Наесен и предпазна клауза за България! Нали сме двойкаджиите в ЕС...

Възможно е същата мярка да сполети и Румъния
25 юли 2008 20:30,
78
Наесен и предпазна клауза за България! Нали сме двойкаджиите в ЕС...
Наесен решават съдбата ни в Бундестага. Снимка: БГНЕС

Бундестагът (германският парламент) може да упълномощи правителството на Германия да поиска през есента от Европейския съвет задействането на предпазна клауза за България, предаде румънският информационен сайт NewsIn.

Твърде е вероятно същата мярка да сполети и Румъния.

Във връзка със скорошните доклади на Европейската комисия относно правосъдието в Румъния и България, Гюнтер Крихбаум- председател на комисията по европейските въпроси в парламента, оцени положително решението за замразяване на отпускането на еврофондове за София.

Крихбаум изрази съжалението си, че не е било препоръчано и активирането на предпазна клауза, чрез която българските присъди няма да бъдат признавани в ЕС.

"Искаше ми се в случая на България не само да се направи безпощаден анализ, а Европейската комисия да формулира и конкретни препоръки, тоест незабавно прилагане на предпазната клауза върху правосъдието. За съжаление ЕК нямаше достатъчно смелост да направи това", каза Крихбаум.

"Веднага след края на парламентарната ваканция в Комисията по въпросите на Европейския съюз в Бундестага ще обсъдим докладите на Европейската комисия за Румъния и България", каза немският депутат.

Крихбаум предупреди, че блокирането от страна на румънския парламент на големите корупционни дела рискува да привлече активирането на предпазна клауза върху правосъдието, още повече, ако вече бъде създаден такъв прецедент в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Indubio преди 15 години
Фея, мила моя необразована и ненаясно с работата и механизмите на действие на Европейския Съюз. В ЕС няма юридически начин и процедура за изключване на членовете на съюза. Изказването ти е абсурдно и жалко. България си има проблемите, които никак не са малко и за съжаление спират нормалното развитие на страната. Това обаче далеч не означава, че дори един официален представител на европейските институции дори веднъж се е замислял за изключване на страната ни. Въпросното спиране на пари далеч не е прецедент и далеч не трябва да се драматизира и обявява за национална катастрофа. Не мога да повярвам, че 80 процента от пишещите тук лигльовци са готови просто така да се изхрачат върху собствената си страна, заради определена група мошеници, които си въобразяват, че могат да правят каквото си поискат. ФАКТ Е, ЧЕ ТАКЪВ СИЛЕН НАТИСК НЕ Е ОКАЗВАН ДОСЕГА ВЪРХУ БЪЛГАРИЯ ОТНОСНО КОРУПЦИЯ И ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ. ФАКТ Е, ЧЕ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ В МОМЕНТА СЕ АДРЕСИРАТ И СЪЩО Е ФАКТ, ЧЕ НЯМА АЛТЕРНАТИВА ЗА ТЕЗИ ГАДОВЕ, КОИТО СИ ПОЗВОЛЯВАТ ТАКА АРОГАНТНО ДА КРАДАТ ЕВРОСРЕДСТВА, ПЪК И НЕ САМО ТАКИВА. ТОВА В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ КОРУПЦИЯТА Е БИЛА ИЗМИСЛЕНА В БГ. ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ДРУГИ СТРАНИ НЕ СА БИЛИ НАКАЗВАНИ ПО ТОЗИ НАЧИН. ГОВОРИТЕЛЯТ НА ЕК СЪВСЕМ ЯСНО КАЗА, ЧЕ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СТАВА ДУМА ЗА ПРЕЦЕДЕНТНА МЯРКА!!! Така че престанете, престанете да се самоизяждате и ненужно да стъпквате собствената си страна заради последните 20 години ужасяващ преход. Срамно е и е срамно за мен дори да знам, че има толкова много българи, които могат просто ей така безхаберно да храчат. А храченето нищо не носи. Нито ще промените нещо, нито ще помогнете. Отвратителни сте, тези които го правите! Shame on you, there's nothin else I can say, honestly!
56
0
 
0
 
! Отговори
майор Деянов преди 15 години
В криза като тази трябва да се намеси армията ,ако има такава.........
55
0
 
0
 
! Отговори
ZABAT преди 15 години
PREDLAGAM DA SI PREMINEM KAM TURCIA,TIA E MNOGO PODOBRE OT NAS I SHE SE OPRAVIM.SAGLASNI LI STE.AZ,OSMAN I KAZANOVA SME -ZA.!
54
0
 
0
 
! Отговори
asd преди 15 години
Май не си наяно с земеделието. В момента обикновения земеделец се убива от труд за да искара добра реколта и в крайна сметка като отиде на зеленчуковата борса тази реколта краставици домати ябълки...др. е жълти стотинки и за какво се е трепал цяло лято тоя човечец.. . Тука реват българите че им били скъпи краставиците доматите... 1 левче... В европа килограм краставици е 2-3 евро. Както и ти каза парите от еврофондовете не се освояват от обикновените граждани... нямат добри машини с които да обработват земите... малко по малко българските земеделци се обезкоражават... след време ще дъвчете безвкусни наблъскани с тор и най разни пестициди македонски и турски домати и др. зеленчуци... не че сега не ги дъвчете де...
53
0
 
0
 
! Отговори
ugujghol преди 15 години
ех да имаше само такава клауза за държави с калпаво крадливо управление като нашата: в случай на невъзможност да се покрият минималните стандарти за прозрачност при разпределянето на ес-фондовете да се въведе отгоре извънрено положение и правителство внос директно от брюксел в съотношение да речем 2:3 европейци, 1:3 българи (след нови избори). Тогава да видим как ще им минават схемите
52
0
 
0
 
! Отговори
В.Филипов преди 15 години
1.България е единствената страна член на ЕС в която от 01.06.2004 година няма нито един % инфлация. Това е факт, според законодателната власт в 40-то НС.От тази дата до днес гарантираният минимален доход /ГМД/ в България е непроменен и е 55 лева.2. Съдът за правата на човека в Страстбург не се интересува от проблемити на обикновените българи и ги отхвърля. След това, в рамките на 1 година унищожава преписките и всичко потъва в забрава. Простичко казано, ако нямаш пари да решиш делото си в Български съд, няма да имаш пари и да спечелиш дело в Страстбург, защото България има своя "подходящ" представител в този съд и неговото мнение е основно при вземане на решения.3.Накрая. Какъв е смисълът да се членува в ЕС, която не е федерация, а сбор от различни държави, без общи закони, правила, управлениеи двойни "стандарти" при вземане на решения?
51
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
В България нещата ще стават все по-гадни и по-гадни! Няма как да е другояче...
50
0
 
0
 
! Отговори
загиваме преди 15 години
Бог да ни е на помощ. Те не знаят как да постъпят.Въртят сучат ,чакат да прикрият грабежите и доказателствата доказващи тяхната некадърност.Още по-бедни ще станем и ще духаме тапетите.
49
0
 
0
 
! Отговори
До № 49 преди 15 години
Главният прокурор няма да направи нищо, защото нищо не зависи от неговата воля, а от тази на политиците, пък и смятате ли, че неговите подчинени са толкова грамотни, че да вършат работата си ефективно? Нали са продукт на нашата образователна система...
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Г-н прокурор,моля ви ако ви е свиден бългаския химн и обичате родината си моментално реагирайте на изнесеното в пресата и приберете на топло батко,хората спсобствали източването на пътния фонд,ускорете делото на другарите от фонда които бяха хванати с белязаните пари и не чакайте народа повече да плаща чужди сметки.Защото ако вие сега не реагирате мигновенно на сигнала от Европейската комисия наесен ще бъде вече твърде късно.Срамът,болката и обидата нанесени на нашия народ могат да бъдат измити единсвенно с прибирането на топло и ефективни присъди за всички които се мислят за ненаказуеми,в противен случай народа сам ще свърши това което вие явно не желаете да свършите.Докажете обратното и ни върнете достойнството
47
0
 
0
 
! Отговори
T-Storm преди 15 години
Cъжалявам че българина винаги е последен.Не сгреших първи по мизерия,но едва ли трябва т`ва да ни е критерия...
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Много точоно си го написала , Фея! За съжаление...
45
0
 
0
 
! Отговори
Фея преди 15 години
България вън от Европейския съюз. Щом българите не се интересуват кой ги управлява и си дават доверието на крадци и ***, значи не са никакви граждани и не заслужават да са в ЕС, където благодарение на гражданското самосъзнание на хората са изградили уредени държави, работещи в името и за доброто на гражданите и поданиците си.Щом сме народ, който търпи 20 години да го крадат най-безобразно, и никаква ефективна гражданска реакция не се случва освен мърморене и хленчене поединично, заслужаваме да ни изхвърлят от ЕС и онези супер мошеници и престъпници, поставени от нас да ни управляват, да продължават да ни правят на маймуни, както и досега.
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Решено е от картата на Европа да изчезнат две държави - България и Македония. Безсилни сме да се противопоставим! Решено е не от нас!
43
0
 
0
 
! Отговори
SAPATA преди 15 години
Чест ти прави да го напишеш това.Въпросът е следния: Ще разбудиш ли чувството за хумор на т.н. Главен прокурор /той е голям веселяк и такива факти го разсмиват/ или най-сетне ще се вземат мерки. В мен се прокрадва идеята за създаване на Трибунал /нещо като Военен съд/ Не е необходимо да си юрист. Задаваш 3-4 прости въпроса. Колко имот и пари имаш ти и родата ти? Колко пари са получавали за периодът? Има ли положителна разлика?Има.Виновен.И така, до дъно.
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Правителството си е на мястото - народът не струва. Незабавни избори за нов народ!
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Насрочваме една дата... и ги погваме! Хиляди сме!!!Бакшишите така направиха...
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
МНГО СТЕ ДБРИ В ПРИКАЗКИТЕ И КОМЕНТАРИТЕ! А СЪМ СИГУРЕН ЧЕ ПОВЕЧЕТО ОТ ВАС ТУК И КАЗАРМА НЕ СА КАРАЛИ И АВТОМАТ НЕ СА ДЪРЖАЛИ... Действия кога ще има ДЕЙСТВИЯ!!!Тук и да си пишем...онея не ги ( )!Как може обикновенните хора да си траят все още... искаме бунт искам да изхвърлим всички от "пърдялника" и така да ги наритаме , че следващите да пмнят!!! Полицията и без това не полиция ще нахлуем и ще треперят както преди...
39
0
 
0
 
! Отговори
новите крадци преди 15 години
Какво би направил един български областен управител, ако чужда фондация подари на държавата терен от 16 дка на морския бряг? По-голяма част от тях вероятно ще изградят обществени постройки или пък ще попитат гражданите какво да правят с него. Със сигурност обаче ще има и губернатори, които ще постъпят така, както е направил бившият управител на морската столица Петър Кандиларов.В началото на 2003 г. италианската фондация "Сицилия Цезар Таргета" дарява на държавата, в лицето на областната управа, изключително атрактивен терен от 15, 940 дка в месността "Свети Никола". Дарението представлява вилно място с три полумасивни сгради и навеси. Теренът е в близост до плажа и към него веднага проявяват апитети бизнесмени от обкръжението на Кандиларов. Цените на парцелите в "Свети Никола" стигат до 250 евро за квадрат, тъй като местността е близо Варна, има ток и вода, а инфраструктурата е в добро състояние.Веднага след оформянето на документите за дарението, губернаторът решава да се отърве от него, рискувайки да погази българските закони, забраняващи продажба на имоти - дарения. Областният управител от квотата на ДПС дори не обявява открит търг за парцела, а го заменя за неатрактивен имот в областта с допълнително доплащане от 20 евро за кв м.Избраното търговско дружество "СИ БИ СИ" ЕАД се управлява от подставено лице на бившия депутат от НДСВ Борислав Ралчев, който по време на управлението на кабинета "Сакскобургготски" е основен кадровик в морската столица. В момента Ралчев е в групата на царските отцепници БНД, а предишното му политическо влияние във Варна днес се е трансформирало в икономическа власт.На 26 март 2004 г. срещу 20 евро на квадрат Петър Кандиларов заменя парцел УПИ 3088 по плана на местността "Свети Никола" с обща площ от 15,940 дка. Сделката е с акт за държавна собственост (АДС) 5071/2004. В документа е записано, че цената е ниска, тъй като и "16-те дка попадали в мочурище". Това обаче не отговаря на истината. Там няма никакво мочурище, това поне се вижда с просто око", твърдят от областната управа.При съставянето на АДС началникът на отдел "Държавна собственост" в областната управа инж. Иван Добрев изпраща становище, според което имотът не може да бъде заменен. В мотивите си Добрев посочва, че парцелът е дарение и би трябвало държавата да го стопанисва в полза на гражданите. В заключение той посочва, че АДС 5071/20.03.2004 г. на областния управител Петър Кандиларов, както и договорът за замяна в полза на "СИ БИ СИ" ЕАД е "некоректен" и незаконен. Според него сделката трябва да бъде атакувана в съда и държавата да потърси отговорност от уволнения чиновник.
38
0
 
0
 
! Отговори
гражданин на БГ преди 15 години
Ти от небето ли падаш драги? Кой в БГ получава парите от Еврофондовете, аз и другите обикновенни хора като мен ли? Ти кой си не зная. Може да си облаготетелстван и затова да ги защитаваш, или сляп, за да не виждаш по-далече от носа си, не зная. Не виждаш ли какво става в БГ, Не четеш ли какви машинации правят, за да зулат парите от фондовете? Аз имам 50 декара земя, получих по 14 лева за декар помощ, т.е 700 лева и 2 пъти ме проверяват дали се грижа за нивите си, а баровците зулат милиони евро и никой не им казва нищо. Ти си тръгнал да ми даваш акъл, кой знае чие *** си! Аз добре зная защо дават тези пари, лошото е, че съвсем не отиват по предназначението си. То ти май си единственния след корумпираните ни политици, който не знае, или по-скоро не иска да види това. Ти знаеш ли какво можеше да се направи с тези пари, които ги спряха-магистрали, пътища, инфраструктура хората да си купят машини и техника за да произвеждат, земя, да си купувате вие гражданите кило домати и ябълки за стотинки, а не за левчета и т.н и т.н, но уви спряха ги, защото не искат да отидат в джобовете на тези, които и без това вече доста накрадаха...