Е, остана само да ни изключат...

Брюксел ни спира всички пари, след като отне акредитациите на всичките ни агенции
18 юли 2008 14:01, Екип на Dnes.bg
188
Е, остана само да ни изключат...
Карикатура: Стоян Камбуров

Европейската комисия /ЕК/ забрани на четири български агенции да усвояват евросредства, като по този начин замрази близо 1 милиард евро от помощите по предприсъединителните фондове и заплаши да замрази средства по оперативните програми.

Това става ясно от проектодокумент на Комисията, разпространен от портала Europe.bg.

В три български министерства има Изпълнителни агенции по програма ФАР – социалното, икономическото и регионалното.

В правомощията им е изпълнение и управление на проектите по предприсъединителните програми.

Тези агенции играят ролята на Разплащателни агенции при усвояване на парите по оперативните програми, с които България усвоява средства като член на ЕС.

Четвъртата разплащателна агенция е Фонд "Земеделие", през който се извършват плащанията по САПАРД, и Програмата за развитие на селските райони, по която България има да усвоява почти 4 млрд.евро до 2013 г.

Финансовото ни министерство дава финално одобрение за всички разплащания, които се извършват от четирите агенции.

Общата сума на евро-средствата за България в периода 2007-2013 г. е почти 12 млрд.евро.

Сега с отнемането на акредитациите на 4-те разплащателни агенции най-вероятно проектите по оперативните програми ще бъдат одобрявани директно от Европейската комисия.

В интервю за Dnes.bg бившият регионален министър Евгени Чачев вече посочи, че най-рано след 2 години акредитациите ни могат да бъдат възстановени.

Въпросът е: Колко ли пари трябва да върнем на ЕС и какво ще остане да получим за три години.

Според Доклада за усвояването на еврофондовете, който ще бъде представен официално на 23 юли и с чийто неофициален превод редакцията ни разполага, са: "необходими спешни действия, защото крайните срокове за някои от сумите приближават, след което България ще изгуби тези средства".

Еврочиновниците констатират, че България среща трудности с много от програми на ЕК и трябва да демонстрира, че съществуват структури за разумно финансово управление, които да функционират ефективно.

"Разследванията на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), свързани с управлението на еврофондовете от българските власти, доведоха до временно спиране на предприсъединителните фондове и замразяването на плащания по различни други финансови инструменти през втората половина на 2007 г. и първата половина на 2008 г", пише в документа.

ЕК ще прецени дали и кога да поднови плащанията, при положение, че получи нужната информация от българските власти, че са изпълнени коригиращите мерки и тази информация бъде потвърдена от независим одитиращ орган.

В заключение от Брюксел ни пишат, че европейските фондове, определени за България, са практически израз на солидарността на Съюза с гражданите на страната ни и допълват:

"България не е способна да се възползва в пълна степен от тези ползи заради критичната слабост на своя административен и съдебен капацитет. България обаче сама трябва да поеме ангажимента да прочисти администрацията си и да направи така, че щедрата подкрепа, която получава от ЕС, действително да достига до нейните граждани, а не тези средства да бъдат източвани от корумпирани чиновници, свързани с организирана престъпност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
0
 
! Отговори
Киро преди 15 години
Писна ми да гледам тази простотия и да се чудя кога ли за младите хора схте има условие за развитие и нормален живот...кадърните и умните млади се изнесоха в чужбина, сещат се навреме че не им е тук мястото...не виждат смисъл да седят тук и да преливат от пусто в празно, да ги спъват и да ги дърпат назад...Елине, прав си като казваш, че тук не ще да се оправят нещата...овце сме и такива ще со останем...от турско така сме свикнали - без самосъзнание, когато ни го набият отзад вместо да се обърнем и да ги сринем ние не мърдаме, за да мине по-бързо и да си караме по старому - посредствено...с далаверки и кокошкарски игрички
127
0
 
0
 
! Отговори
KIR преди 15 години
Писна ми да гледам тая простотия и да се чуд
126
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
даааа,ще мина и аз на заплата в крайна сметка, защото сиренето е с пари. продавам акьл срещу заплата 20 хиляди месечно...
125
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
glasuvayte za Boyko mafiata,maloumnika ta da videm kakvo ste stane vsi4ki sa korumpirani obraha TAZ DARJAVA SLED 1989 sega si karat limozinite
124
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
vav forouma pojelaha Kostov za premier! bravo! ako ne beshe toy, sega oshte shte yadem poparata na komopunyagite. ama hak ni e - simeoncho, ta simeoncho, dogsncho ta dogancho, - hak ni e! samo Oostov no ne s oniya perekendeta!
123
0
 
0
 
! Отговори
Elin преди 15 години
to ot tova bezhaberie deto go trese celiq narod kakvo drugo moje da se slu4i...keleshite malki ne glasuvat, ne razbirali ot politika, pensionerite i da umirat pak 4erveno puskat v urnite...vseki si natiska parcalite, nikoi nqma dostoinstvo...i po ulicite da izlezem vsi4ki, oneq svine deto sa se okopali vav vlastta pak shte se pokriqt, burqta shte otmine, i nie pak shte sme navedeni s grub kum tqh...po forumite vsi4ki ste silni...kato doide vreme da se nadigne glas oba4e vseki pulni gashtite i gleda otsrani...ov4i narod, nqma da se opravi...jalko, no fakt.
122
0
 
0
 
! Отговори
Нестороф преди 15 години
До 121:Всеки има право на дума! Не мога да разбера защо се отъждествявате с онези безкруполни *** в упраленската върхушка. Вярвам, че повечето хора от вас си изкарват прехраната с честна работа. Защо ще ви е срам от това, че сте българи? Тези които правят мизерията отдавна са се отрекли от българщината.
121
0
 
0
 
! Отговори
noname преди 15 години
моля ***,*** и темподобни 6 волтови създания да нямат думата.
120
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ще направя всичко по силите си един ден, когато имам деца, те да не се родят в България. Не искам нито за секунда те да се срамуват, че са част от такава държава. Нали знаете, човек колкото и богат да бъде, колкото и пари, слава или власт да има на този свят, това което ще си отнесе в гроба е едното достойнство и едната чест. Хайде да не се лишаваме и от тях!
119
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе те да не са ***, че да ни изгонят... Спират парите, тая година глоба, до година пак... Те европейците са си направили сметката, не се тревожете. Нямат кяр да ни изхвърлят. Въпросът е дали ние имаме.
118
0
 
0
 
! Отговори
margarit преди 15 години
iztinata e edna 4e v blizkite 50 godini tuk nqma da ima oprvaiq,taka4e balgari vzimaite si o4ite i vseki da go nqma,tova ne e drajava tova e parodiq
117
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Сега в европа: българин = крадлив лъжец. Имиджа ни вече е наистина излъскан. Последствията още даже не може да си ги представим...европа затвори врати за всички които искат да търсят по-добър живот там. Тепърва всеки емигрант ще трябва да доказва, че не е крадливо и лъжливо . Всички имаме сериозен проблем.Но нееее...тези *** продължават да се държат все едно няма нищо.Няма ли митинги? Защо никоя опозиционна партия не организира протести. Да ги изритаме тия ***!
116
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Костов премиер! А на османчо аз лично ще му светя маслото
115
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
докъде докарахте БЪЛГАРИЯ господа политици,цяла европа ни сочи с пръст че сме най крадливата държава в европа дори по крадливи и от румънците,ако се гордеете с това което направихте ние обикновените хора ви ракопляскаме.а сега от къде ще се връщат тези пари?а шоуто тепърва започва
114
0
 
0
 
! Отговори
unknown преди 15 години
Препоръчвам на Днес.бг да вземе мерки по въпроса с коментарите
113
0
 
0
 
! Отговори
КНК преди 15 години
НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ! ВИЕ ВСИЧКИ СТЕ ТАРИКАТИ И ЩЕ СЕ ОПРАВИТЕ НЯКАК СИ.МНОГО ВАЖНО,ЧЕ ПАК СА ВИ ОТКРАДНАЛИ НЯКОЕ И ДРУГО МИЛИАРДЧЕ.ДРЕБНА РАБОТА!ВИЖТЕ КАКВИ "ВЕЛИКАНИ" СТЕ СИ ИЗБРАЛИ ДА ВИ УПРАВЛЯВАТ.ТАКЪВ ИЗБОР МОГАТ ДА НАПРАВЯТ САМО ИСТИНСКИ ТАРИКАТИ.ДА НЕ ВИ ПУКА. ТИЯ НЕ МОГАТ ДА ЗАНЕСАТ ПАРИТЕ В ГРОБА.И ТЕ ЩЕ УМРАТ! ЖАЛКО,ЧЕ ВИЕ/НИЕ ЩЕ ГИ ИЗПРЕВАРИМ ,А ДЕЦАТА НИ ЩЕ УМИРАТ ОТ ГЛАД.ПО-ВАЖНОТО Е ЧЕ СЕ ПРАВИМ НА ТАРИКАТИ И ОСТАВЯМЕ РАЗНИ" ДРЕБОЛИИ" ДА НИ УПРАВЛЯВАТ И НИЕ СЕ КЕФИМ ОТСТРАНИ КАК СЕ ПРОВАЛЯТ.МНОГО ВАЖНО,ЧЕ ПРОВАЛЯТ НАШЕТО И НА ДЕЦАТА НИ БЪДЕЩЕ. ДЕРЗАЙТЕ ТАРИКАТИ! ДА НЕ ВИ ПУКА.
112
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
*** съвет за прости хора: на изборите гласувайте за хора, или партии свързани с бившето СДС, и ДСБ в частност. Във всички останали случаи, ще чакате някакви месии (борисов, волен, царчо) да идват да ви оправят, и заедно с това комунистите ще съсипват държавата през мандат. Това е истината, който не я е проумял, да не реве, че е ***!!!
111
0
 
0
 
! Отговори
ikar преди 15 години
Шведската тройка напълно се о..ра.Царистите ще трябва да хвърлят яки пачки за изборите иначе са пълен аут от политиката. И никакви жалки агитаций няма да помогнат.Велчоолар да си развърже кесията.
110
0
 
0
 
! Отговори
kolev преди 15 години
Хълтев аз ще ти кажа Докога, докато има такива *** като дотогава.
109
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Хлътев?!? Тук и с царисти се напълни. Тва не е възможно бе копелее!!! Царисти, комунисти има ли разлика?