Българите били от най-глупавите в Европа

Най-умни са немците и холандците, показват IQ тестовете на ирландските учени
19 сеп 2008 17:24,
318
Българите били от най-глупавите в Европа
Снимка: БГНЕС

Ирландски учени решили да разрешат отдавнашния спор за това коя е най-умната нация. Това било направено с помощта на IQ тестове. В продължение на десетилетия те тестували интелекта на жителите на 23 европейски държави.

Резултатите сочат, че най-умни са немците и холандците, а списъкът завършва с бившите центрове на интелектуалния и творческия живот - Русия, Гърция и Франция.

Психотерапевтите уточняват, че задачата на IQ тестовете е да определи нивото на отклонение, а не интелигентността. За да се направи интелекутална карта на Европа, учените са анализирали резултатите на повече от 20 хил. души.

Показателите в теста са изпитвали умението да се решават главоблъсканици за определно време и на тази основа се е пресмятал средният индивидуален коефициент на интелекта.

Най-много точки – 107, са събрали немците и холандците. На второ място със 106 т. са поляците, а на трето – шведите със 104 т. Следват италианците, австрийците и швейцарците с по 101 т. 

Британците и норвежците имат по 100 т.  На "опашката" в изследването са жителите на Гърция, България, Румъния, Франция и Турция. С най-нисък резултат са сърбите – с 89 т.

Психолозите обясняват, че този вид тестове са много едностранчиви и невинаги отразяват точната картина.

Например хората от по-старото поколение с две висши обазования могат да имат лоши резултати, просто защото не знаят как се решават тестове.

Хората с математическо мислене пък имат по-високи резултати от тези с творческо мислене.

Според някои учени обемът на мозъка и способността да се решават задачи бързо не са основни критерии за определяне на интелекта.

Други предлагат за най-умна нация да бъде провъзгласена тази, която е направила най-много открития през ХХ в., а като субективни критерии да бъдат развитието на науката и спорта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
312
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
KOGA PO DQVOLITE SHTE IMA EDNA DOBRA NOVINA!?!??! NA KOQTO SHTE MOJE DA KOMENTIRAME BEZ PSUVNI BEZ NERVI !!!! TAPA SH*BANA DARJAVA !!!!!
311
0
 
0
 
! Отговори
Петя преди 15 години
Не големината на мозъка има значение за интелекта. По-скоро гънките :-)
310
0
 
1
 
! Отговори
pencho kitarata преди 15 години
che to tuka ako iskate da go napravim chat programa - 310 komentara li po tazi tema... na koi mu da li sme glupavi vajnoto e da si jiveem jivota i da ni e kef. A tezi irlandci da si go n****t nqkade
309
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако става дума за политици, или за държавни и общински бюрократи-напълно съм съгласен с това!!!А народа изкуствено е доведен до ръба на лудост, за да не клати стола на властта...
308
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 15 години
Братя българи, братя патриоти, братя бизнспартньори в новия световен ред. С колосално уважение се отнасям към вашето трепетно желание, да се даде автономия на *** и турската федерална република. Но има сили които пъхат прът в колелата на българските национални идеали. Мишцата на израиля това няма да позволи! Твърде много съм инвестирал в тази земя, за да имам друг избор. Да продам всичко и да се оттегля културно на сянка? Не! Аз съм патриот, аз обичам мойто си. България е отъпкана, като тенис корт, може да ходиш бос, - стига да имаш пари де. Аз оставам! Мойто име е Соломон Паси, наместник на синедриона в югоисточната европейска гарнитура.
307
3
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
ГЛУПАВ - ПО-ГЛУПАВ - НАЙ-ГЛУПАВ - БЪЛГАРИН
306
3
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
има малка грешка в заглавието - българите не са най-глупавите в Европа - те са НАЙ-ГЛУПАВИТЕ В СВЕТА
305
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
kak we! az umen! iska banan! uuuk-uuk!!!
304
0
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
Донев направете си труда и отворете една сравнителна граматика на славянските езици Там щи Ви стане ясно близостта между отделните групи славянски езици и старобългарския език наричан още старославянскиПриликата е в граматичния строеж и в лексиката Кажете ми сега запазени писмени паметници на протобългарите Стига с вашите измишльотини Ставате за смях Чакам отговор на въпроса че протобългарите са населявали територия от Алпите до Урал Откъде имате тези сведения дайте ги на нас а и още нещо За негативното ви отношение към евреите пишете се голям християнин а забравяте думите НЕ СЪДЕТЕ И НЯМА ДА БЪДЕТЕ СЪДЕНИ Или може би сте само християнин на думи
303
0
 
2
 
! Отговори
X преди 15 години
Донев не е сам. Много сме които мислим, че когато евреи лъжат и крадат трябва да се казва че са евреи. Това е начин на изграждане на обществен рефлекс. Също както когато в трамвая влезе *** бригада и се понесе шепот "внимавайте". Само че в трамвая най-много да ми задигнат заплатата, а евреите играят на едро - те ти задигат живота. А ти дето плашиш - знай, че на всяко действие има противодействие - основен закон на физиката и мислиш ли, че ако ни се случи нещо няма до бъдеш издирен по адреса, така че не трябва ли и ти да внимаваш. Когато се казва истината, всеки сам си я разбира и решава какво да прави, това не е заплаха като твоето. Вярно е, че "*** открадна" води до това че като видим *** стискаме по-здраво чантата, просто така ще стане и с евреите - крадци на едро са и ще стане добре ако хората за тяхно добро се научат да избягват банките и фирмите им, пък те нека си живеят, но да оставят и нас да живеем, ама не могат защото са ***.
302
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Е, не така. Не размахвайте пръст и не нареждайте. Така има да чакате-е-е... И нищо няма да дочакате, защото насила нито хубост става, нито се поумнява. Ако искате да общуваме нормално, по български, а не по славянски /и това ще Ви обясня, ако стигнем до там/, проявете малко такт, доброта, вежливост и съпричастност.Между другото, хайде да Ви поставя тема за размисъл - защо от Кубратово време Волжска Велика България и до днес, въпреки превратностите на съдбата и условията, въпреки че е приела исляма, е основен фактор в региона? А не е ли възможно доминацията тук на славянския език да е една от наложилите си последствия от христианизирането ни от Борис Михаил, защото вече е разполагал с писменост, без която църква по неговия замисъл не е възможна/имам предвид, че след гръцкия, лотинския и еврейския се налага възможно най-лесния за това език; и затова той е славянски по форма, но по същност български, затова и Реймското Евангелие, върху което са се клели френските крале е БЪЛГАРСКО/. За да не ме разберете погрешно, аз не отричам, че в количествено отношение в нашата България славянския елемент е бил най значителен, но това е вторично /то и Прусия е била населена със славянски племена, но след германизирането им стават повече германци от самите германци/.И все пак ние, българите, общуваме с уважение към опонента, но до момента, в който той ни отвръща със същото. И го правим открито, а не анонимно.
301
0
 
1
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Обяснете ми каква е картинката и за какво да внимавам - т.е. какво ще ми се случи ако сте прав? Защото против евреите като цяло аз нямам нищо против, христианин съм и обичам всички хора, включително евреите, но няма стадо без *** и ако в окото на някого няма греда, има поне сламка /по Иисус/. Нали и според Левски трябва първо да си кажем кривиците и после да вървим напред? А може би Вие не искате да вървим напред? Или как аз, репресирания николапетковист от репресирани семейство, да нямам нещо против евреите комунисти, а те са доминиращи в комунизма. Или против евреина Нафталий Френкел, формирал окончателния античовешки облик на комунистическите лагери? Или да нямам нищо против онези евреи, които осъждат и изпращат на кръста Иисус. Но от друга страна и учениците на Иисус, и първите христиани са евреи. Или как да не се възхищавам примерно на съвременния гениален математик Григорий Перелман, живеещ в науката и за науката?Та има евреи и евреи, както между всички хора, но за да имате повод отново да ме критикувате, ще Ви разскажа еврейски анекдот, характеризиращ някои евреи, срещу които аз съм против Та накратко, анекдота представя тоталната наглост, която се описва със случая на молещия съда за снисхождение подсъдим, убил майка си и баща си, защото е кръгъл сирак.
300
1
 
0
 
! Отговори
АЛО Донев преди 15 години
Ало Донев Внимавай в картинката Във всяко твое изказване има нещо против евреите правиш опити да насаждаш омраза срещу тях
299
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Evreite sa chujdi na chovechestvoto, zashtoto tqhnoto testo ne prilicha na nikoe drugo i na nishto drugo..Stranno, noe taka.Ne sam siguren, che marzela e tozi,koito gi pravi nai umnite.Pri tqh samo tejko psihichno bolnite nemogat da chetat.Kachvaneto na torata na 12 godishna vazrast(parvo prichastie)zadaljava vsichki evrei sami da chetat tekstove dosta slojni za tazi vazrast.Taka, che negramoten evrein nemoje da ima.
298
0
 
0
 
! Отговори
Ainshtein преди 15 години
DOBRE MISLISH, NO AKO SE ZAMISLIASH PREDI DA MISLISH... SHTE BADE OSHTE PO DOBRE! -dori i togava misalta ti shte bade otnositelna! :)
297
0
 
1
 
! Отговори
X преди 15 години
Доказано е, че най-големият мозък - около 3кг. е принадлежал на ***, в предния пост беше отрязано.
296
0
 
0
 
! Отговори
X преди 15 години
Доказано е, че най-големият мозък - около 3кг. е принадлежал на . Лошото е, че евреите са дастатъчно интелигентни, за да могат да крадат и да съчиняват легенди и религии, с които да манипулират хората с цел да ги експлоатират. Не се сещам за нещо оригинално еврейско, освен правенето *** от хора, за което евреи са посъветвали Хитлер как се прави.... Някак не знам как може една стигма да съществува над 2000 г., без да се подхранва от нещо, пък май и още фараоните са искали да ги избият, т.е. стигмата е над 2000г. Това просто е абсурдно, не вярвам всички да са побъркани от фараоните та до днес, явно има нещо нередно при евреите и то вероятно е отношението им към не евреите, което предизвиква омраза.
295
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Да бе сигурно! А американците са най-умните в света сигурно! хаха
294
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
evreite po cial sviat.
293
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ти говориш общи приказки и отклоняваш въпросите За протобългарите от Алпите до Урал Азбуката е създадена от двамата братя на принципа на славянските говори около Солун а по традиция се нарича българска на създадената държава От прабългарския в нея има само отделни думи Обвиняваш хората че не знаят собствената си история а самият ти си изопачаваш фактите Чакам отговорза протобългарите и източниците които си ползвал за тях