Е, остана само да ни изключат...

Брюксел ни спира всички пари, след като отне акредитациите на всичките ни агенции
18 юли 2008 14:01, Екип на Dnes.bg
188
Е, остана само да ни изключат...
Карикатура: Стоян Камбуров

Европейската комисия /ЕК/ забрани на четири български агенции да усвояват евросредства, като по този начин замрази близо 1 милиард евро от помощите по предприсъединителните фондове и заплаши да замрази средства по оперативните програми.

Това става ясно от проектодокумент на Комисията, разпространен от портала Europe.bg.

В три български министерства има Изпълнителни агенции по програма ФАР – социалното, икономическото и регионалното.

В правомощията им е изпълнение и управление на проектите по предприсъединителните програми.

Тези агенции играят ролята на Разплащателни агенции при усвояване на парите по оперативните програми, с които България усвоява средства като член на ЕС.

Четвъртата разплащателна агенция е Фонд "Земеделие", през който се извършват плащанията по САПАРД, и Програмата за развитие на селските райони, по която България има да усвоява почти 4 млрд.евро до 2013 г.

Финансовото ни министерство дава финално одобрение за всички разплащания, които се извършват от четирите агенции.

Общата сума на евро-средствата за България в периода 2007-2013 г. е почти 12 млрд.евро.

Сега с отнемането на акредитациите на 4-те разплащателни агенции най-вероятно проектите по оперативните програми ще бъдат одобрявани директно от Европейската комисия.

В интервю за Dnes.bg бившият регионален министър Евгени Чачев вече посочи, че най-рано след 2 години акредитациите ни могат да бъдат възстановени.

Въпросът е: Колко ли пари трябва да върнем на ЕС и какво ще остане да получим за три години.

Според Доклада за усвояването на еврофондовете, който ще бъде представен официално на 23 юли и с чийто неофициален превод редакцията ни разполага, са: "необходими спешни действия, защото крайните срокове за някои от сумите приближават, след което България ще изгуби тези средства".

Еврочиновниците констатират, че България среща трудности с много от програми на ЕК и трябва да демонстрира, че съществуват структури за разумно финансово управление, които да функционират ефективно.

"Разследванията на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), свързани с управлението на еврофондовете от българските власти, доведоха до временно спиране на предприсъединителните фондове и замразяването на плащания по различни други финансови инструменти през втората половина на 2007 г. и първата половина на 2008 г", пише в документа.

ЕК ще прецени дали и кога да поднови плащанията, при положение, че получи нужната информация от българските власти, че са изпълнени коригиращите мерки и тази информация бъде потвърдена от независим одитиращ орган.

В заключение от Брюксел ни пишат, че европейските фондове, определени за България, са практически израз на солидарността на Съюза с гражданите на страната ни и допълват:

"България не е способна да се възползва в пълна степен от тези ползи заради критичната слабост на своя административен и съдебен капацитет. България обаче сама трябва да поеме ангажимента да прочисти администрацията си и да направи така, че щедрата подкрепа, която получава от ЕС, действително да достига до нейните граждани, а не тези средства да бъдат източвани от корумпирани чиновници, свързани с организирана престъпност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
то правителството и да падне,на негово място няма да дойде по-различно...всички са един дол дренки
167
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Гоцце трябва спешно да състави нов кабинетс министър председател Николай Василев !!! друго спасение за БГ няма
166
0
 
0
 
! Отговори
1234 преди 15 години
Ама вие май не разбирате,че управляващите за нас са се грижили? Те хората решили да минат и на европейски парите , аджеба, по 'социалистически' изглежда , да не са изцяло на наш гръб. Ама като не става, пак ще си карат с наще, ем повече, ем сигурно и изпитано, толко години вече.
165
0
 
0
 
! Отговори
баба Мара преди 15 години
Боже, Боже, за подигравка и приссмех ни стана държавата , заради управляващите я *** и престъпници! Дано до девето коляно да им се затрият родовете и в адски мъки да се продънят!
164
0
 
0
 
! Отговори
чичо преди 15 години
Ха, честито възмездие! Нищо не остава ненаказано, лошото е, че наказаните сме ние, а онези с милионите се снишат и се надяват да не им дирим сметка!
163
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
nikakvi pari za komunistite camo cad za tqh dojivot
162
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
151 Mnogi si prav!Na vsiki po stari ot nabor '75 da se zabrani da zaemat kakvato i da e dlagnost v dargavnata administracia. Ako sa tolkova "opitni" da se probvat v 4astnia sektor!
161
0
 
0
 
! Отговори
beliEvil преди 15 години
Яко,та яко!Лично аз смятам,че от ЕС се забавиха пекалееееено много със спирането на паричките!Е ся братлета,като неа кво да гепите ,кво ше прайте?Жалкото е,че ще страда обикновенният българин,заради шайка ***.Цялото правителство да си ходи,а някой от тях са за затвора!За Диарбекир,да съм по-точен...Трябва да ни изхвърлят от всякъде-и от комсомола даже!-за да се разбере веднъж за винаги,че не сме за никъде!Държавата ни в момента е пълна ***-просто трябва само някой да я избуши едно хубаво.То,май вече се почна бушенето...И ще страдаме ние-обикновенните хора.Остава ни само да се хванем по-здраво за палците на краката...
160
0
 
0
 
! Отговори
SD преди 15 години
Имам чувството, именно Мики Маус ще е изкупителната жертва и може и да иде в дранголника след всички натворени простотии. 7 години министър и няма свършена работа за 1 ст.
159
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Николай Василев премиер :)
158
0
 
0
 
! Отговори
k преди 15 години
Ми много се бавят от ЕС!
157
0
 
0
 
! Отговори
От боговете преди 15 години
Той много дълъг тоя филм-за последните ,истинските- единствено Бели Самораи.Но акшън още няма.
156
0
 
0
 
! Отговори
минувач преди 15 години
Е добре де, от всичките тия писания, аз не видях нищо конструктивно: Какво да се прави? Да се реве няма полза а и е смешно: Избрали сме си ги, гоили сме си ги, никой не може с пръст да ги бутне, така ли излиза?
155
0
 
0
 
! Отговори
те нали си знаят преди 15 години
Другите бели братовчеди и те не помнят,защо от бащин дом са се отделили и друг език измислили.Защото не първороден,а най-добрият Казва.Днес на всички ви е ясно,че некъдърните винаги драпът нагоре ,за да са те.И други навици си насаждат,за да стане по тяхно му.Жалко за обикновенните хора след тях-народът.Ние бяхме най-добрите,и като такива и ще умрем.Но вие без нас както сега миналото си не знаете-поради знайни причини,без нас и ще се самозатриете.Когато брат срещу брат воюва за воеводско място и чужда култура на помощ вкарва-със вкараното си умира.
154
0
 
0
 
! Отговори
ние вече сме били та преди 15 години
Кой дава пари без да знае на кого и защо му ги дава.нали за това им ги даваха и други покрай тях да вземат,че накрая да има за какво да ви наведът.Даденото на техните поставени личица,защо не излизат на яве,а само чуждите тях.И по тоя начин ви влязоха,а сега сте шах.Но си позволиха едни Българи ,да поставят на техния мисловен кантар.
153
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 15 години
те тия кърлежи имат деца,които са на около 35 години!Никак не е решение,да не мислиш че са ги учили на нещо по различно!Тиквата си е тиква,дори когато узреенякакъв ад е тоя соц строй,няма изкореняване!Ужасявам се от това,от че 20 годишни "социалисти" събиращи се по шипка,по митинги и подобни изяви!С какво заслужихме и отстояхме членството си,убийствата,отвличанията,законите или....????
152
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
българинът е едно много, ама много търпеливо животно, на маса псува и ругае, плюе и е голяма работа, но няма да отиде да ги изхвърли предателите от парламента. това е
151
0
 
0
 
! Отговори
europe преди 15 години
Друга мярка за вкарване на България в релси е да не бъдат допускани до никакви управленски постове хора на възраст над 35 години. Същото да важи от правителството до администрацията на общинско ниво. Така ще се освободим завинаги от кърлежите на социалистическата кьорсофра, за които служба е начин за прекарване на времето в празни приказки и събиране на рушвети и държавно имущество. Голямата промяна в другите бивши соц-страни настъпи точно от това, а тук продължаваме по ориенталски почин да слушаме "стари пушки", за които "опит" се изразява в опит в краденето и създаването и използването на връзки. Тази прогнила номенклатура от закостенели селски тикви няма нищо общо със съвременния развит свят, демокрацията и пазарната икономика.
150
0
 
0
 
! Отговори
Danny преди 15 години
Няма значение че ние сме виновни...Дайте да глсуваме на изборите, и да е нещо различно от управляващата коалиция. Тук има много хора които усещам че ще гласуват. Аз също ще гласувам. То се е видяло че това правителство ще си изкара мандата, обаче не трябва да се позволява да се качи отново на трона...
149
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ние сме си виновни, всеки народ си заслужава управниците, ние им я дадохме властта на тия предатели, и ние ТРЯБВА да си я възвърнем. БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ!.