Българите били от най-глупавите в Европа

Най-умни са немците и холандците, показват IQ тестовете на ирландските учени
19 сеп 2008 17:24,
318
Българите били от най-глупавите в Европа
Снимка: БГНЕС

Ирландски учени решили да разрешат отдавнашния спор за това коя е най-умната нация. Това било направено с помощта на IQ тестове. В продължение на десетилетия те тестували интелекта на жителите на 23 европейски държави.

Резултатите сочат, че най-умни са немците и холандците, а списъкът завършва с бившите центрове на интелектуалния и творческия живот - Русия, Гърция и Франция.

Психотерапевтите уточняват, че задачата на IQ тестовете е да определи нивото на отклонение, а не интелигентността. За да се направи интелекутална карта на Европа, учените са анализирали резултатите на повече от 20 хил. души.

Показателите в теста са изпитвали умението да се решават главоблъсканици за определно време и на тази основа се е пресмятал средният индивидуален коефициент на интелекта.

Най-много точки – 107, са събрали немците и холандците. На второ място със 106 т. са поляците, а на трето – шведите със 104 т. Следват италианците, австрийците и швейцарците с по 101 т. 

Британците и норвежците имат по 100 т.  На "опашката" в изследването са жителите на Гърция, България, Румъния, Франция и Турция. С най-нисък резултат са сърбите – с 89 т.

Психолозите обясняват, че този вид тестове са много едностранчиви и невинаги отразяват точната картина.

Например хората от по-старото поколение с две висши обазования могат да имат лоши резултати, просто защото не знаят как се решават тестове.

Хората с математическо мислене пък имат по-високи резултати от тези с творческо мислене.

Според някои учени обемът на мозъка и способността да се решават задачи бързо не са основни критерии за определяне на интелекта.

Други предлагат за най-умна нация да бъде провъзгласена тази, която е направила най-много открития през ХХ в., а като субективни критерии да бъдат развитието на науката и спорта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Novinata",4e ne sme nai-umnite na sveta e iasno 4e ne triabva da ni uchudva!Za tova ,4e ne sme nai -krasivite-moje da proverite liatoto na bg Chernomorieto-razgledaite dobre ruskinite ,poliakinite ,ukrainkite i moldovkite...razbira se vseki narod si ima svoite dostoini predstaviteli-no prosto tuk omrazata,zlobata i zavistta ni razediniava ,osvirepiava i zaslepiava...v momenta niama bg durjava!
271
0
 
0
 
! Отговори
nqma преди 15 години
taka e nai umniq narod v evropa e shvecia,sled tova germania francia i italia moje bi.Na posledno mqsto sa bulgariq,albaniq,rusia.
270
0
 
0
 
! Отговори
---------- преди 15 години
PRAVILNO ! NE NUJNO DA IZSLEDVAS PROSTOTIATA NA EDIN NARO !- VIJ MU BITIETO , JITIETO I KOI GO UPRAVLIAVA ! PROSTIA NAROD SI LI4I OT LUNATA !
269
0
 
2
 
! Отговори
сашо преди 15 години
Съгласявам се с автора.В страната останаха най- тъпите българи. Тези над 35 години затъпяха от недоимък , грижи и простотиите на хората които ни управляваха 19 години.Умните и интелигентните изчезнаха и ще продължават да изчезват.Те вече не се водят българи и по всяка вероятност ще го споменават само пред сънародници.това , че като даденост сме високо интелигентни никой не може да го оспори, но повтарям 85% от интелигентните и способни млади и по - възрастни хора отдавна напуснаха страната.И това е правилно решение.Щяли да внасят виатнамци и китайци- велика глупост на некъдърни управници.за корупцията им трябвало време, защо?И тайните служби и доносниците и войската и разните информатори от престъпния свят са под тяхно ръковоство.значи не искат!Ами беднотията?
268
0
 
1
 
! Отговори
Гаврил Хлътев преди 15 години
Протобългарите структурообразуващ елементот Алпите до Урал. Е то бива ,бива ,ама Донев ,по кротко .Мога само да ти кажа ,че на Запад българите не са никаква загадка .Никой, ама никой не се интересува от нас. Много често и не знаят къде се намира България и я бъркат с Румъния. Говоря ти за Франция Италия Испания ....Така че твоите твърдения ,че сме загадка за някого са пълни глупости .
267
0
 
0
 
! Отговори
plamen преди 15 години
Какъв свят на протобългари Къде го виждаш През кой век Според езика се говори за индоевропейска прародина след това за праславянска прородина Волжка България била част от протобългарския свят Глупости на търкалета
266
0
 
0
 
! Отговори
Comment преди 15 години
Перхидролът (H2O2)чрез изгаряне (окисляване) на вода(H2O) ли се получава?
265
0
 
0
 
! Отговори
Comment преди 15 години
Изгорялата вда изобщо не е вода а други химични съединения от които за да се синтезира отново вода е необходима много повече енергия от от тази която сме използвали при "изгарянето на водата, но това не е едлнственото; По-важното е че се гори и губи материалут,откойто сме изградени и който поддържа жизнената ни среда. Ти би ли си отрязъл краката за да ги използваш за гориво! Дори след това да получиш най-добрите компютъризирани протези!
264
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Ми *** е народа. Всичко иде от културна гледна точка. Да дадем пример. В града X днес ще има два концерта - На Оркестър и Хор които ще изпълняват Вагнер в местната опера и на Ивана, Глория, Гергана etc. на местния стадион. Посещаемост на първото, което аз лично бих избрал - 500 човека, посещаемост на второто - 15 000. Но като направим най-просто измерване на средното ниво на интелигентност на двете публики резултатите ще са: едно от най-високите за Европа на първата и едно от най-ниските в Европа за втората. Не е виновна чалгата че народът е ***. Виновен е самият народ, защото човек има избор, но много хора се втурват след нещо само защото то е модерно и нямат свое мнение. Мога още много да напиша по проблема, но ще остане глас в пустиня.
263
0
 
0
 
! Отговори
Ra4ko преди 15 години
Rabotq v Xotel pove4eto turisti nemogat da si programirat kanalite na televizora nito da zaviqt edna kru6ka .. mnogo sa umni nali !!??
262
0
 
0
 
! Отговори
PLUX преди 15 години
NQKOI NA EBAVA MNOGO LO6O OT EVROPEISKIQ .. VIKAM DA SE OTKUSNEM OT TQX I PRESUEDINIM KUM RUSIQ NA6TA BRATOV4ETKA RUSIQ ..
261
0
 
0
 
! Отговори
Srubin u pichico vi преди 15 години
Ya li som nai tupo bre ... ya che vi pikam o ustica na maternico i okolo vi lelino yebem vi u dupe.... yebem vi kamion so zurno zurno po zurno da vi yebem
260
0
 
0
 
! Отговори
Debora преди 15 години
Umrq cigankata, koqto ni hvaleshe... ;) , haide sega nie sami da se pohvalim. Ako se saglasite ZAVARTETE GLAVATA, ako ne ste saglasni POKLATETE GLAVATA. Ako ne sme Umni, to pone sme RAZLICHNI!,zashtoto umnite i glupavite mogat da se stepenuvat, no razlichnite NE!
259
0
 
0
 
! Отговори
X преди 15 години
255 - Твърди се, че Джон Атанасов е предложил създаване на компютър, основан на двоична бройна система. Предложението е достатъчно, за да станеш изобретател. Друг е въпросът, че двойчната бройна система е била позната и изследвана далеч преди него, както и са били създадени изчислителни машини, още от Леонардо, който ако е имал енергията на язовир е щял да подкара. Вероятно борбата може да е за това кой е измислил схемотехниката на ламповия компютър - т.е. как се прави тригер с лампи, как се прави преместващ регистър с лампи, суматор и т.н. Факт е, че има направен някакъв компютър, но също е факт, че успоредно е правена военна разработка на аналогичен компютър /времето е военно и САЩ отчаяно се нуждаят да разбият кода на германците/, която естествено е по-успешна и много години, хората от военната група бяха известните изобретатели. На Джон Атанасов му се налага 20 г. да ги съди /това е периода на изтичане на един патент/. Накрая ги осъжда, дори е награден с орден за заслуги от президента на САЩ. Когато избухна скандала с новите кражби на българска технология в САЩ 1995, тогава чак името на Джон Атанасов започна да се споменава във всички енциклопедии като изобретател на компютъра. 256 - Падналата и отдала енергията си вода винаги може да се качи отново горе/така работи ПАВЕЦ/ и "изгорялата" вода също може да се направи годна за горене - нужна е само енергия.
258
0
 
0
 
! Отговори
Valentin преди 15 години
Bulgarite sme edni ot nai umnite glavi na cql svqt te ni slojiha na opashkata prosti hora... V drugite strani uchenicite im uchat tablicata za umnojenie v 6-7 mi klas a v bg mislq che beshe 2-3 ne sam mnogo siguren no sme si nai umnite skapani evropeici
257
0
 
0
 
! Отговори
diko преди 15 години
къде са изпанците, хърватите....
256
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
А за тия, дето говорят разни небивалици и свръхглупусти от исторически през националнопсихологически до физически ще обърна внимание, че, както е казал Маркс /не всичко написано от него е глупусти и антигойски тарикатлъци във фарисейскоталмудически стил/ науката не е за да се отдава на всеки пожелал я и платил си. За разлика от т.н. творчески деиности като да речем съвременното изкуство /не класическото истинско, за което говори Хегел и предрича бъдещия крах на начина по който се развива в рамките на ставащия дух от в себе си за себе си/, или т.н. право, което си е чисто формална система изсмукана от пръстите в интерес на властимащите /изобщо правовата държава е фарисейскоталмудическа заради доминирането все още на юдаизма, кокато христианството, чието е бъдещето, се базира на целта и благодатта/. Но да се върнем на физиката, която все пак е наука и за един от раздухваните тук случаи с паленето на водата. Ей богу, за какво сте ходили на училище, как са ви учили, как сте се самообразовали, като искате да докажете, че нещо изгоряло /водорода при реакцията си с кислорода/ може отново да изгори? Ама не свеждайте /макар че това е невъзможно и е само за ваша сметка/ физиката до най- пошлите форми на съвременното изкуство.От друга страна енергия има - проблема е с нейното разхищаване в интерес на единствената истинска /и най-вредна/ влест на банкерите лихвари - потърсете, пак повтарям,като начало с Гугъл "деньги - пирамида долгов" /филмче/ и "хочу весь мир и еще 5%" /текст и ще разберете мнаго неща /не давам адресите, защото ги трият/. Но за да не бъда голословен, а по научно технически точен, вижте в интернет дава автомобила, които вече преминават всерийно производство - американската Aptera и германската LOREMO съответно с разход 1 и 1,5 литра на 100 километра. И това са физически реалности, основани на известните ни физически закони.
255
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Дж. Атанасов прави прототип на неработещ компютър, няма нищо общо с баща на компютъра, прочетете преди да говорите глупости.
254
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Повтарям и отговора на един от критиците ми: "Значи аз говоря за свта, формиран от протобългарите, неговите тенденции и неговото бъдеще, а не за заддунавска България, която е една много малка част от него. Да знаем цялата си история няма интерес нито Запада, нито Русия /разбира се, по различни причини/. Колкото до варварството отчасти сте прав, но съвсем малко. Например в материално отношение - знаете ли кой е въвел чугунолеенето в Европа - ами Волжска България /а днес остатъка от нея Татарстан на практика е кофедериран субект на РФ със свой президент и парламент и е комплексно най развитата и бързо развиваща се част на РФ; между другото там се произвежда не само КАМАЗ, но и най-сложния самолет ТУ 160/. Освен това варварството не е само материални ценности. Да, наистина сме къснописмен народ, но пък сме били в древността едно от редките общества без роби и нещо повече - били сме върли противници на робството. Затова и в пределите на нашата Волжска империя укрепват ред народи преди да се заселят на днешните си места - примерно унгарците и финландците. Между другото не Ви ли се е струвало странно защо има такива сериозни проучвания за българите в Унгария - заинтересувайте се, ще Ви е от полза.И нещо косвено - че сме загадка за Запада /като цяло/, загадка сме. Не Ви ли се срува странно, че примерно за атентата срещу папата нарочиха България и КГБ, а не примерно СССР и ДС примерно. А след събитията в Осетия се интензифицира пропагандата от управляващите в САЩ към Татарстан за насаждане на сепаратизъм като прекалено развита част от РФ.И т.н. и т.н. - позаинтересувайте се и ще намерите доста интересни неща..."
253
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Мерак за пирамиди!Тия нямат свършване!