Е, остана само да ни изключат...

Брюксел ни спира всички пари, след като отне акредитациите на всичките ни агенции
18 юли 2008 14:01, Екип на Dnes.bg
188
Е, остана само да ни изключат...
Карикатура: Стоян Камбуров

Европейската комисия /ЕК/ забрани на четири български агенции да усвояват евросредства, като по този начин замрази близо 1 милиард евро от помощите по предприсъединителните фондове и заплаши да замрази средства по оперативните програми.

Това става ясно от проектодокумент на Комисията, разпространен от портала Europe.bg.

В три български министерства има Изпълнителни агенции по програма ФАР – социалното, икономическото и регионалното.

В правомощията им е изпълнение и управление на проектите по предприсъединителните програми.

Тези агенции играят ролята на Разплащателни агенции при усвояване на парите по оперативните програми, с които България усвоява средства като член на ЕС.

Четвъртата разплащателна агенция е Фонд "Земеделие", през който се извършват плащанията по САПАРД, и Програмата за развитие на селските райони, по която България има да усвоява почти 4 млрд.евро до 2013 г.

Финансовото ни министерство дава финално одобрение за всички разплащания, които се извършват от четирите агенции.

Общата сума на евро-средствата за България в периода 2007-2013 г. е почти 12 млрд.евро.

Сега с отнемането на акредитациите на 4-те разплащателни агенции най-вероятно проектите по оперативните програми ще бъдат одобрявани директно от Европейската комисия.

В интервю за Dnes.bg бившият регионален министър Евгени Чачев вече посочи, че най-рано след 2 години акредитациите ни могат да бъдат възстановени.

Въпросът е: Колко ли пари трябва да върнем на ЕС и какво ще остане да получим за три години.

Според Доклада за усвояването на еврофондовете, който ще бъде представен официално на 23 юли и с чийто неофициален превод редакцията ни разполага, са: "необходими спешни действия, защото крайните срокове за някои от сумите приближават, след което България ще изгуби тези средства".

Еврочиновниците констатират, че България среща трудности с много от програми на ЕК и трябва да демонстрира, че съществуват структури за разумно финансово управление, които да функционират ефективно.

"Разследванията на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), свързани с управлението на еврофондовете от българските власти, доведоха до временно спиране на предприсъединителните фондове и замразяването на плащания по различни други финансови инструменти през втората половина на 2007 г. и първата половина на 2008 г", пише в документа.

ЕК ще прецени дали и кога да поднови плащанията, при положение, че получи нужната информация от българските власти, че са изпълнени коригиращите мерки и тази информация бъде потвърдена от независим одитиращ орган.

В заключение от Брюксел ни пишат, че европейските фондове, определени за България, са практически израз на солидарността на Съюза с гражданите на страната ни и допълват:

"България не е способна да се възползва в пълна степен от тези ползи заради критичната слабост на своя административен и съдебен капацитет. България обаче сама трябва да поеме ангажимента да прочисти администрацията си и да направи така, че щедрата подкрепа, която получава от ЕС, действително да достига до нейните граждани, а не тези средства да бъдат източвани от корумпирани чиновници, свързани с организирана престъпност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Напълно сте прав господине. Напълно Ви подкрепям в тази Ви идея. Исках и още нещо да кажа ,но забравих .С възраста е така ,нали знаете .По късно, като се сетя....
107
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Османчо, што не си вървиш у Турция и оттам да си показваш простотията? Виждате ли го? Заради турските мекерета я закъсахме, заради жаждата им за власт и пари, а сега "неопетнения" Първанчо се чуди как да си събере физиономията, ами се е проточила като на поакан!Най-добре да се махат и комунисти, и турци и царчета! На разбират ли от "намеците", дето им направиха от ЕК!Дебелооки и дебелокожи маскари!
106
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
До всички *** комунисти! Не разбрахте ли, че колкото повече гласувате за БСП, толкова по мизерно ще живеете. Не мога да повярвам, че никой не помни до каква криза доведоха държавата преди 10 години, че никой е помни как благодарение на костовото правителство сме в ЕС и НАТО, докато нашите днешни управници вдигаха плакати против НАТО, против ЕС, за Милошевич.Докато има такива русоблизци в БГ ще гнием разберете го това!!! Костов за всичко ви е виновен. Майка ви *** проста, *** гнииииииииите!!!! Явно това ви харесва!!!
105
0
 
0
 
! Отговори
Гаврил Хлътев преди 15 години
Докога трябва да разберете че само ЦАРЯТ може да ни спаси от този позор .Гласувайте за него.
104
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
В тази тема още ли не сте стигнали до извода, че Костов е виновен? Лелеее, много изоставате ...
103
0
 
0
 
! Отговори
Нестороф преди 15 години
Браво бе Кириле! Аз хванах брадвата, ама не разбрах къде ще се чакаме и къде ще нападаме, по кое време, колко ще сме...?
102
0
 
0
 
! Отговори
асас преди 15 години
Винаги съм твърдял,че трябва да се избира по-малкото зло.Но народа избра най-голямото зло като гласува за комунистите.Сега по-малкото зло са ГЕРБ и СДС,така че гласувайте за тях.Те ще грабят,но поне ще го правят с мярка.А иначе нормално е да спрат парите от ЕС.Все пак тия пари идват и от данъците на обикновените хора т.е. Пиер,Ханс,Джон,Масимо ,...
101
0
 
0
 
! Отговори
kiril преди 15 години
Вече е крайно време в България да настане гражданска война !!! И веднъж и завинаги да се измете *** комунистическа *** и да се изтреби до крак ! Както направи Пиночет в Чили ! А с кирливите *** като осман ще се разберем по друг начин - масово изселване към турция , ако и това да ни струва родопите .По-добре без родопи , отколкото заедно с крадливи , злобни , мързеливи и *** *** като тоя ! Хващайте брадвите ( който няма пушка ) и да почваме !!!
100
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тестото ни е гнило! Омесени сме от дребни далаверки, интриги, лицемерие.. Това сме ние!!! Да не би да очаквате, някой да дойде да ни спаси? Месия? Докато не спрем да живеем задръстени в душевната си мизерия по-добре няма да стане! Като начало,- Да спрем да даваме подкупи наляво-надясно! - Да уважаваме възрастните хора! Не може да идват японци в България и да ни оправят старческите домове! Това е недопустимо! Какво общество сме ние! Бъркат ни в очите пенсионерите в градския транспорт, а не се вгледаме в собственато си мизерно съзнание!!- Да бъдем честни едни към други и да си помагаме!!!!И когато имаме общество, тогава, никой няма да може да се подиграва с нас и да ни унижава!!!
99
0
 
0
 
! Отговори
George преди 15 години
Срам ме е заради народа ни, срам ме е че хората от моето поколение отново остават разочаровани и ме е срам ,че май нито един от така наречените управници не го е срам.
98
0
 
0
 
! Отговори
lalalala преди 15 години
abe samo dnes.bg li razpolagat s toq dicument?!?!?
97
0
 
0
 
! Отговори
Нестороф преди 15 години
До 96:Ама ти чакаш някой да дойде да ти свърши работата ли?
96
0
 
0
 
! Отговори
извънземен преди 15 години
сега марсианци ли чакаме да дойдат да ви кажат, че трябва да си ходите ?
95
0
 
0
 
! Отговори
Нестороф преди 15 години
wania:Права си - не трябва да се страхуват хората, а управниците, но изтрбването е крайна мярка.
94
0
 
0
 
! Отговори
marti преди 15 години
Много се радвам, че спряха парите на тези комунисти и крадливия президент. Вижте, колко далновиден е бил Костов като ни вкара в ЕС. Сега оттам ще ни оправят. НО за тази цел трябва да изберем пак Костов за премиер. Той е най-големия за последните 20год. Чист и неопетнен. Изгонил и свалил от власт много ***.
93
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Перфектно стана просто!Обаче не знам какво още трябва да стане, за да може българина да разбере, че съдебната система е не по-малко престъпна от политическата!
92
0
 
0
 
! Отговори
orlin преди 15 години
До всички *** бесепари и агент Гоце Първанов.- Защо ни спряха парите по еврофондовете!-Защо разкриха Гоце, че покровителства мафията;- Кой изправи на крака България след Виденовата хипериинфлация;- Кой ни вкара в ЕС;- Защо не стига работната ръка за много фирми. Нали бяха закрити;- Защо при толкова много пари и при управление на БСП живеем бедно:- Кога беше по-лесно да се управлява: през 97-2001г.-когато нямаше пари или сега-когато бюджета прелива от излишък.
91
0
 
0
 
! Отговори
pisna mi преди 15 години
da ni izklu4at nai dobre ot EU.4e to s kvo ni pomagat?????da se vdignem na revolucia,taka i taka niamame ni6to za gubene,no burjoata na zapad 6te se stresnat.viva la revolution!!!!!!!!!!!!!!
90
0
 
0
 
! Отговори
wania преди 15 години
нестороф,аз все си мисля че ако бяхме си изтребили предишните управници както стана в румъния нашите щяха да имат обеца на ухото и щяха по малко да крадат.сега очаквам доста хоря да ме оплюят защото тук някои са царе на това.като изкажеш различно мнение и да си еди какъв си.... но не ми дреме
89
0
 
0
 
! Отговори
пролетарий преди 15 години
Тези който възпяват Лостов ,да ми отговори- Защо хаджи Костаки продаде Нефтохим за жълти стотинки. Губещо нефтопреработване в света такъв феномен немааааа. По колко комисионни глътна Костов и сие. Не смейте да умаловажите сделката. След това на новия собственик му опростиха няколко милиярда сари лева. На какво основание а .Трябва да си слепец за да не видиш далавера в това.Аз не подкрепям тройката крадци .но и той- Костов е техен кадър. Не може куче на корбан да става.Не верваме.Той е един дърт мошенник.