Плугчиева: Вместо "крадем", да казваме "имаме проблем"

Вицепремиерката е убедена, че реформи не се правят в края на мандата, а в началото
13 сеп 2008 10:55,
78
Плугчиева: Вместо "крадем", да казваме "имаме проблем"
Снимка: БГНЕС

В последните месеци има положителна промяна и раздвижване в съвместната ни работа с ОЛАФ, каза вицепремиерът Меглена Плугчиева пред Дарик радио. Излизат и резултатите особено по програма САПАРД, уточни тя.

А и Главният прокурор Борис Велчев обяви, че през октомври първите случаи ще влизат в съда. Доверието към нас се възвръща благодарение на нашата активност, посочи Плугчиева.

Изводът на последния доклад на ЕК е солидарната активност от недоволството на Европа към нас. Ние сме взели мерки и срокът за изпълнението е до ноември. Навсякъде има външни одиторни наблюдатели.

Всичко това засяга програми и по САПАРД и по ФАР и по ИСПА и до края на годината трябва да стане ясно дали ЕС ще ни възвърне средствата и ще се реши дали това ще бъдат европейски пари или пари от националния бюджет.

По оперативните програми също срокът е ноември и там проверката се прави от нашия централен одитен орган. Ние в момента ползваме само авансови плащания, които за оперативните програми са 7%, а по кохезионните 10%, посочи Плугчиева.

Ние не сме изчерпали авансовите плащания. Но нямаме време, защото тези програми се затварят 2013 година, категорична беше Плугчиева. Аз предлагам да сменим лексиката „крадем“, „прибираме средства“, нека да казваме, че имаме проблеми и трябва да ги преодолеем., убедена е тя.

Тези, които са направили деяния като кражбите, трябва да се намерят доказателства за това и да отидат в съда. Има нищожен процент на незаконни действия, а по останалите 3000 проекта хората работят съвестно и честно.

Новата държавната помощ към млекопроизводителите трябва да отиде като помощ за стабилизиране на сектора за по-добри стандарти.

На самите млекопроизводители не е разяснено как ще се разпределят средствата. За 180 хиляди малки ферми има един огромен финансов ресурс и МЗХ трябва да им помогне в подготвянето на проекти, за да могат да получат средства.

За ангажиментите, които сме поели към аграрния сектор, МЗХ трябва да си поеме отговорността, подчерта Плугчиева. Децентрализираната програма за управление на европейските пари, която стартира след 1 януари 2007 г. създаде сериозни проблеми. В тази посока и ЕК отчита грешката си.

Затова трябва да се централизира управлението с тези средства. В останалите месеци до парламентарните избори е много трудно да се направят пълни реформи, защото те се правят в началото на мандата, а не в края. Но трябва да оставим и шанс за действие на следващото правителство, подчерта Плугчиева.

Генерална дирекция „Регионално развитие“ се обърнаха към мен за проблема със софийския боклук. Само конструктивния диалог между общината и правителството може да помогне да се реши проблема. Не бива да се политизира, както вече казах, посочи Плугчиева. Причините за проблема със софийския боклук са преди всичко субективни още от времето на Стефан Софиянски. Сега вече има сериозно развитие на нещата, счита вицепремиерът.

На въпрос кой ще бъде следващия горещ картоф, с който ще трябва да справи, Плугчиева каза: "Нека да не гледаме на членството ни в ЕС като на авантюра, а като на предимство". Тя уточни, че не е поставян въпросът като неин ангажимент за Кремиковци и телефон 112.

Всички страни са имали проблеми, но се справят с тях и за това и ние трябва да гледаме на членството си като на предимство, което ни дава огромни възможности. Ние се вайкаме и се вглеждаме, че имаме проблеми.

При разговора ми скоро с еврокомисаря по присъединяването Оли Рен казах, че отношението към нас не е до край обективно. Те трябва да се ангажират с експертна помощ и не може на България да се слага черен щемпел. А да се гледат и предимствата на България, като например възможностите които сме създали за чуждестранните инвеститори, уточни Плугчиева.

Настоявам и водя чуждестранни експерти в България. Следващата седмица ще има голям форум с ЕЦБ, правим след това с Трансперанси интернешънъл с цел да се преодолеят корупционните практики. Подготвяме и голям форум с германската фондация Фридрих Еберт, продължаваме да работим. Да имаме проблеми, но другите като имат проблеми се взимат в ръце и действат, а ние само се обвиняваме, заключи вицепремиерът.


78
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Плугчиева преди 14 години
А кога се насерете ще му викате УПАРТИЙЧЕХМЕСЕ!
76
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
малииии че *** - пфу, пфу
75
0
 
0
 
! Отговори
kiki преди 14 години
TI si tolko krasiva na tazi snimka 4e si ia slozhi v ramka.Napravo si kato ruska pianica.
74
0
 
0
 
! Отговори
Марко преди 14 години
Взела се е много насериозно и тя нищо няма да свърши!
73
0
 
0
 
! Отговори
стан преди 14 години
много е права Плугчиева. с право може да се каже"ИМАМЕ ПРОБЛЕМ, ЩОТО МНОГО КРАДЕМ"
72
0
 
0
 
! Отговори
чапкънчо преди 14 години
Вие НЕ ДЕЙСТВАТЕ,НИЕ ВИ ОБВИНЯВАМЕ!
71
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
КОМУНИСТИТЕ СЛОЖИХА ТАЗИ ГРОЗНА КРАВА ДА ПРИКРИВА ПРОБЛЕМИТЕ ИМ, АМА МАЙ НЕЩО НЕ УСПЯВА - ХА-ХА-ХА
70
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 14 години
НЯМА КОМУНИСТИ, НЯМА ПРОБЛЕМИ...Отказът да гласувате не е гражданска позиция,това е просто още един начин да подкрепите същите тези,по които плюете сега.
69
0
 
0
 
! Отговори
air and water преди 14 години
ИМАМ ПРОБЛЕМ - КОЛКО СЪМ КРАСИВА - МЯУ-МЯУ-МЯУ!
68
0
 
0
 
! Отговори
Алтън - Чорбаси преди 14 години
АБЕ ВИСОКОУВАЖАЕМА ГОСПОЖО, НА ТЕБЕ ТАТКО ТИ НЕ НАЦИОНАЛИЗИРАШЕ ЛИ "ЕДЪР" СЕЛСКОСТОПАНСКИ ИНВЕНТАР ПО ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ!?!
67
0
 
0
 
! Отговори
X преди 14 години
Не е грозна, просто ретро гените са й в повече. Но то на всички комунисти ретро гените са в повече... Ама то имаше едно "ходи като , кряка като ", защо да не е ***?
66
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
крадем, прибираме средства, = имаме проблеми и трябва да ги преодолеем., убедена е тя.:))))))))))
65
0
 
0
 
! Отговори
kalin преди 14 години
ee nqma podono syshtestvo!!!
64
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Не си разбрал, всичко е точно: Те крадат, но нямат проблем, а проблема е наш. Ние:не крадем, но имаме проблем, защото парите са от наште...
63
0
 
0
 
! Отговори
невярваща преди 14 години
От лошо по лощо става.Няма да се оправим само с приказки.
62
0
 
0
 
! Отговори
бургазлийче преди 14 години
*** ПлуЖекчиева. Нямам повече думи за този аграрен фейс с който се тъпаним пред ЕУропата
61
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
КАКВА НАГЛОСТ!!! ТОВА ВЕЧЕ ПРЕЛИВА ЧАШАТА...
60
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Как не те срам? Хем няма да спрете да КРАДЕТЕ , а ще продължите и да ни ЛЪЖЕТЕ,че не вие крадете ,а ние имаме проблем!!!!!!!!!!
59
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 14 години
И защо е всичкото това дърдорене на властимащите за какво ли не, но не и за реалните и ефективните решения, подобряващи нивото на България и живота на българите? Е ми то се знае, аз от време на време споменавам това онова по форумите... И защо няма резултат също се знае. Е, поне напомням на всички, включително властимащите, че не успяха и няма да успеят да елемират напълно нас, репресираните. А това, което породи нас, ще породи други... христианството е непреодолимо и незаобиколимо, могат само да го забавят с фарисейско-талмудисткия си юдаизъм...А сега предстои да станат властимащите у нас в еталон за тъпотия и алчност - канеха се да изнасят *** в далеч по гъсто населени от нас страни, а накраю се спряха на границата - Силистра все пак е на границата с Румъния. Е, това вече надхвърля всичко, и то за проблем с който се е справял без проблеми още първобитния човек... А накрая за капак ще построят заради далаверата екологино вреден завод, за да станем и за смях - ще живеем в обор, но ще си имаме златна тоалетна.
58
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 14 години
След това продължих и уточних: "Вече казах, че е противоестествено и екологично вредно да се унищожават битовите отпадъци. Впрочем може и да си спомняте подобни изказвания на тази тема от признат световен специалист в тази област - проф. М. Златева. Както и предлаганите решения. Това първо. От друга страна от хилядолетия, а и в момента като почти доминиращ метод, включително в най-богатите страни, се използват сметища. И от трета имате примера с Пловдив. Години наредсе обяснява обаче, че около София нямало подходящо място за сметище - едва ли не единственото възможно и вече употребено е това в Суходол. Всички търсят и все не намират. Е, в това може и да има нещо верно - все пак където има природно образование, подходящо за сметище, то обикновенно е падина с водоизточник, добри условия за живеене и там вече са се заселили хора. Но какво пречи тогава да си построим сметище? Сметнете колко са годишните отпадъци в София и ще видите, че по обем те са примерно колкото е обема на един стадион. Между другото физическото мислене е може би най-дефицитната част от човешкото мислене. Спомняте си, че бяха платени на Пловдив 47 000 000 лв. да 200 000 т. софийски отпадци. Това прави по 235 лв на тон. Ей богу, аз съм готов да утилизирам лично по един тон отпадъци всеки ден на такава цена. Че дори и по цената за тон по вътрешни цени за един град - в София тя е между 100 и 200 лева. А 200 000 тона отпадъци /изпратените в Пловдив/ е съпоставимо с обема на коритото на най- големия строен у нас кораб, то е метално и по скъпа тенология, но цената му е мнагократно по ниска от тези прословути 47 000 000 лв. Та ако беше построено бетонно и дори метално корито всичко щеше да е по-просто и поевтино. Изобщо тази цена беше съпоставима само с цената на нашите ББ кубове за ядрени отпадъци. Но тези неща само за илюстрация. А сега накратко съвсем конкретно. Разгледайте с гугълските или майкрософстки системи терените около София и ще видите сухи и голи баири. Изберете си еди такъв, проучете го и направете след това върху него взлъбнатина за сметище. Както и да я изработвате - с техника, дори с изкопчии, тя ще ви излезе с порядъци по евтина от завод. Анай-евтино е с насочен взрив. Доколкото знам, цената на депото в Цалапица е 20 000 000 евро и вклячва и проектирането, и копането, и застилането с глина и пластмасово фолио, а възможно и далавера. Е, стига толкова тук. Ако някого го интересува повече, аз съм на разположение."

Спонсорирани публикации