Въпроси и отговори

Минчо Спасов от НДСВ зададе 4 въпроса на президента, Първанов му отговаря
18 юли 2008 14:22,
30
Въпроси и отговори
Снимка: БГНЕС

На заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност депутатът от НДСВ Минчо Спасов е задал на държавния глава Георги Първанов четири въпроса за Доклада на ОЛАФ. Отговорите също са четири:

1. Дали господата Николов и Стойков пряко или чрез свързани с тях други фирми и личности са участвали във финансирането на предизборната му кампания?

- Николов не, по никакъв начин. Не съм го и виждал. Стойков съм го виждал по време на предизборната кампания на публично мероприятие.

2. Считате ли, че поддържането на връзки на президента с тези лица, участието в публични прояви на техни фирми, дори след образуването на досъдебни производства срещу тях, е добра управленска практика?

- Вие имате предвид вероятно откриването на новия цех на "Стомана индъстри". Може да се запознаете по-подробно, г-н Спасов - близо 100% това е собственост на мощна гръцка фирма, един от лидерите в производство на стомана в Европа и в световен мащаб. Лицето Стойков не присъства по никакъв начин. Впрочем, представители на Вашата парламентарна група там имаше повече от всички други, и правилно. Аз казах, че това е оценка за водещото място на гръцките инвеститори в българските условия и държа на тази теза. Мисля, че присъствието на всеки един от нас, двама -трима министри, половин дузина депутати, беше знак именно в тази посока.

3. Имал ли е Първанов телефонни разговори с уличените лица по време на престоя им в ареста и след това?

- Категорично не. Даже смятам за безумен подобен слух. Как си представяте държавният глава да вдигне телефона и да търси контакт с някой, който е в ареста? Това е... моля Ви, който Ви е внушил подобно нещо или се опитва да го направи, му кажете, че е смешно.

4. Ще излезе ли президентът с ясна позиция по темета и послание към съдебната власт, ръководството на която назначава той?

- Първо, за съдебната власт, недейте казва, че аз назначавам ръководството, защото има Висш съдебен съвет, който е формиран по квоти, знаете на какъв признак, и към който президентът няма никакво отношение. Нямам и един представител на президентската институция, за разлика от други власти. Не мога да си позволя да се намесвам в работата на съдебната власт, но искрено се надявам, че тя бързо и ефективно ще си свърши работата и този, който е извършил престъпление, да си получи заслуженото.

И накрая, връщайки се към така наречения доклад /ОЛАФ - бел.ред/, вижте, тук има действително тежки обвинения към институциите.

"Аз съм го казал днес и с това приключвам - ние трябва да дадем много ясни гаранции за това, че парите на европейците ще отидат по предназначение, прозрачно, чисто. Ние трябва да подобрим ефективността на взаимодействието с ОЛАФ и с европейските ни приятели. Това е, без съмнение, без алтернатива. И тъкмо заради това, за този подобрен климат и ефективно взаимодействие ние обаче трябва честно да си поставим нещата", завършва президентът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
...амище пазят 3 месеца трафик от него до проксито...умнико
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ми щото толкоз ти е акъла... какво като си през прокси? да не би твоя доставчик на интернет да не те знае кой си? а доставчиците на интеренет от 4-5 години са задължени да записват трафика и да го пазят три месеца
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ееее то станало обяд ве , що не казвате ?не виждате ли че неможете да битнете Гоце ... какво се напъвате ?
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз не знам но вчера за първи път през живота си си позволих да пиша коментари в такива саитове и форуми по принцип.Писах по темата за подслушването и по тази тема,и сега чета DNES.BG през прокси,защо ли?
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ааа...какво каза нашия човек? Трябва да дадем гаранции ли? Прозрачност ли? *** малко, времето на приказките свърши...никой вече не вярва и на 1 дума. Ходете си доброволно докато можете!
4
0
 
0
 
! Отговори
Влади преди 15 години
Г-н президент,с този мек тон говорите вече 4-та година,резултати никакви.Как може,хората ни дават 12 млрд за инвестиция,ние ги крадем...как може такова нещо бе...направо ме е срам от вашите институции - като президент дайте по-строго нещата.Абстрахирам се кой е червен,зелен,син и т.н , дайте да вземем тези пари,които ни ги дават хората,дайте да ги използваме!Нямам думи просто.
3
0
 
0
 
! Отговори
Нора преди 15 години
Ехо, Европа ни заърби, вие лакърдии разправяте! Никой не ви вярва!Връщайте паричките, вземайте си торбичките и на село с мотичките или в "Кафеза"затвора при "птичките"!
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
гажи си ги честно бегоце нещата - най честната дума в момента е- оставка- от твоята уста
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
...дъра-бъра...дъра-бъра...дъра-бъра...