРИ НЕ ОТ ПРЕСТЬПНА МРЕЖА. ИЛИ....ПЬРВАНОВ ТРЯБВАШЕ ДА ИСКА ДА ЗНАЕ С ТОЧНОСТ ОТ КЬДЕ И ДАЛИ ПАРИТЕ СА ЧИСТИ, А ТЕ СА ЧИСТИ ПРЕЗ ТЬЙ НАРЕЧЕНИТЕ ПЕРАЛНИ НА ПАРИ.С ДВЕ ДУМИ-НЕ ТЬРСЕТЕ ПРОБЛЕМА ТАМ КЬДЕТО ГО НЯМА.
9
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Ама моля ви се, агентът Гоце е чист като девица!!!!Ама как може така!!!!Ама какви са тия дето го плюят, моля ви се.Да си гледат Европата и да не пишат такива непроверени работи за нашия честен президент и за нашето некорумпирано правителство.То госпожа Масларова и кака Емелка съвсем обедняха вече, министрите Орешарски, Гагаузов и Мутафчиев от честност до просешка тояга стигнаха, а тия плюят ли плюят.........ОЛАФ да си гледат работата!!!!!:)))
8
1
 
2
 
! Отговори
A1 преди 15 години
Нещо са се покрили тия дни.Истинската опозиция са Костов и СДС !
7
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
и това от Костов ха ха ха ха е няма де се оправи тази държава ха ха ха крадеца вика дръжте крадеца
6
1
 
2
 
! Отговори
zaza преди 15 години
Уважаеми г-н Го6о, явно Костов Ви е влезал в много, за да говорите нон стоп простотии и лъжи за него. Ако си спомняте г-не разследваха тези 200хил.преди години и какво стана спомнете си на кой се оказаха, на всеки друг, но не и на Чорни.Ама з/о да Ви слизам на нивото живейте си в заблуда и мизерия, балъци. На следващите избори си гласувайте за БСП=ГЕРБ и пак ще си говоримАз, както ще кажат следващите форумци, съм лумпенизиран и ще си гласувам за единственият човек, който свърши огромна работа, за да може Б-я да е в НАТО и ЕС, а именно Костов.Хайде чао и давам старт на плюенето тук ХАХАХХАХАХХХА
5
1
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 15 години
А ти помниш ли кой изгони Чорни от България а???Комунистите непосмяха но само Костов имаше смелоста да го направи!!!!Костов може и да е прибирал нещо тука там...но той най-добре ни управляваше...и имаше най-голям ред...сега е пълна анархия...БСП трябва да се разформирова....колкото и пъти да поемат властта....всеки път омазват нещата до неузнаваемост...
4
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Първанoff
3
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Крайно време беше! то не е само Л. Стайков. Ами Минко Апаша от Карнобат - сега също "уважаван" бизнесмен - пак човек на президента...
2
1
 
2
 
! Отговори
- преди 15 години
Сега сенките на Първанов ще се разбягат и президента спокойно може да заснеме продължение на култовия "Човек без сянка"...Пол Верховен ще е доволен, а Кевин Бейкън само може да завижда на реалистичния образ на Гоце...
1
1
 
2
 
! Отговори
go6o преди 15 години
trqbva da mislite naroda si be3pameten,4e da ne pomnim pari4kite na maikal 4orni,3a fondaciikata na g-ja kostova