Коз, коз и две слаби спатии от Брюксел*

Спират ни парите по САПАРД, тези по ИСПА - също...
23 юли 2008 14:12, Екип на Dnes.bg
79
Коз, коз и две слаби спатии от Брюксел*
Снимка: Булфото

Европейската комисия представи днес докладите за напредъка на България в рамките на механизма за мониторинг.

Докладите са за усвояване на еврофондовете по предприсъединителните програми и за напредъка по в борбата за корупцията.

Комисията иска да се увери, че двете държави  /България и Румъния/ използват еврофондовете за благоденствието на гражданите в тях.

От Брюксел твърдят, че докладите са балансирани и обективни и са базирани на фактите.

Оттам приветстват създаването на ДАНС, но не са убедени, че това ще доведе до конкретни резултати.

През миналите 6 месеца ЕК преустанови финансирането по еврофондовете в България, заради установени нередности.

"Не бива да се допускат нередности в тяхното управление, защото това са парите на европейските данъкоплатци", категорични са от Комисията.  

ЕК не смята да отмени тези ограничения въпреки някои настъпили подобрения.

"Днес Комисията реши, че оттегля акредитациите на две агенции по предприсъединителните фондове ФАР - общо 115 милиона евро.

По САПАРД са спрени 121 милиона евро.

Когато България предприеме действия по отстраняване на нередностите, тогава Брюксел ще преразгледа решението си", обяви говорителят Йоаханес Лайтенбергер.

Освен това Брюксел обяви, че прекратява плащанията по програма ИСПА.

Вчера вечерта в Брюксел са обмисляли възможността за оттегляне на предпазната клауза върху българската авиация.

"Все още обаче решениието не е факт", обяви Лайтенбергер.

Според българското правителство страната ни е изпълнила всички изисквания в тази връзка, с което се е съгласила и ЕК, като изразените официални очаквания са предпазната клауза да бъде премахната до месец септември. 

Двата доклада за България – за фондовете и за реформите в съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност – представляват най-острите критики, които Брюксел някога е отправял, се казва в коментар на Ройтерс.

И докато и двете нови членки са подложени на критика, то финансови санкции има само срещу България, не и срещу Румъния, отбелязва агенцията. 

Все пак в последната минута на изказването си, говорителят на комисията омекоти тона и не заплаши България с отлагане на влизането й в еврозоната или в Шенген.

Брюксел е категоричен, че спирането на евросредства по фондовете не е прецедент за Съюза.

"Няма съвършени членки. Всяка държава има своите проблеми", успокои ни той.

Лайтенбергер също така изрази съжаление, че незавършените доклади са изтекли в българските медии.

"Българското правителство се оплака, че докладът е бил предварително достъпен, но какво можем да направим? Съжаляваме", каза той.

Според него, политическото послание към България е следното:

"Отбелязваме напредък, необходим е още напредък."

Той допълни, че е налице политическа воля нещата да се движат напред, а ролята на Европейския съюз е да подпомага членството на България.

На въпрос защо не са задействани предпазните клаузи, след като докладите за България са толкова критични, Лайтенбергер отговори:

"Комисията смята, че на този етап не е подходящо да се задействат предпазни краузи. Разчитаме на доброто ни сътрудничество с България".

Като спешни мерки, които България трябва да вземе за усвояването на средствата от еврофондовете, от комисията ни препоръчват:

- административният капацитет в управлението на фондовете да бъде подсилен чрез осигуряване на стабилност, обучение и технологични познания на персонала. При назначаването на ръководни позиции трябва да се избягва всякакъв евентуален конфликт на интереси;

- да не се допуска конфликт на интереси в ръководството на фондовете;

- да се подобри контролът и прозрачността при процедурите за обществени поръчки;

- да се осъществяват редовни проверки на място и одити на всички програми, свързани с фондовете;

- да се докладва на комисията за нередностите и измамите без отлагане и съобразно ясни критерии;

- да се въведат мерки за предотвратяване на нарушаване на конфиденциалността, когато е необходимо незабавно да се вземат предпазни, поправителни или дисциплинарни мерки;

- да се подобри допълнително координацията между министерствата, централната, регионалната и местната власт.

По повод доклада на ЕК премиерът Станишев коментира във Варна, че няма да поиска оставки на министри или заместник-министри, за да угоди на някой.

Истината е, че България се учи. Възприемаме доклада, като доклад, който е важен за България, заключи премиерът.


 *Актуално към 15.30
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Nali mnogo znaete bilo taka bilo onaka! Ne ste dovolni ot pravitelstvoto,politicite?! Napravete neshto podqvolite ne govorete samo!
37
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Ехееее, народееее! Видяхте ли бе? Видяхте ли колко й пука на строгата Европа за нещата в България - който откраднал, откраднал.... да се готвят новите крадци! Нищо за корумпирания съд, нищо за борбата с организираната престъпност!!! Спрели били някакви пари.... Какво са спрели? Предприсъединителни фондове, които хем се поизчерпаха, хем вече няма нужда от тях, те и без това в началото на 2009г свършват. Нищо ново, бандитите пак ще ни грабят законно! Долу правителството, долу Европейския съюз !!!
36
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
гледайте само станишеф какви ГЛУПУСТИ дрънка!!!!!!!!!!!!!!!! ииииииииддддддддддииииииииииииииииииииииииоооооооо оооттттттттт!!!!!!!!
35
0
 
1
 
! Отговори
Станислав преди 15 години
При първа възможност ще отида на гроба и(на майка ми) да и кажа , а такита празнодумници като тебе май наистина е по-добре да не са български граждани. Ще се оправим и без вас...( някой ден :-) )
34
0
 
1
 
! Отговори
dimo преди 15 години
do 23Не, ти си *** и ти личи!!! Бях за СДС и сега за ДСБ. От 2 мандата насам хората гласуват за царя и Бсп. Това не е мойто отражение съжалявам!! Това е отражение на малоумния българин!! Ти ще попиташ защо ***, ами защото допусна една селска партия да му съсипе държавата 3 пъти за 20 години, а на него костов му е виновен. Та затова не ме сравнявай с такива хора, защото нямаме нищо общо. Чалгясването на нацията не е мой проблем, а проблем на нацията. Теб не те ли е яд на хората дето си продават гласа, а бе Станиславе писна ми от такива като тебе псевдо-националисти, македонисти и всякакви такива, що не си оправиш майката?
33
0
 
1
 
! Отговори
Станислав преди 15 години
Приятелю, защо не останеш тук ДА СЕ НАУЧИМ ДА ПРОТЕСТИРАМЕ социално ТУК, а не да ми бегате като подплашени мишоци. Не го одобрявам твоя начин на протест. Ти тук не си се научил да протестираш .......
32
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
vseki ima pravo sam da re6ava kakvo da pravi sys jivota si.mn hora biha se otkazali ot Bg grajdanstvo za da jiveiat po dobyr jiovot.ne sa vinovni horata 4e tia v parlamenta gi dovedoha do tova polojenie.
31
0
 
1
 
! Отговори
aloalo преди 15 години
alooo towa e 4udesna novina sega kradcite nqma da ima kakvo da kradat i shte po4nat da shtavat ot naroda - naroda koito glasuva za tqh, naroda koito mnogo gi obi4a..., trqbwa da vuzstane, no i towa nqma da stane .. super qka e stranata ni no durjava NQMA!!!kakva ironiq samo, kakuv rezil sme za sveta!!! SRAMUVAM SE OT "BULGRASKITE POLITICI" - masoni, banditi turci, evrei, i ***-podatlivi "bulgari" bulgari v kavi4ki zashtoto se prodadoha!!!
30
0
 
1
 
! Отговори
раята преди 15 години
Тук се карате и псувате ,а тези от които зависи се побарват тук и там.Всички с малки изключения са в този парламент за свои интереси. В първите години на демокрацията имаше хора иделисти, но постепенно бяха изместени от хора безидейни събрани по интереси.В народа вече липсва този ентусиязъм познат от палатковите лагери. Просто изгубил вяра и му е вече все едно. Пълна апатия. Всички партии къде волю къде не постигнаха това. И за това на избори отиват около 50% от избирателите.Други си търсят лесното и емигрират. Тях не ги упреквайте.Вие да сте видели пчела да бяга от меда?????? Но всички не можем като тях.Който се усети на време той сега е добре." Не се превъзпитава нация само с гола агитация"- Радой Ралин
29
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
spasqvaite se nanqkade!!!neka da ostanat samo s *** i tyrzite da vidim kakvo ste smy4at ot tqh dolnite boklyzi
28
0
 
1
 
! Отговори
Станислав преди 15 години
Синоним на думата РОДООТСТЪПНИК = ПРЕДАТЕЛ .Димчо, ако ще и да покриеш 100 точки, си оставаш ей това, нищо повече ! За такива като теб ли се е борил прадядо ти например ? Ако е знаел ,че ще има такова поколение, по-добре да беше умрял геройски в някоя война в защита на родината ни !
27
0
 
1
 
! Отговори
Somethingbad преди 15 години
Защо да се срамувам че съм българин?Заради шепата измамници с власт ли? Трябва да се срамуват тези които управляват. Ние що да се срамуваме. Даже сме достойни за възхищение, защото оцеляваме при такива сурови условия и корупция (ех.. някой не оцеляват.. отвличат ги, убиват ги...) По скоро трябва да се замислим защо си правим живота руска ролетка като не ходим да гласуваме и чрез ниската избирателна активност улесняваме тези които купуват гласове за да крадът кой кадето завари и може?????Живея на 500 километра от родния си град но ще си взема отпуска и ще ходя да гласувам. Защото само така мога да се надявам че заедно има шанс да можем да променим нещо
26
0
 
1
 
! Отговори
sevi преди 15 години
8 подкрепям те с две ръце.Крайно време е да се пресече тази търговия една две три колко още ръце .Една стока докато стигне до потребителя се трансформира в пъти по-висока цена от действителната-било то лекарства,храни,дрехи особенно детското.Как може детските стоки които се купуват всеки сезон да са в пъти по високи цени от тези на голямите.Обувки дрехи ами по скъпи са тези на дъщеря ми от моите с тази разлика,че децата всичко израстват и щеш или не трябва да го обуеш и да го облечеш детето.Наистина няма оправия в тази наша объркана държава.Отчаяние обзема хората и трябва адекватно да се реагира.
25
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
vij kakvo, nedei da govori6 gluposti, dori i da se otkaja ot Bg pasport tva ne me pravi po malko bulgarin, az vinagi ste si ostana takuv; prosto tova e forma na socialen protest, a tva dali sme tupi ili ne, mojesh da se probvash da vzlezesh v edin ot top universitetite v sveta i togavat ste te 4akam da si pogovorim po vuprosa koi e tup i koi ne e. za sujalenie tvurde mnogo hora tuk sa rasli v inkubator i imat prezritelno otno6enie kum hora koito po njakakuv na4in sa uspeli i to izvan BG. vednaga im lepvat kakvli li ne epiteti. POmislete si vie kakvo ste napravili za vashata rodina zastoto osven v tezi forumi tuka edva li njakoi ste vie 4ue glas4eto.
24
0
 
1
 
! Отговори
Доволен преди 15 години
Стахотно е това ,много се радвам ,че спряха кранчето на крадливите ***, трябваше обаче и сериозно наказание да има за управляващите но уви ....
23
0
 
1
 
! Отговори
Станислав преди 15 години
Политиците ни не стават, това е ясно като бял ден, но нали са просто огледален образ на избирателите си, ей такива родоотстъпници като отказващите се тук от българско гражданство и паспорт. Не ме е яд, че сте ***, а че ви личи !!!!
22
0
 
1
 
! Отговори
dimo преди 15 години
do 15Да срамувам се!!! Няма да си остана същия (като поечето хора), защото вече съм различен.1. Никога не съм гласувал за различна от дясна партия.2. Никога не съм си хвърлял кофата за *** през прозореца.3. Образован съм.4. Мразя, цялата тази култура създадена за борци и мутреси, наречена - Чалга!Само тези качества ме правят повече европеец от много голям процент от "обществото".ПС ако някой се убиди да си В А М А Й К А Т А !!!!!!!!!!!
21
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
az zasega ste si go pazq ama kogato turbo-selqnina boiko stane premier togava ste go pusna na aukcion v e-bay
20
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
ne se pali tolkova mnogo. iavno bez nervi si ostanal ve4e. am to s tozi ku4e6ki jivot...
19
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
ne se pali tolkova mnogo. iavno bez nervi si ostanal ve4e. am to s tozi ku4e6ki jivot...