Костов: Тройната коалиция е антиевропейска

Лидерът на ДСБ смята, че правителството трябва да даде доказателства, че реагира адекватно
27 юли 2008 19:15,
159
Костов: Тройната коалиция е антиевропейска
Иван Костов. Снимка: БГНЕС

Цялото това управление е антиевропейско. Цялата тази тройна коалиция е антиевропейска. Тя управлява въпреки правилата на Европейския съюз /ЕС/. Това е трагичната рамка, в която се носим, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов пред БНР.

Помолен да коментира бюджета, той заяви: „Проблемът на този бюджет е, че са спрени европейски предприсъединителни средства, а от друга страна, са поставени условия за ползването на програмите от структурния и кохезионния фонд, включително оперативни програми, сред които по най-голямата транспорт“.

Той уточни, че са „поставени условия, които правителството трябва да изпълни, но не го е направило още“. Така, че проблемът, с който ще разполага държавата, трябва да бъде поставен в широкия контекст на лишаването на страната от тези европейски средства.

Под условие е поставено превеждането на парите по редица оперативни програми, а това са стотици милиони, милиарди“, заяви Костов. Той смята, че правителството трябва на практика да даде доказателства, че реагира адекватно.

Лидерът на ДСБ потвърди, че информацията за отнемане на още средства е вярна. „Това е проблем, фигуриращ в доклада и това, което говори вицепремиер Плугчиева, няма никакво значение.

Това е реалността. Ще поискаме буквално утре, да получим това писмо и ще дадем пресконференция по случая. На базата на него аз казах, че резултатите от доклада на ЕК са много по-тежки за България.

Освен тези 600 милиона, които се спират с отнемането на възможността на министрите Гагаузов и Орешарски да разполагат с тези пари, се поставя условие да се направят активни програмите от структурния и кохезионния фонд“, каза той.

Костов смята, че „това е реалният проблем на България, защото най-голямата програма за модернизация е свързана със строителството на нови пътища – за милиард и 600 милиона. Знаем, че върху писмото няма гриф секретно“.


159
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
За съжаление БНБ са свалили данните за външния ни дълг за периода преди 1999, но в следващия период ясно се чете - през м.10.2001г. външният дълг на страната е 12.04 млрд., а през 01.1999 е бил 9.45 млрд - това са над 2.5 млрд. за по-малко от три години.
Сегашното положение хич няма да го коментирам - над 30 млрд. Затова пък над 22 от тях са краткосрочни
157
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Пич, "Мораториум на плащанията" се казва, когато И кредиторът , И длъжникът се съгласят да спрат плащанията. Луканов взе такова решение еднолично. Когато длъжникът спре да плаща без съгласието на кредитора, това се казва ФАЛИТ. Без значение какво е писано във вестниците. И на кучето опашката можем да наречем "крак", ама тя пак ще си остане опашка...
По-нататък - нищо не съм объркал, просто се опитваш да ме четеш през пръсти - прочети пак какво съм писал за Виденов и Луканов.
За Парижкия и Лондонския клуб хич няма да коментирам. Само ще ти кажа, че така намалихме дълга си с по-малко от половин милиард... Държавният ни дълг НЕ БЕШЕ взет от държави, които да могат да ни го опрощават, а от ЧАСТНИ кредитори, които са начислили данъци върху лихвите, а и не им пука за дипломатическите отношения с България. Именно заради това Полша изчисти дълга си по тоя начин, а България - не.
Що се отнася до справките на БНБ, не ми ги пробутвай неподготвен, а вземи ги прочети, не симулирай
156
0
 
0
 
! Отговори
КНК преди 12 години
Допускаш сериозни фактологически грешки.Дали е нарочно или случайно,е твоя воля.
1 . ВЪНШНИЯ ДЪЛГ - към 01.01.1990г. той възлиза на 12 милиарда долара.Към 01.01.1994г. бе намален на 7 милиарда далара по споразумение с Парижкия и Лондонски клуб на кредиторите от правителството на Л.Беров/по подобна схема беше намален и дълга на Полша/.На българия беше разрешено да закупи обратно част от външния си дълг по 17 цента за един долар и това сведе дълга до това ниво. Само за 2,5 години управление на Жан Виденов външншя дълг достигна до 13 милиарда долара.Правителството на г-н Иван Костов намали външншя дълг до 9,5 милиарда долара,както и заплати главници и лихви по дълга ,договорени още през 1993 от правителството на Л.Беров и падеж през 2000 и 2001г.По-къс срок за погасяване на задължение на държави към кредитори не се договаря.За сведение Луканов обяви мораториум по плащанията към кредиторите през 1991г.,а Виденов вече през 1994г. беше премиер.Така,че нещо си разместил фактите.Справка :отчетите на БНБ.
2 . ВАЛУТЕН РЕЗЕРВ - когато Луканов обяви мораториума ,резерва беше 1,2 милиарда долараи мотива беше:..."това е критичен минимум под който е застрашено съществуването на държавата". Управлението ,което старателно не коментираш,на Жан Виденов доведе валутния резерв на сраната към 01.01.1997г на жалките 200 милиона долара/ПОДЧЕРТАВАМ ДВЕСТА МИЛИОНА/,което беше по малко от активите на "МУЛТИГРУП" по това време.Г-н Иван Костов приключи мандата си с 3,5 милиарда /ПАК ПОДЧЕРТАВАМ ТРИ И ПОЛОВИНА МИЛИАРДА/долара.За твое сведение най-високото ниво на валутния резерв при социализма е достигал 5/пет/ милиарда долара и то след 40 години управление.
САМО ТЕЗЕ ДВА СЛУЧАЯ СА ПОКАЗАТЕЛНИ ЗА УПРАВЛЕНСКАТА НЕМОЩ НА БКП/БСП И ПРОИЗВОДНИ.ТЕ СА ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ГОЛЕМИТЕ УПРАВЛЕНСКИ ВЪЗМОЖНОСТИ НА Г-Н ИВАН КОСТОВ.
Затова предпочитам той да поеме управлението на страната,защото веднъж е доказал своите положителни резултати.
Защото всички други,дори и най-добронамерени,ще започнат да се учат отначало,ще допускат незнайно какви грешки,ще бъдат лъгани и подвеждани от най-различни интереси и групи.Ще стане това което стана със Жан Виденов,Симеон ,Станишев - 10 безвъзвратно загубени години.В същото време света върви напред с бурни темпове и колкото изостанахме от него заради социализЪма,сега ще изоставаме още повече.Редно е и ние да доживеем по-добри дни ,както и да оставим нещо добро на децата си.
155
0
 
0
 
! Отговори
VAZDUHAR преди 12 години
DA VI SPASI , AMA NE MU DAVAT OT ZAD OKEANA ! ISKAT SI STANISHEV . KAKVO E VINOVEN KOSTOV , CHE STANISHEV IMA POVECHE AKAL . KOGATO BG TRJABVASHE DA SE RAZBIVA , KOSTOV BESHE NAJ-PODHODJASHT . SEGA SE CENJAT HORA , KOITO DA IZGRADJAT LAKEJSKO OBSHTESTVO . NE CHE KOSTOV NE MOJE DA BADE LAKEJ . NA DNEVEN RED SA OBACHE INTELIGENTNITE LAKEI . TAKA CHE SAJALJAVAM NO MISLJA , CHE MECHTATA NJAMA DA TI SE SBADNE ....
154
0
 
0
 
! Отговори
ВЯРВАЩ преди 12 години
САМО ТИ СИ ЕДИНСТВЕНИЯ , КОЙТО МОЖЕ ДА НИ ИЗВАДИ ОТ БЛАТОТО , ДЕТО ВИНАГИ НИ БУТАТ КРАДЛИВИТЕ *** И ТЕХНИТЕ ПРЕСТЪПНИ ОЛИГАРСИ ! ТИ ЩЕ БЪДЕШ ОТНОВО НАШ СПАСИТЕЛ ! НЕ ОБРЪЩАЙ ВНИМАНИЕ НА ГРЕШНИЦИТЕ ДЕТО ТЕ ХУЛЯТ И ПРОСТИ ИМ , ЩОТО ТЕ НЕ РАЗБИРАТ ЩО ВЪРШАТ ! А НАС ТИ ИЗБАВИ НИ ОТ БЕДНОТИЯТА И СРАМЪТ , ДЕТО ЧЕРВЕНИТЕ ДЯВОЛИ СЛУЖЕЩИ НА ЦАТАНИНСКА РУСИЯ НИ ПРИЧИНИХА ! ТИ СИ ИКОНОМИЧЕСКИЯТ НАШ БОК ДЕТО МОЖЕ ДА НИ ИЗБАВИ ОТ ПРИЧИНЕНОТО ЗЛО ! ТИ СИ МЪДРИЯТ НАШ ДЪРЖАВНИК , КОЙТО МИЛЕЕ ИСТИНСКИ ЗА МАЙКА БЪЛГАРИЯ И НЕИНИТЕ МНОГОСТРАДАЛНИ ЧЕДА ! ДА ПАЗИ ГОСПОД НАШИЯТ ВЕЛИК ИВАН КОСТОВ ОТ ЗЛИТЕ ЕЗИЦИ И ЛОШИ ОЧИ И ДА МУ ДАДЕ МЪДРОСТ И СИЛИ ДА НИ ПОМОГНЕ ! АМИН !
153
0
 
0
 
! Отговори
Мостов преди 12 години
Хей ***, цялата мръсотия в БГ започна от теб. Скрий се под полата на онази бърлива, грозна и смрадлива *** в Драгалевци и не се показвай повече на народа, на който се сърди доста време, проклет да си долнопробни лъжецо и крадецо. Много поздрави на Майкъл Чорний, върна ли му жена ти доларите ???
152
0
 
0
 
! Отговори
атака.бг преди 12 години
Слушай бе ***. жалкото е ,че няма да бъде костов. Той си изигра своя ход. Той е кауза пердута. А пък ти сополанко когато аз съм бил в палатковите лагери на протеста ти си бил на баща си в мъдете.
151
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Чак сега ми остана време да поразгледам... КНК, евала, братко, аз се изпуснах, но ти запази добрия тон, за което - още веднъж - евала.
Но да си продължа тогава мисълта: Прав си, в Библията е казано... Но не е предвидено, че ако хвърлиш камък, после ще се разправяш с НСБОП, или УБО, както аз си го знам :) А за недоказаните "медийни изяви" - прав си, за теб са недоказани. Но аз доста време живях съвсем близо до трите управления и по-специално до НСБОП и НСлС и доста от познатите ми работят там. Понаучил съм някои пикантни подробности, дето в медиите нямаше как да се пуснат по онова време, може би защото Костов не само размахваше пръст на "независимите" медии, но и бая проблеми им създаваше, ако не слушат... Да не говорим, че всяка медийна новина се опитва да прикрие нещо и винаги съм се интересувал не толкова дали Божков е взел 10%, а дали пак сме продали на американците достъп до въздушното ни пространство за да нападнат Сърбия например (те ни го платиха с мухлясала царевица, ама това е друг въпрос). За Костов мога да кажа едно - наистина много вдигна летвата! Никой преди него не беше налагал такова медийно затъмнение на делата си (освен с изключение на БКП, но това си беше държавна политика и поне не се говореше, че не се прави...). А медийното затъмнение е, малко или много, нужно за по-ефективно работене на държавния апарат. За съжаление Костов го използваше за свои цели - така си беше научен. Да ти припомня за създаването на "опозицията" по-долу - наличието на крачетала като Желев (в началото) и неориентирани и крещящи балами на площадите позволи на комунистическата върхушка тихомълком да изнесе "куфарчетата с пари" (цитирам теб, макар че наистина се изнасяха с куфарчета). Наличието на Костов на улиците през 1997-а по същия начин отвлече вниманието от причините за хиперинфлацията и липсата на ликвидност в страната - беше изгодно именно на Костов - една от главните причини за хиперинфлацията беше падежа на част от външния дълг. Виденов плати 6.4 млрд. от външния дълг (около 60%), само за да не обяви втори държавен фалит, както направи Луканов. Външният ни дълг, който Костов пое беше 4.6 млрд., но към края на мандата му отново гонеше 12 млрд. Ако смяташ, че и това е просто медийна спекулация, прочети сводките на БНБ. Ако не вЕрваш и на БНБ, докладите на Световната банка са също достъпни. И какво се направи с тия пари? Да не би да се оживи икономиката? Не! Напротив - оказа се, че сме толкова бедни и нямаме пари, че продадохме БТК за 680 млн. - цена, която беше около 5-6 пъти по-ниска от стойността на активите, да не говорим за монополното положение на компанията, което сега се е превърнало в олигопол (и то само ако насилим дефиницията докрай). Много други предприятия бяха продавани при крайно неизгодни условия, почти без санкции за неспазване на договора от тяхна страна, не една печеливша промишленост беше купена, за да бъде закрита (циментовия завод в Бели искър например; "Петрол")... Това ли
150
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Навремето и Сталин е показвал резултати и то много добри.
149
0
 
0
 
! Отговори
/ преди 12 години
При Костов се крадеше много повече, ама и имаше какво. Май сте позабравили Божков, мистър 10%?
148
0
 
0
 
! Отговори
балама преди 12 години
И ти си един балама. Какво като ДСБ няма да мине 4% бариера? От това по-щастлив ли ще си? От това могат само да страда "умния" български народ, защото единствените трезво мислещи са от ДСБ.

А смешниците от Атака да се скрият, сбирток от крайни комунисти и анархисти.
147
0
 
0
 
! Отговори
КНК преди 12 години
Няма идеален човек.Ако ти се смяташ за такъв,обяви се и да те избираме.В Библията е казано : "...който не е грешен да хвърли пръв камък по грешниците".Никой не хвърлил,защото всички малко или много са грешни.
Г-н Иван Костов е най-малкото зло от пасмината български политици.От неговат дейност като министър-председател са произлезли най-много ползи за народа и държавата.ЗА ТОВА СТАВА ДУМА,а не за това кой колко е красив.Той единствен от всички минали през властта показва резултати,а другите само намерения и реално увеличени банкови сметки,нещо което нас не ни грее.
146
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като ви чете човек се сеща за Сталин няма по-умен от него ,няма по-работлив от него,няма по-честен от него,няма......Що не вземете да издигнете един паметник на Костов за да стане всичко едно към едно.
145
0
 
0
 
! Отговори
КНК преди 12 години
Много залиташ!Има опасност да се спънеш.Преповтаряш най-различни медийни творения,които за твое съжаление не бяха доказани нито от Филчевата червена прокуратура,нито от "могъщото" МВР и Следствие,по простата причина,че бяха "разработки" тип ДС с цел да бъде дискредитиран и отстранен от властта.Те постигнаха резултата който им беше необходим,но ние и държавата започнахме да затъваме и пак ти повтарям : по този път ще стигнем до посолството на Албания за европейски визи.
Без да ставам адвокат на г-н Иван Костов /той може сам да се защити доста ефикасно/,но изразите които използваш за БСП са нещо "много меки".Ту управляват страната вече 60 години и ни доведоха до дъното на Европа.За твое сведение там са и всички държави,които са били управлявани от социалисти/комунисти - Румъния /допреди 2 години/,Сърбия,Македония.Даже и подредената /в сравнение с нас/ Унгария от 4 години я теглят надолу.Затова и омразата ви срещу г-н Иван Костов,защото ,цитирам Симеон : " ...Вие вдигнахте летвата толкова високо,че за всяко следващо правителство ще бъде много трудно да Ви достигне" - единствената истина изречена от този човек след връщането му в България.ЗАТОВА , ПИШИ С ИСТИНСКИ ФАКТИ И ДОКАЗАТЕЛСТВА,А НЕ С ИЗМИСЛЕНИ МЕДИЙНИ ИСТОРИИ.От това имаме полза всички.
144
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
На нищо не се надяваме, пък и да ти кажа - помня ги и Овчаров, и Премянов... Но помня и Иван Костов... Не споря - БСП не ги бива и рядко са излъчвали някой, който да го бива, но това, заради което пиша, е, че си седнал да богопомазваш един от най-големите престъпници в България. Защото помня и друго - Иван Костов е ЕДИНСТВЕНИЯТ политик в България, срещу когото има разследвания за злоупотреби. Не просто започвани, а прекъснати разследвания - защото, в противоречие с Конституцията, той влезе в НС през 2001 - именно за да не може да бъдат завършени следствията. Никой друг не е имал подобна наглост и никой друг не е имал толкова заслепени поддръжници...
И още нещо - дори Германия не се подготви за влизане в ЕС за 4 години, тъй че не ми прави четки на чернилката, ако беше свършил работа, още през 2001 - 2002 щяхме да сме там.
И да, прав си, Костов не помпаше инфлация, той просто не можеше да я спре. Муравей също. Но бяха назначили един заместник-министър на финансите, който предложи мерки и проведе мероприятия, които спряха инфлацията - Орешарски. Днес същият прави онова, което написах по-долу - задържа инфлацията (която досега трябваше да бъде над 100% - от изравняване на цените ни с европейските). Тя обаче няма как да бъде избегната и ще остане за следващите властолюбиви некадърници. За съжаление, Костов не се реши да позволи на инфлацията да се развие, а зацикли и предизвика дефлация. За това трябваше да бъде изгонен още тогава, защото дефлацията е едно от най-вредните явления в една икономика и толкова по-вредна е за нестабилна икономика като българската... Но дори и дума не се издума по онова време. Защо? Ами защото Костов управляваше така, както обвиняваше всички останали - беше въвел абсолютен тоталитаризъм - същият, който се стараеше да бъде трън в очите на всички, защото, видиш ли, комунистите го били правели. Но те не го правеха. Те налагаха волята на "Партията", а до 2001 г. се налагаше волята на един ЧОВЕК - Костов.
Тъй че - каквото и да каже Костов, няма да бъде прав - именно защото по-двуличен тип от него не е лесно да видиш дори и в психиатриите
143
0
 
0
 
! Отговори
Динко преди 12 години
Костов ти си истински българин! С теб сме! А комунистите са мафия, крадци и убийци. Нека се убива народа по лошите пътища, щом ЕС са спрели парите за пътен фонд.
142
0
 
0
 
! Отговори
КНК преди 12 години
Забравяш от къде се появиха Премянов,Овчаров,Виденов,Т.Дончева и много други.ОТ ДКМС-то."...бяха спуснати нареждания" - от кой? От управляващите по това време БКП/БСП.Забрави ли Мичковски - сега съветник на президента,Мицев - с голямата закуска и разни други ченгета.Кои набързо сформирани партии влязохав СДС - Клуб за глосност и демокрация /регистриран по закона за партиите за 3 дни/,АСО с Николай Василев /сега "Коалиция за България"/, Движение за права и справедливост/Румен Воденичаров - пак там/ и т.н. и т.н.
Глупости са това което пишеш ти.Замисли се малко.Защо правителството на г-н Иван Костов не помпаше инфлация,а другите след него го правят.Трябва да си сляп за да не виждаш,че държавата се движи "на автопилот" и то настроена за движение от същия този човек.Самия Доган приз 2005г. каза ,че НДСВ и ДПС след 2001г."...1,5 години са се учили да управляват".И това се случва във време когато Европа се променя бурно,а те юнаците си пият кафето и се правят на управници.Това безхаберие вече 7 години ни струва сегашното състояние на държавата.Затова каквото и да каже г-н Иван костов,ще е верно,защото никой преди него и след него не можа да постигне толкова.Той подготви влизането на България в ЕС,тези сега подготвят излизането ни от там,където даже и Албания ще влезе.Тогава ще се редиш на опашка пред албанското посолство за виза в ЕС,както те сега се редят пред нашето посолство в Тирана.Натам вървим защото повярвахте на приказките на крадците и бандитите,че ще бъдат по-добри от най-доброто /до 2001г/ правителство.Сега им видяхте моженето. То беше известно отдавна - още от 1944г.,но вие се замислете на какво се надявате.
141
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Хайде пак... И пак глупостите на КНК... Абе, пич, за прехода си прав - БКП го организира, ама я обясни как изкара комсомолците на преден план? Щото е лесно да напишеш нещо, ама не е зле да има и малко поне смисъл. А аз ще ти кажа - никакво ДКМС не излезе на преден план. Бяха спуснати нареждания да се създаде опозиция. За целта бяха използвани известни фигури като Желю Желев, който обаче реши, че вече е хванал Бога за... шлифера и започна да се окопава. Така в новосъздадената "опозиция" - СДС - се намърдаха и признатите за недостойни да представляват държавата и народа - Иван Костов и компания. Именно същият Иван Костов, който днес дудне щуротии... И защо? Ами обяснимо е - правителството трябваше да се издъни още преди две години и да падне (никое правителство не е издържало на присъединяване към ЕС), но то не падна. Напротив - узпява да задържи инфлацията и да предаде отговорността за нея на следващото управление. А всички се надяваха, че тоя негатив ще се стовари върху БСП. Именно затова се внасят смешните вотове - защото няма начин да минат, а дискредитирания вече Орешарски няма да може да спасява втори път от хиперинфлация, както спаси Костов преди 8-9 години.
140
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
na stari pa4avri nevrqvam i na politici minali prez vlasta i okrali darjavata i q dokarali do mutrenski beli qki4ki s mnogoto pari...pitate li se otkoga ne ste hodili na zavedenie...za6toto nqmate pari za nasa6tniq...ami izlezte edna ve4er i vsi4ki kopia na KOSTOV 6te sa pred zavedeniqta ..mafioti skapi koli beli qki4ki ...tova e olicitvorenie na vlasta na KOSTOV...na stari pa4avri i politici minali prez vlasta nevqrvam!
139
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Не съм вземал пари от европейските фондове - нямам да връщам. Защо бюджетния излишък, който е пари, откраднати от всички ще се дава на тези, които чрез корупционни схеми източиха парите от европейските фондове!
Не съм съгласен! Разбирате ли? Вземат от всички, както винаги, и пак си ги разпределят! Докога? Хората вача на могат да ги търпят, а те демонстрират олимпийско спокойствие и всичко "разясняват" с усмивка! Докога!