Плугчиева: Вместо "крадем", да казваме "имаме проблем"

Вицепремиерката е убедена, че реформи не се правят в края на мандата, а в началото
13 сеп 2008 10:55,
78
Плугчиева: Вместо "крадем", да казваме "имаме проблем"
Снимка: БГНЕС

В последните месеци има положителна промяна и раздвижване в съвместната ни работа с ОЛАФ, каза вицепремиерът Меглена Плугчиева пред Дарик радио. Излизат и резултатите особено по програма САПАРД, уточни тя.

А и Главният прокурор Борис Велчев обяви, че през октомври първите случаи ще влизат в съда. Доверието към нас се възвръща благодарение на нашата активност, посочи Плугчиева.

Изводът на последния доклад на ЕК е солидарната активност от недоволството на Европа към нас. Ние сме взели мерки и срокът за изпълнението е до ноември. Навсякъде има външни одиторни наблюдатели.

Всичко това засяга програми и по САПАРД и по ФАР и по ИСПА и до края на годината трябва да стане ясно дали ЕС ще ни възвърне средствата и ще се реши дали това ще бъдат европейски пари или пари от националния бюджет.

По оперативните програми също срокът е ноември и там проверката се прави от нашия централен одитен орган. Ние в момента ползваме само авансови плащания, които за оперативните програми са 7%, а по кохезионните 10%, посочи Плугчиева.

Ние не сме изчерпали авансовите плащания. Но нямаме време, защото тези програми се затварят 2013 година, категорична беше Плугчиева. Аз предлагам да сменим лексиката „крадем“, „прибираме средства“, нека да казваме, че имаме проблеми и трябва да ги преодолеем., убедена е тя.

Тези, които са направили деяния като кражбите, трябва да се намерят доказателства за това и да отидат в съда. Има нищожен процент на незаконни действия, а по останалите 3000 проекта хората работят съвестно и честно.

Новата държавната помощ към млекопроизводителите трябва да отиде като помощ за стабилизиране на сектора за по-добри стандарти.

На самите млекопроизводители не е разяснено как ще се разпределят средствата. За 180 хиляди малки ферми има един огромен финансов ресурс и МЗХ трябва да им помогне в подготвянето на проекти, за да могат да получат средства.

За ангажиментите, които сме поели към аграрния сектор, МЗХ трябва да си поеме отговорността, подчерта Плугчиева. Децентрализираната програма за управление на европейските пари, която стартира след 1 януари 2007 г. създаде сериозни проблеми. В тази посока и ЕК отчита грешката си.

Затова трябва да се централизира управлението с тези средства. В останалите месеци до парламентарните избори е много трудно да се направят пълни реформи, защото те се правят в началото на мандата, а не в края. Но трябва да оставим и шанс за действие на следващото правителство, подчерта Плугчиева.

Генерална дирекция „Регионално развитие“ се обърнаха към мен за проблема със софийския боклук. Само конструктивния диалог между общината и правителството може да помогне да се реши проблема. Не бива да се политизира, както вече казах, посочи Плугчиева. Причините за проблема със софийския боклук са преди всичко субективни още от времето на Стефан Софиянски. Сега вече има сериозно развитие на нещата, счита вицепремиерът.

На въпрос кой ще бъде следващия горещ картоф, с който ще трябва да справи, Плугчиева каза: "Нека да не гледаме на членството ни в ЕС като на авантюра, а като на предимство". Тя уточни, че не е поставян въпросът като неин ангажимент за Кремиковци и телефон 112.

Всички страни са имали проблеми, но се справят с тях и за това и ние трябва да гледаме на членството си като на предимство, което ни дава огромни възможности. Ние се вайкаме и се вглеждаме, че имаме проблеми.

При разговора ми скоро с еврокомисаря по присъединяването Оли Рен казах, че отношението към нас не е до край обективно. Те трябва да се ангажират с експертна помощ и не може на България да се слага черен щемпел. А да се гледат и предимствата на България, като например възможностите които сме създали за чуждестранните инвеститори, уточни Плугчиева.

Настоявам и водя чуждестранни експерти в България. Следващата седмица ще има голям форум с ЕЦБ, правим след това с Трансперанси интернешънъл с цел да се преодолеят корупционните практики. Подготвяме и голям форум с германската фондация Фридрих Еберт, продължаваме да работим. Да имаме проблеми, но другите като имат проблеми се взимат в ръце и действат, а ние само се обвиняваме, заключи вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Продължавам да повтарям... Ако щете считайте като папагал, ако щете считайте като Катон Старши. Защото ми омръзна от алчни и некадърни властимащи. Та примерно на 24.04.2008 писах: "Повече от година и половина Б. Борисов не казва нито "да", нито "не" на предложението ми за решаването на проблема с отпадъците. Изпратих му го и по Д. Здравкова, и по пощата /сега живея във Варна/. Изпратих предложението си и до Кисьов /тогава беше председател на ОС в София/ по Кирчев - резултата е същия. Естествено, не съм очаквал друго - все пак имам сериозен жизнен опит - и пряко и косвено съм репресиран по време на комунизма, но все пак съм и учен, и политик, и най-вече христианин. И сега няма смисъл да се обаждам, но пепелта удря съцето ми, както казва Ойленшпигел... Та и за отпадъците, и за много други неща има прости, евтини и ефективни решения, но те са противопоказани на съвременната система. Това се разбира от все повече хора, включително привелигировани. Въпреки тоталната валидност на анекдота на Шафаревич за мишите опашки и човешките глави. Да, и само още нещо - унищожаването на битовите отпадъци чрез изгаряне или друг начин е противоестествено и екологично вредно - не знам защо еколозите мислят само за големите животни, след като е известно, че тяхната маса е от порядъка на 1/3 от живите организми и ако отнемем на микроорганизмите част от храната им, т.е. нашите отпадъци, това води до много по-тежки екологични последствия отколкото изчезването на множество големи редки животни."
56
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Не слаба, просто нявярна е критикатга Ви на 38 и 41. Там не всичко е таман, малко е казано по обем и е вложена повече от неоходимото емоция, но основните неща по принцип са верни. Хайде потърсете с Гугъл "деньги - пирамида долгов" /филмче/ и "хочу весь мир и еще 5%" /текст/, и тогава ми отговорете дали не сме роби на концентрираната власт на парите, както споменава 38. И ред други вернино неефективно казани неща има там, най-малкотно, защото преобладава емоцията, макар и основателна.А Вие боравите неща, които нито са ви ясни, нито се базират на достатъчно информация. Но дори и да натрупате информация, пак нищо свястно нема да формулирате, защото по правилото на Оукли данните не са факти, фактите не са информация, информацията не е знание, знанието не е истина, истината не е мъдрост, а верни становища, решения и действия могат да се реализират само на базата на мъдрост. Вашите разбирания са повлияни от доминиращия все още в света фарисейскоталмудистки юдаизъм и Вие неволно, както много други, сте станали негов слуга. Четете и мислете, мислете и четете, за да излезете от облаците на глупустта, кътето са Ви ограничили фарисеите и ви залъгват, че сте стигнали небето на истината /перефраза по Хегел/. Изобщо знайте, че христианството е непобедимо и незаобколимо, колкото и да бавят разне пъвични и вредни учения и действия реализирането му. Да, като цитирате, цитирайте точно - Чърчил е казал друго - направете справка и ще разберете каква нелепост в случая сте заформили.А колкото до съпротивата на злото, независимо какво е, е единственото нещо, което все още не е ни върнало по клоните или довело ни до самоунищожение. Така че по-кротко и трезво. Казвам Ви го не само като теория, а като практика - все пак съм репресиран николапетковист от репресирано семейство.И ще Ви бъда благодарен ако гледате филмчето и прочетете текста и после ми кажете мнението си за тях, независимо какво е.
55
0
 
0
 
! Отговори
Da, be, da преди 15 години
Не е вярно, че е нищожен процентът на незаконни действия - огромен е. В консултантските фирми беше борба кой ще има лоби - то ти осигуряваше успеха на проекта. И това лоби е в процент от сумата - 5 или 8 процента, които минаваха през консултантските фирми чрез фактури и отиваха при когото трябва. Мои познати се занимават с това и казват, че няма почтено спечелен проект. Вярвам им
54
0
 
0
 
! Отговори
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa преди 15 години
kvo e tva .....basi ..prilicha na mechka s oskubani vejdi........kyde gi namirat takiva gyzolizci i tikvi
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
тая ми прилича на главен герой от нискобюджетен филм на ужасите хааааааааааааааааааааааааа ха ха ха ха
52
0
 
0
 
! Отговори
sion преди 15 години
И аз имам едно предложение - да спрете да крадете и вместо да ни давате съвети кое как да наричаме да вземете да върнете парите които ЕС ни спря...И вместо да си изживявате като живи класици да вземете да си вършите работата за която ви плащаме...Ако не сте в състояние - бегом..Във всеки случай е проява на лош вкус крадеца да съветва как да наричаме кражбите..
51
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Мале, мале, каква . Тази и за горска не става, камо ли за министърка.Жалко за жените, които бяха известни като едни от най-красивите в света. Тоя урунгел ги закопа.
50
0
 
0
 
! Отговори
глас народен преди 15 години
заедно с цялото правителствоАЗ ПОДПИСАХ!
49
0
 
0
 
! Отговори
! преди 15 години
А вместо Плугчиева да казваме "*** п&тка"
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
на таз личност носа и е като плуг -в главата и сигурно има само рохка пръст
47
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 15 години
Безочие на г-жа Плучиева .Това е без комантар думи от един вицепримиер ,който яде от нашите пари и то не малка заплата .Тя е за Сливенският пансион .Но за жалост нямаме парламент ,правителство нито съдебна власт :) Европа :) не това неможе да се случи дори в бананова република :)
46
0
 
0
 
! Отговори
Do# 38 i 41 преди 15 години
Хайде майна това цитатче вече пиовече от месец го въртиш. Разбрах, че много те е впечатлило! Айде недей, като кон с капаци! Знаеш ли още колко много цитатчета има от хора далеч по-велики от нищожния ти Американски вихрогон! Да ти кажа пак мисля, че и преди ти писах мисулта на Чърчил, че капитализма е нещо много лошо, но няма нищо по-добро! Пак ли да ти пиша, че този свят е от господа създаден, като свят на насилието! (едно тяло няма да помръдне от покоя си докато не му пдейства сила!). Пак ли да ти припомням че всякакви "хуманни" ътопии само нанасят повече вреда именно понеже са утопии и стоят напреки на пътя, на естеството, т.е. на Бога? Ако това не ти харесва-сърди се на твореца, но внимавай, защото неведоми са пътищата му! Живота е борба на сили (затова, капитализма преуспява, защото е в съгласие с естеството, а на резултатите на "хуманните" утопии все още не можем да се налюбуваме! На теб като не ти харесв, твоя си работа, но не мъти главите на хората, че на тях малко им трябва да те признаят за "месия" и пак да ни завлечеш някъде на майната си!
45
0
 
0
 
! Отговори
Stelsson преди 15 години
поне не сме примирени *** като теб!
44
0
 
0
 
! Отговори
dris преди 15 години
какво се чудите на управляващите? какъвто народа- такива и управниците.... от немотия, от простотия... нямаме бъдеще излиза....
43
0
 
0
 
! Отговори
ima преди 15 години
ако и облечеш едни работни дрехи-много крадат тия хора бееее.за внуци и пра внуци да има .долна пасмина са тия министри и обръчи
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
da ne zapo4naha da se sramuvat
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
само едно цитатче от един американски професор:Това е цитат от статия на американски професор по журналистика:"Когато критикувам капитализма, обикновено ми отговарят: Може и да си прав, но трябва да бъдем реалисти и да правим каквото е възможно. Според тази логика, да бъдеш реалист означава да приемаш система, която е античовешка, антидемократична и нежизнеспособна. Да бъдеш реалистичен означава капитулация пред система, която краде душите ни превръща ни в роби на концентрираната власт на Парите и в един не много далечен ден ще разруши планетата!Отхвърлянето на и съпротивата срещу хищническия корпоративен капитализъм не е лудост, а във висша степен разумна позиция. Стремежът да запазим човешката си същност не е лудост. Защитата на поруганата днес демокрация не е лудост. Борбата за достойно бъдеще не е лудост.Лудост е човек да се поддава на наглата лъжа, че една античовешка, антидемократична, нежизнеспособна система система, която допуска половината от хората на света да живеят в унизителна бедност е всичко, с което разполагаме - всичко, което може да бъде и всичко, което ще бъде за вечни времена!Ако това е истина, то тогава много скоро нищо няма да остане за никого.
40
0
 
0
 
! Отговори
BALGARIN преди 15 години
AKO TAZI SE E IZVINILA ZA BATAK ? DA I USTROIM BATAK ! NE ZASLUJAVA DA JIVEE !!!!!!!!!!
39
0
 
0
 
! Отговори
goce преди 15 години
TOZI URUNGEL PRODALZAWA DA SEE TAPOTII . BULGARI SABUDETE SE!!!
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
само едно цитатче от един американски професор:Това е цитат от статия на американски професор по журналистика:"Когато критикувам капитализма, обикновено ми отговарят: Може и да си прав, но трябва да бъдем реалисти и да правим каквото е възможно. Според тази логика, да бъдеш реалист означава да приемаш система, която е античовешка, антидемократична и нежизнеспособна. Да бъдеш реалистичен означава капитулация пред система, която краде душите ни превръща ни в роби на концентрираната власт на Парите и в един не много далечен ден ще разруши планетата!Отхвърлянето на и съпротивата срещу хищническия корпоративен капитализъм не е лудост, а във висша степен разумна позиция. Стремежът да запазим човешката си същност не е лудост. Защитата на поруганата днес демокрация не е лудост. Борбата за достойно бъдеще не е лудост.Лудост е човек да се поддава на наглата лъжа, че една античовешка, антидемократична, нежизнеспособна система система, която допуска половината от хората на света да живеят в унизителна бедност е всичко, с което разполагаме - всичко, което може да бъде и всичко, което ще бъде за вечни времена!Ако това е истина, то тогава много скоро нищо няма да остане за никого.