НДСВ - Бюджет 2009 с приоритет към младите българи

Трябва да се избягва заплатите да растат по-бързо от производителността
27 юли 2008 19:32,
42
НДСВ - Бюджет 2009 с приоритет към младите българи
Милен Велчев. Снимка: Булфото

НДСВ предлага Бюджет 2009 да се насочи към три групи приоритети, а именно – антиинфлационна политика, инвестиции в образованието и науката и политики към младите хора, заяви зам.председателят на НДСВ Милен Велчев по време на дискусията за бюджета на тристранната среща на коалицията в Банско, съобщиха от пресцентъра на жълтата партия.

Той каза, че трябва да се избягва заплатите да растат по-бързо от производителността. Това неизбежно води до увеличаване на инфлацията.

За пенсиите сме категорични, че трябва да се спазва швейцарското правило. Държим и субсидиите за бюджетни предприятия да намаляват, заяви Милен Велчев.

За идеята повече инвестиции в образованието и науката, мотивите са ясни – това са инвестиции в бъдещето и най-вече те стимулират вече започналата реформа в образованието.

Не прави добро впечатление, че в проекта се предлага намаляване средствата за образование от 4,2% на 4 на сто от БВП, каза зам.-председателят на НДСВ.

Той допълни, че НДСВ смята, че процентът, отделян за образование трябва да бъде запазен, за да можем с ръка на сърцето да се изправим пред българското общество и да кажем: „Ние инвестираме наистина в образованието”.

Това трябва да стане чрез увеличаване на размера на единния стандарт за издръжка в образованието и увеличаване средствата за наука. Но не чрез финансиране на съществуващи структури, а като се повишат средствата, разпределяни на проектен принцип, поясни Милен Велчев.

По отношение на политиките за младите хора предлагаме увеличаване на платеното майчинство от 9 на 12 месеца, увеличаване на детските добавки и въвеждане на ваучери за детски градини, за да няма деца, чието отглеждане в детски градини не се подпомага финансово от държавата, каза още той.

След 2009-та година НДСВ смята за целесъобразно държавата да продължи да намалява съотношението между разходи и БВП, да намалява осигурителната тежест и да продължи опростяването на данъчната система, завърши Милен Велчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Какъв бюджет тези царски мекерета вън от парламента и България. Продажници и ***.